Ze is niet het type dat vrienden met de vinger wijst wanneer die het licht laten branden. Maar dat neemt niet weg dat duurzaamheid An Beazar nauw aan het hart liggen. Meer nog, ze bouwde er een heus bedrijf rond.
Bekijk hier het interview met An Beazar of lees hieronder verder.
“Ik ben in 2010 gestart met Enprove, vanuit een ambitie om bij te dragen aan een beter klimaat, en inmiddels zijn we met zeven. Ik ben ingenieur van opleiding en werkte als energie-efficiëntie-consulent voor industriële bedrijven. Het was mijn taak om het verbruik te reduceren door de werking van hun machines en processen te helpen optimaliseren. Energie-intensieve bedrijven zijn sinds 2005 verplicht om met een energie-efficiëntieconsulent te werken. Na een tijdje in die business viel het me op dat er heel vaak gehandeld werd op basis van assumpties. Uitspraken zoals ‘We denken dat het verbruik van deze ketel aan de hoge kant is’ waren toen schering en inslag. Als je dan weet dat een perfect afgestelde machine in zulke bedrijven tot wel honderdduizenden euro’s kan besparen per jaar, is het te gek voor woorden dat het verbruik niet gewoon vakkundig gemeten werd.”
Als je weet dat een perfect afgestelde machine tot wel honderdduizenden euro’s kan besparen, is het te gek voor woorden dat het verbruik niet vakkundig gemeten werd.
An Beazar
“Ik wou dus van in het begin meer vanuit het meetbare en vanuit de feitelijke data werken om zo die bedrijven concreet advies te kunnen geven. Daar komt nog bij dat er ook een vorm van permanente opvolging nodig was om mogelijke energie- en waterverliezen in kaart te brengen. En zo was Enprove geboren. Aanvankelijk zetten we hoofdzakelijk in op consultancy, maar naderhand zijn we ook zelf software gaan bouwen. Inmiddels is daar ook een focus op CO₂-uitstoot en een evolutie naar duurzaamheid in het algemeen bijgekomen.”
Hoe speur je het land af naar bedrijven waarvan je de CO₂-uitstoot kunt reduceren en het energieverbruik perfect in data kunt vatten?
“Netwerken, hé (glimlacht). Inmiddels zijn we lang genoeg bezig om haast vanzelf wel het juiste soort klanten aan te trekken. Zeker in het prille begin waren er bedrijven die ons gewoon vroegen omdat ze moesten, maar inmiddels merk ik dat de tijdsgeest gekeerd is en zijn quasi al onze klanten oprecht geïnteresseerd in hoe ze zo energie-efficiënt mogelijk kunnen werken. Het feit dat duurzaam te werk gaan anno 2022 ook iets is waar je marketinggewijs mee kunt uitpakken, maakt dat bedrijven steeds meer overtuigd zijn van het nut van ons werk. Daar komt dan nog bij dat bedrijven steeds vaker naar de carbon footprint van hun leveranciers vragen, en dat de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen de rentabiliteit van onze aanpak danig verhogen. Dat zijn nog twee extra triggers die bedrijven richting duurzaam beleid duwen.”
Enprove gaat in eerste instantie op zoek naar duurzame maatregelen die ook een vrij directe return opleveren. Doe je dit in je persoonlijke leven ook?
(glimlacht) “Dat probeer ik zeker wel. Als ondernemer is dat niet evident omdat ik al mijn spaarcenten in eerste instantie in Enprove investeer, maar ik durf te zeggen dat de basics in orde zijn. Mijn huis is prima geïsoleerd, ik heb zonnepanelen op mijn dak liggen, ik heb zodra ik kon geïnvesteerd in hoogrendementsglas voor mijn ramen, ik koop zo vaak mogelijk lokaal geproduceerde voeding en eet nog maar zelden vlees of vis.”
“Ik ben niet het type dat vrienden met de vinger zal wijzen als ik zie dat ze het licht in de keuken laten branden, terwijl we nu al een uur in de tv-hoek zitten, maar ik erger me wel aan kleine ingebakken zaken die een verouderd systeem in stand houden. Neem nu de lichtarmaturen waarvan je lampjes niet kunt vervangen en die bij een defect gewoon in de vuilnisbak verdwijnen. Dat is gewoon niet meer van deze tijd."
(Op dreef) "Of die hele gekte om constant kleren, eten en andere spullen aan je deur te laten leveren. Dat is puur gericht op comfort en heeft helemaal niets te maken met duurzaamheid. En dan zwijg ik nog over de keren dat je, zodra er een of ander toestel kapot is, te horen krijgt dat je ‘beter meteen een nieuwe wasmachine of smartphone kunt kopen’. Het feit dat we gestimuleerd worden om zo veel te consumeren en weg te gooien, is een heel zware belasting voor het milieu.”
De consument heeft zeker een verantwoordelijkheid, maar je zou ook kunnen stellen dat grote verbruikers ook een proportioneel grotere rol te spelen hebben in deze discussie.
“Daar ben ik het helemaal mee eens. Grote bedrijven, van energiebedrijven over industrie tot banken, hebben hier niet alleen een grotere rol in, maar ook een voorbeeldfunctie. Als je een bank vraagt ‘zeg mij eens in welke sectoren jullie mijn pensioen sparen beleggen’, dan kan het toch niet dat je daar geen duidelijk antwoord op krijgt. De toekomst is aan de bedrijven die beseffen hoe belangrijk dit hele duurzaamheidsverhaal is. Hoe kritischer de consument is, hoe sneller de bedrijven in kwestie gedwongen zullen worden om het juiste te doen.”
Wat betekent Voka precies voor jou(w bedrijf)?
“Toen ik elf jaar geleden startte met Enprove, heb ik heel erg veel gehad aan het Bryo-netwerk. Dat bleek de ideale plek om in contact te komen met gelijkgezinden en antwoord te krijgen op de vele vragen die je als startend ondernemer sowieso hebt. Het helpt echt dat je je op zulke momenten niet alleen voelt. Integendeel, je voelt je omringd door mensen die voor eenzelfde soort uitdaging staan, of al gestaan hebben en je voelt je gehoord. Voka heeft mij ook al bijgestaan met juridische kwesties en wanneer ze me als spreker vragen tijdens een infosessie, doe ik dat uiteraard met heel veel plezier. Ook het werk van de duurzaamheidscel van Voka draag ik absoluut een warm hart toe, want ik geloof echt dat zulke initiatieven kunnen helpen om bedrijven op het juiste pad te brengen wat duurzaamheid en energie-efficiëntie betreft.”