Skip to main content

"Blijven inzetten op flexibiliteit"

  • 27/09/2019

Misschien doet de naam Bert De Brabandere niet een meteen een belletje rinkelen, maar wie kent er niet de biermerken Bavik, Petrus of Kwaremont? Sterke merken, die de jonge bedrijfsleider en voorzitter van Jong Voka de komende vijf jaar nog beter in de markt wil zetten. En het beleid? Dat moet het ondernemerschap beter in de markt zetten, vindt hij. "Jongeren moeten meer gepusht worden om te durven ondernemen."

Waar bent u mee bezig als ondernemer?

"Sinds een drietal jaar sta ik aan het roer van ons familiebedrijf, dat opgericht is in 1894. Dat is stelselmatig gegroeid. Ik zet veel in op het bouwen van merken. Petrus, Bavik en Kwaremont - dat laatste is een echt succesverhaal - zijn de meest bekende, maar in totaal hebben we er een tiental, waarmee we in 37 landen actief zijn. We zullen dit jaar de 200.000 hectoliter bier benaderen."

Wat zijn de plannen voor de komende vijf jaar? 

"Blijven inzetten op de flexibiliteit van ons productieapparaat. We moeten namelijk snel kunnen schakelen: wat op het ene moment in is, is dat op het andere moment niet meer. Kwaremont verkoop bijvoorbeeld beter tijden het wielerseizoen dan daarbuiten. Ook is het in de zomer veel drukker omdat er meer gedronken wordt. We hebben niet de schaal om onze wil op te leggen aan de markt, dus moeten wij ons kunnen aanpassen. Daarnaast wil ik onze merken nog sterker uitbouwen. Hoe? Dat houden we nog even voor onszelf (lacht)."

Wat kan het beleid beter doen voor jonge ondernemers?

"Jongeren moeten nog veel sterker gepusht worden om te durven falen, want dat is geen schande. Dat hoeft trouwens niet te betekenen dat zij zelfstandige moeten worden, ook als werknemer binnen een bedrijf kan je ondernemend zijn. Daarnaast is er vooral nood aan een langetermijnvisie op politiek vlak, continuïteit in het beleid, zodat ondernemingen zich niet telkens aan nieuwe regels moeten aanpassen die niet altijd even goed doordacht zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan het verbod op wegwerpverpakkingen op evenementen, wat op het eerste gezicht een logische maatregel lijkt. Maar om één pallet wegwerpbekers te vervangen, heb je 13 palletten herbruikbare bekers nodig. Die moet je transporteren, reinigen en zijn evengoed van plastic. Is dat dan wel zoveel beter?"

Het heerlijke bier al geproefd? De voorzitter van Jong Voka trakteert je volgende week woensdag (2/10) tijdens het jaarlijks Festival Jong Ondernemerschap. Wil je er nog graag bij zijn? Schrijf hier in.

Bert De Brabandere

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw - Altez