Wie kan zeggen dat hij op het werk dagelijks naar eeuwenoude kunst mag kijken én … er aan komen? Bij IPARC, voluit International Platform for Art Research and Conservation, doen ze niets anders. Hier zijn ze gespecialiseerd in de restauratie en conservatie van kunstvoorwerpen. Geen alledaagse business dus, en dat zie je meteen aan hun kantoor en atelier in Kampenhout. Managing partner Leen Gysen gunt ons een blik achter de schermen van een bijzonder boeiende onderneming.
Tekst: Mathieu Wouters - foto's: Michiel Bronckaerts
“Sluit gauw de deur achter je”, zegt Leen Gysen als we binnenkomen, “dat is beter voor het binnenklimaat.” Het markeert het feit dat we een atypische werkomgeving betreden en een eerste blik in het atelier van IPARC bevestigt dat ook meteen. “Hier restaureren we schilderijen, textiel, meubels, gepolychromeerde, metalen of stenen objecten, tot in de kleinste details”, vertelt Leen. “Soms gaat het over eeuwenoude stukken die door de tand des tijds aangetast zijn, maar evengoed krijgen we beschadigde hedendaagse kunst over de vloer.”
Als je de restauratie van een werk met chirurgie vergelijkt, kun je de analyses ervan vergelijken met medische diagnoses. Die onderzoeken gebeuren op microscopisch, chemisch of materiaaltechnisch niveau. De apparatuur die IPARC voorhanden heeft is dan ook indrukwekkend. “Het vergt best veel investering”, bevestigt Leen, “maar je kan in dit vak niets aan het toeval overlaten. Het gaat soms om kunst van onschatbare waarde, technologie is daarom cruciaal bij vragen over datering en authenticatie.”

Bijna tien jaar geleden zag IPARC het levenslicht en na een periode in Melsbroek, huizen ze nu in een moderne site in Kampenhout waar ze met een atelier, labo, studio en geklimatiseerde opslagruimte alles voorhanden hebben voor hun werk. “We zijn een one-stop-shop voor alles wat met het conserveren en restaureren van kunst en collectiemanagement te maken heeft”, licht Leen toe. “Een relatief nieuwe toevoeging aan ons aanbod is de Integrated Contamination Management (ICM)-technologie. Dat is een innovatieve en vooral ecovriendelijke manier om insecten te bestrijden zonder de kunstvoorwerpen aan te tasten. Waar dit vroeger gebeurde met toxische stoffen of gassen, doen wij dit met warme lucht, weliswaar in extreem gecontroleerde en vochtgereguleerde omstandigheden.”
Die technologie past bij de doelstelling van IPARC om duurzaam te ondernemen. Mens en milieu varen wel bij het streven naar gebruik van ‘waterige’ reinigingsmethodes in plaats van toxische. Verpakkings- en werkmateriaal gebruiken ze zoveel mogelijk opnieuw en de keuze van het pand was ook ingegeven door de klimaatvriendelijkheid ervan. “We ondersteunen onze mensen ook in het streven naar een gezonde levensstijl. Om al die uren dat je stilzit boven een kunstwerk te compenseren, doen we ’s middags samen thai chi, yoga of een andere sport. Ondanks al dat dure materiaal, zijn onze mensen nog steeds ons meest waardevolle kapitaal”, besluit Leen.
Meer info: www.iparc.eu
