Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Biolectric: “Het wringt dat we het leeuwendeel van onze winst in het buitenland genereren”

Biolectric: “Het wringt dat we het leeuwendeel van onze winst in het buitenland genereren”

  • 25/01/2023

We hebben innovatie nodig, duurzame oplossingen zijn de toekomst. Maar bij sommige Belgische succesverhalen houden overheidsmaatregelen de innovatie tegen. Philippe Jans, CEO van Biolectric, tracht het niet aan zijn hart te laten komen. Al moet hij toegeven dat zich iets meer sant in eigen land voelen wel fijn zou zijn.

Wat doet Biolectric juist?

Philippe Jans: “Wij bouwen kleine vergistingsinstallaties die van koeien-, varkens- of andere dierenmest elektriciteit of warmte maken. De voordelen? Je kan duurzame elektriciteit genereren dankzij een continu proces dat niet afhankelijk is van wind of zon. Bovendien belandt het methaan dat ontsnapt uit de mest dankzij het gebruik van die vergistingsinstallatie niet in de buitenlucht. Wij zorgen ervoor dat melkveehouderijen tot zeventig procent van hun methaanuitstoot kunnen reduceren. Dat is toch een aanzienlijke besparing én een zegen voor het milieu.” 
 

“Biolectric bouwt vergistingsinstallaties die methaan omzetten in elektriciteit en warmte.”

Philippe Jans, Biolectric

Schets de ontstaansgeschiedenis van Biolectric eens.

“Ik startte het bedrijf in mijn eentje op in 2009. In 2011 stapten er extra partners en de investeerder Taste Invest mee in het verhaal. We kenden een moeilijke start, omdat de kinderziektes die onze eerste concepten nog met zich meedroegen breed werden uitgesmeerd. Een periode van imagoschade is niet fijn voor een bedrijf. Maar ik draai al lang genoeg mee als ondernemer om te weten dat je in zo’n geval gewoon hard moet blijven werken om je product te verbeteren en dat deden we dan ook.”

Philippe Jans

Hoe nieuw is die vergistingsinstallatie?

“Het proces van vergisting an sich is uiteraard niet nieuw, maar vroeger was het slechts rendabel vanaf 500 kW. Wij brengen daar met onze compacte vergistingsinstallatie verandering in. Tot op heden zijn we nog steeds pionier in het rendabel en duurzaam maken van dit soort vergisting. Het probleem waar we steeds op stoten is echter dat het afleveren van de vergunning voor de plaatsing van dit soort vergistingsinstallaties op haast kafkaiaanse wijze spaak loopt. Vooral in Vlaanderen. Ik vind het al te gek dat de overheid wel normen oplegt voor duurzame landbouw, maar dat ze vervolgens de innovaties die daarbij kunnen helpen simpelweg dwarsboomt. Alsof je iedereen naar de elektrische auto lokt en er vervolgens geen nummerplaten meer voor aflevert.”

Het probleem waar we steeds op stoten is echter dat het afleveren van de vergunning voor de plaatsing van dit soort vergistingsinstallaties op haast kafkaiaanse wijze spaak loopt.

Philippe Jans, Biolectric

Doet dat pijn aan je ondernemershart of denk je “de wereld is groot genoeg, we leggen onze focus wel elders”?

“Dat voelt als een kiezel in je schoen omdat je als Belgische ondernemer toch in eerste instantie van Belgisch succes droomt. Het is niet dat we in België helemaal niet succesvol zijn, maar we kunnen lang niet het aanwezige potentieel benutten, omwille van die bizarre regelgeving. Biolectric is nu vooral actief in Europa en zet voorzichtige stapjes naar de Verenigde Staten en Japan. Maar ik kan niet ontkennen dat het wrang aanvoelt als je als Belg in eigen land niet de erkenning krijgt die je verdient en je het leeuwendeel van je winst in het buitenland genereert. Biolectric neemt zo stilaan een hoge vlucht – de innovatie die we bieden wordt in andere landen wel omarmd – en dan hoop ik dat we onze marktleiderspositie in de komende jaren kunnen veiligstellen.” 

imu - vzw - Uzbrussel