Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bij verdere prijsstijging schroeft 1 op 5 bedrijven productie terug

Bij verdere prijsstijging schroeft 1 op 5 bedrijven productie terug

  • 18/07/2022

Als de energieprijzen blijven stijgen, dan gaat één op de vijf energie-intensieve bedrijven in de regio Mechelen-Kempen de productie dit najaar terugschroeven. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van Voka Mechelen-Kempen. Eén op twintig overweegt zelfs een tijdelijke maar volledige productiestop.

We gaan een moeilijk najaar tegemoet. Door de stijgende energieprijzen en een dreigend tekort aan gas op Europees niveau. Een recessie van de economie in Mechelen-Kempen dit najaar is nog altijd niet uit te sluiten. We vragen dat onze overheden zich voorbereiden om de economie door een mogelijk zware crisis te begeleiden”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Sterke prijsstijgingen

Voor alle bedrijven ligt de huidige elektriciteitsprijs 50% hoger dan gemiddeld in 2021. Specifiek voor de energie-intensieve bedrijven is de elektriciteitsprijs vandaag 70% hoger. De aardgasprijs voor alle bedrijven ligt 58% hoger dan gemiddeld in 2021. Specifiek voor de energie-intensieve bedrijven is de aardgasprijs vandaag 72% hoger.

Bedrijven proberen zich in te dekken tegen toekomstige prijsstijgingen door een energieprijs vast te klikken voor een langere periode. Maar bij 1 op 3 ondernemingen loopt die indekking af binnen de 3 maanden. Ze moeten dan nieuwe contracten onderhandelen.

Al die prijsstijgingen hebben gevolgen. Een op vijf energie-intensieve bedrijven geeft aan de productie te zullen verminderen als de prijzen nog verder stijgen. Bij 5% van de energie-intensieve bedrijven wordt overwogen om de productie tijdelijk stil te leggen. Bij eventuele tekorten vreest 31 procent van de bedrijven en 50 procent van de energie-intensieve bedrijven de productie te moeten verminderen.

Nationaal steunkader

Voka Mechelen-Kempen dringt bij de federale regering aan op tijdelijke en gerichte steun. Voor Europa kan het, enkel voor bedrijven die hun energiefactuur minstens zagen verdubbelen tegenover vorig jaar. "Duitsland en Frankrijk, twee van onze belangrijkste handelspartners, hebben al zo’n systeem en staan bedrijven bij met concrete ondersteuning. We kunnen écht niet achterblijven. De nieuwe cijfers uit onze bevraging tonen aan hoe groot de nood is", zegt Tom Laveren.