In 2022 werd Kris Van Ingelgem samen met zijn echtgenote Bie Gys volledig eigenaar van de Antwerp Golf School (AGS) in Aartselaar. Het verhaal van Kris als ondernemer leest als een roman. Tijdens die vele uitdagingen als ondernemer heeft hij ook veel opgestoken van andere ondernemers in verschillende Plato-trajecten. Dat leverde hem zelfs de titel van Plato Ambassadeur op.
In aanloop naar de opendeurdag van begin september 2022 kondigt de Antwerp Golf School aan dat Peter Van de Mosselaer zijn aandelen van de golfschool (Golf Management NV) heeft overgedragen aan Kris en zijn echtgenote Bie. Kris Van Ingelgem beschouwt het als een belangrijke nieuwe mijlpaal in zijn professionele loopbaan. Hij maakt daarmee ook zijn droom waar, want hij begon ooit als onderhoudsman bij de Aartselaarse golfschool.
Vanaf september 1994 werkte Kris Van Ingelgem er vast in dienst in die functie, na er eerst enkele jaren als jobstudent-ballenraper te hebben gewerkt. Al gauw bleek dat greenkeeper een ongelooflijk mooi beroep is. ‘Een mooie mix van agronomie, werken in de natuur, technische en mechanische vaardigheden en af en toe eens tot in de perfectie een golfbaan voorbereiden voor een belangrijk tornooi. Ik heb me omgeschoold tot greenkeeper in Schotland. Daar heb ik geleerd hoe je op een duurzame manier een golfbaan kan beheren’, vertelt hij.
Toegankelijke sport
In 2013 wordt Kris dan eerst mede-eigenaar en manager van Antwerp Golf School, waarna in 2022 de volgende stap wordt genomen. Kris en Bie willen met AGS verder inzetten op de toegankelijkheid. ‘De golfsport is een fantastische familiesport die je kan beoefenen over alle generaties heen, ongeacht het sportieve niveau. Door het handicapsysteem ben je al snel geïntegreerd in het golfspel en speel je al gauw samen met ervaren of startende golfers’, legt hij uit. Zijn echtgenote Bie Gys zal zich verder inzetten voor de G-sport en zal achter de schermen ondersteuning bieden aan het management.
De golfschool is een vaste waarde in het golflandschap. Met een 800-tal leden en een 200-tal oefenlidmaatschappen is Antwerp Golf School nog steeds toonaangevend in het aanbieden van golfopleidingen. ‘De golfsport toegankelijk maken door een laagdrempelige kennismaking, gevolgd door een doorgedreven opleiding blijft de belangrijkste missie van AGS’, vertelt Kris. ‘Onze infrastructuur is ideaal om te starten met golf. Daar maakt AGS het verschil met een traditionele golfclub. Vele golfers die gestart zijn op AGS stromen later door naar een grotere golfinfrastructuur.’ Het familiale karakter van de club wordt met de overname door Kris en Bie nogmaals onderstreept.
Leren over sectoren heen
Ondertussen is Kris Van Ingelgem als ondernemer uitgegroeid tot een vaste waarde in de ruime regio en het golfmilieu. ‘Mijn expertise die ik heb opgedaan, kan ik ook omzetten als consultant. Het doet me veel plezier dat ik ook andere golfclubs iets kan bijbrengen in hun golfbaanbeheer.’
Niet alleen in de golfwereld deelt Kris graag zijn kennis en ervaring. Hij leert ook zelf graag bij, onder meer via het lerend netwerk Plato. ‘Eerst nam ik deel aan het tweejarig traject Plato Algemeen Management. Nadien heb ik de thematische groep Plato MVO meegedaan. Dat thema lag me wel, omdat wij al veel langer merken dat de klimaatverandering een serieuze impact heeft op onze werking.’
Momenteel neemt Kris opnieuw deel aan een nieuw tweejarig traject Plato Algemeen Management. ‘Plato is een interessante kennisbank om ervaringen en kennis uit te wisselen in een discrete en vertrouwelijke omgeving. Door jezelf open te stellen, krijg je ook heel veel terug’, aldus de Plato Ambassadeur.
Zelfs wanneer de bedrijfsactiviteiten van de Platonisten uiteenlopend zijn, delen ze volgens Kris de passie van ondernemen en dat werkt aanstekelijk en inspirerend. ‘Ook al zit je in andere sectoren, je kan effectief van elkaar leren. Wanneer een ondernemer over z’n ervaringen vertelt, zie je gelijkaardige situaties en ontdek je mogelijke oplossingen. Zo leer ik van een bankier evenveel als van iemand met een webshop. Zo was er bijvoorbeeld iemand die z’n afvalbeleid in vraag stelt. Hierdoor ben ik dat ook gaan bekijken.’
Duurzame contacten
Door de aanpak van de Plato-trajecten kunnen de deelnemers hun netwerk uitbreiden. ‘Die contacten zijn vaak duurzaam en op lange termijn. Zeker bij een tweejarig traject bouw je echt wel een goede verstandhouding op’, getuigt Kris.
Ook al heeft hij in het verleden al heel wat bijgeleerd, toch blijft hij geloven in het uitwisselen van kennis en ervaringen. ‘Door te connecteren met elkaar, merk je dat je als ondernemer niet alleen staat. Zo staan we met z’n allen voor de enorme uitdaging van digitalisering. Daar steek ik enorm veel van op, zeker ook van andere sectoren en bedrijven. In Plato kan je ook mee bepalen rond welke thema’s er wordt gewerkt. Ook dat is een meerwaarde. Met meer inzicht kan je zo de eigen uitdagingen aangaan’, besluit Kris Van Ingelgem.