Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bijzondere families - Groep Verbruggen

Bijzondere families - Groep Verbruggen

  • 18/02/2022

Groep Verbruggen is het levenswerk van Urbain Verbruggen. Sinds 1978 is groeide, wat begon als een klein bedrijf, uit tot een groep – bestaande uit vier pijlers – met in totaal een zestigtal werknemers en een groepsomzet van 7 miljoen euro. Zaakvoerder Urbain Verbruggen kon de liefde voor zijn bedrijf ook overdragen op zijn kinderen Joris en Hanne, want zij zijn ondertussen beiden aan de slag in de Groep Verbruggen.
 

“Als 17-jarige wilde ik als zelfstandige aan de slag”, vertelt hij. “Leon Van Mechelen was mijn leermeester. Hij maakte mij wegwijs in de wereld van het bomen kweken en de authentieke aanleg van tuintjes. Mijn ouders wilden de financiële risico’s – omwille van mijn jeugdige leeftijd – niet lopen en beslisten mij te ontvoogden. Op die manier waren ze niet financieel verantwoordelijk mocht het mislopen. Ik kreeg wel veel steun van hen. Omdat ik nog geen rijbewijs had, reed mijn vader in de eerste jaren overal met mij naartoe.”

 

Buiten de werkuren

Joris: “In een familiebedrijf is er eigenlijk geen scheiding tussen werk en privé. De lijnen zijn kort en staan steeds open.”

William: “Hanne en ik delen hetzelfde huishouden, zowel thuis als op het werk. Uiteraard spreken we thuis over het werk en op het werk over thuis, dat neem je er gewoon bij. Het zijn dan af en toe de kleine frustraties van tijdens de werkdag die ’s avonds even boven komen. Maar vaak ook gewoon onderwerpen waarvoor tijdens de werkdag niet voldoende tijd was om ze te bespreken.”

Urbain: “Vroeger denk ik dat we het werk nog meer mee naar huis namen. We hebben daar allemaal intussen wel een evenwicht in gevonden.”
 

Samenwerking

Stichter Urbain Verbuggen is vandaag zaakvoerder van Ruverba BV, een projectontwikkelingsmaatschappij opgericht in 2001. Schoonzoon William Lodens staat aan het hoofd van het algemene aannemingsbedrijf Verbruggen NV. Hij nam de zaak samen met zijn vrouw Hanne Verbruggen – de dochter van Urbain - in 2020 over na tien jaar als projectleider. Joris Verbruggen, de zoon van Urbain, zorgt ervoor sinds 2017 voor dat de 7 hectare grote gespecialiseerde plantenkwekerij Handelskwekerij Binnenmansheide NV in goede handen is. Tuinarchitectuur Verbruggen U ten slotte staat sinds 2018 onder de leiding van Hendrik Nuyts.

Familiebedrijven in de kijker - Groep Verbruggen

Conflicten

William: “Samenwerken is het sterkste punt van de Groep Verbruggen. We staan dicht bij elkaar en vinden makkelijk de weg naar elkaar om dingen te bespreken.De klant heeft bij ons één aanspreekpunt, we bespreken zijn dossier dan intern met de diverse entiteiten.”

Urbain: “Problemen kunnen snel opgelost worden als de communicatie vlot verloopt. Niet iedereen zit altijd op dezelfde trein, maar vroeger uitstappen doen we ook niet.”

Joris: “Conflicten lossen we op met duidelijke communicatie, zeg steeds open en bloot wat mogelijk is en wat niet.” William: “Die directe communicatie vind ik ook heel belangrijk. Bespreek problemen of uitdagingen direct, zodat ze niet blijven hangen. Op die manier vermijd je ook veel conflicten.” Urbain: “En regelmatig samen een koffie drinken of een hapje eten. Je moet altijd met elkaar blijven praten.”
 

Contactpersoon

Charlotte Pollet

Adviseur familiebedrijven en snelle groei

Artikel uit publicatie