Skip to main content
Map

Binnenkijken bij… Bringme

  • 13/10/2020

Wellicht heb je de laatste maanden het Leuvense hi-techbedrijf Bringme wel eens de revue zien passeren. Hun ‘virtuele receptionist’ is een gedroomde helper voor bedrijven die veilig willen verder werken in coronatijden en kosten willen besparen. Maar wat je vast nog niet wist, is dat Bringme verscholen zit achter de gevel van een oud herenhuis in Leuven, vlak aan het station. Achter die indrukwekkende gevel vind je heel wat meer dan je zou verwachten.

Foto’s: Michiel Bronckaerts

Wat opvalt in het grote huis – naast de uiteenlopende en internationale groep mensen die er rondloopt – is de kunstverzameling van oprichter en eigenaar Jo Vandebergh. “Ook daar zie je een mengelmoes van oud en nieuw,” vertelt Jo. “Zo refereert de wagen van de lokale kunstenaar Tullekens rechtstreeks naar mijn verleden: ik kreeg het een van mijn eerste bedrijven, de succesvolle autoveiling in Waver. Anderzijds zijn er ook kunstwerken die te maken hebben met mijn passie voor doodshoofden in alle mogelijke geuren en kleuren.”

Maar waarom al deze kunstwerken in een businessomgeving? “Kunst is de veruitwendiging van een idee, een uiting van vakmanschap en creatie – kunstenaars creëren iets op een technisch vernuftige manier, zetten een idee om in een creatie. En creatie is wat het leven echt de moeite maakt. Dat heeft voor mij veel raakvlakken met een bedrijf en zeker met een techbedrijf als Bringme. Mijn liefde voor esthetiek en creativiteit vind je terug in het design van onze producten. En net zoals mijn hart en ziel in deze kunstwerken zit, zit het ook in mijn bedrijf.”
 

Bringme1

Kunst en innovatie gaan hand in hand 

Het gaat dus duidelijk om meer dan gewoon een kader tegen de muur hangen. Vandebergh: “Ik geloof oprecht dat mijn medewerkers geïnspireerd worden door dit kader – zowel het huis als de kunst. Als je omgeven bent door een verscheidenheid aan werken neemt dat de begrenzing van het denken weg op de werkvloer, het zorgt ervoor dat je openstaat voor wilde en open ideeën die je dagelijkse vakdomein overstijgen. En dat is nu net de sfeer van innovatie die je als leider van een techbedrijf wil creëren. Vaak zijn mensen die de kunstwerken hier voor het eerst zien een beetje gechoqueerd, maar ze begrijpen al snel dat ik hier de drijvende kracht achter ben, en waar deze kunst voor staat: dat er hier op de werkvloer een soort vrijheid van denken is, dat ze hun eigen begrenzingen kunnen laten vallen en vrijer gaan denken. En dàt wil ik nu net. Iedereen ondernemer, dat is ons credo bij Bringme.”

Meer info: www.bringme.com

bringme2
Proximus

Artikel uit publicatie