Skip to main content

Blockchain wat? Blockchain is WTF

  • 27/10/2017

“Blockchain is WTF” vindt Gerrie Smits, consultant digitale strategie. “Blockchain is waarschijnlijk toch fundamenteel.” Met die uitspraak startte Smits afgelopen dinsdag de netwerkavond van Jong Voka. Zijn intentie: wat meer vertellen over het fenomeen blockchain in de bedrijfswereld. En dat is net wat de start-up T-mining doet: het verwerken van smart contracts in de havenindustrie. De ideale combinatie voor een verkenningsavond in de wereld van blockchain.

Gerrie smits
Gerrie Smits

De term blockchain klinkt als Chinees voor velen. Eigenlijk is het gewoon een database die nauwgezet opeenvolgende digitale operaties bijhoudt. Gerrie Smits legt het uit aan de hand van het spelletje ‘Ik ga op reis en neem mee..’. “Iemand begint en er komen steeds meer en meer zaken bij. Zo creëren we een gezamenlijke geschiedenis van de waarheid. Wanneer er dan een fout gemaakt wordt, zal iemand daar tegenin gaan. En zo wordt de transactie geweigerd en moet er terug opnieuw begonnen worden. Dat is het principe van blockchain.”

Blockchain is een soort databasetechnologie, de drijvende kracht achter bv. BitCoin. Het is een decentraal verificatiesysteem, waarbij een wereldwijd netwerk van computers transacties verifieert en creëert volgens een complexe cryptografische code. “Maar vergeet BitCoin, vergeet dat je daar schatrijk mee kon/kan worden, blockchain is meer dan dat. Het gaat niet alleen om geld omzetten, je kan alle soorten transacties uitvoeren door middel van blockchain”, vertelt Gerrie.

T-mining“Daarnaast kan je ook die transacties gaan programmeren en automatiseren, een soort van ‘als dit dan dat’-systeem.” In blockchaintaal wordt dat ook ‘smart contracts’ genoemd. “En dat is waar wij mee bezig zijn”, legt Christiaan Sluijs van T-mining uit. T-mining tracht een applicatie te ontwikkelen die gebaseerd is op blockchain en toepasbaar is in de containerlogistiek. Op die manier willen ze de fysieke overhandiging van containers in havens significant veiliger maken. “Wij geloven dat blockchaintechnologie een enorme ondersteuning kan zijn voor de transport- en logistieke sector. Zo kan het ervoor zorgen dat er op een gemakkelijke en veilige manier aan overdracht van informatie en goederen gedaan kan worden.”

Gerrie Smits sloot de avond af met “Koop een BitCoin, een Ether of noem maar op, zet het in, maak fouten, wordt afgezet en leer uit dat alles, alleen zo kan je Blockchain ontdekken.”

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez