Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bij Gilbert De Clercq gaan inclusie en duurzaamheid hand in hand

Bij Gilbert De Clercq gaan inclusie en duurzaamheid hand in hand

  • 15/05/2024

In een sector die vaak als traditioneel wordt beschouwd, vormt logistiek dienstverlener Gilbert De Clercq een uitzondering. Het familiebedrijf draagt zowel inclusie, diversiteit & duurzaamheid hoog in het vaandel. Welt-deelnemers Ellen Vanlerberghe, bestuurder & Robby Cap, HR Manager spelen een cruciale rol in het bevorderen van deze drie zaken binnen de onderneming.

 

Het familiebedrijf hecht veel waarde aan de unieke talenten van elk individu. “Voor ons draait het om luisteren naar de behoeften van de kandidaat,” legt Ellen uit. “We hechten vooral belang aan de klik tussen ons bedrijf en de kandidaat, ongeacht hun achtergrond of opleiding.” Zo bieden ze een thuis aan 15 verschillende nationaliteiten en zetten ze zich dagelijks volop in op innovatie binnen de sector.

De weg van het magazijn naar een kinderdroom

Robby onderstreept het belang van het volledig inzetten van de talenten van werknemers. "Een motiverend voorbeeld is dat van een magazijnmedewerker die altijd al droomde van een carrière als vrachtwagenchauffeur," zegt Robby. "Gilbert De Clercq gaf hem de kans om de benodigde opleidingen te volgen voor zijn rijbewijs C en CE, inclusief de vereiste vakbekwaamheid." Hij voegt toe: "Vandaag de dag werkt hij als een van onze chauffeurs. Zijn jeugddroom is werkelijkheid geworden."

Zijn er nog witte raven?

In een uitdagende arbeidsmarkt is het niet altijd eenvoudig om het juiste talent te vinden. Toch gelooft Gilbert De Clercq in het potentieel van elk individu. “Een CV vertelt slechts een deel van het verhaal,” benadrukt Robby. “Tijdens een gesprek kom je veel meer te weten over een persoon, het is belangrijk om mensen kansen te bieden en naar hen te luisteren.” Zo volgt deze logistieke speler elke medewerker op met opvolggesprekken na 1,3 en 6 maanden waaruit ze kunnen afleiden of de persoon de job graag doet. Zo niet, wordt er bijgestuurd en krijgen de medewerkers de kans om hun talenten elders binnen het bedrijf te ontwikkelen. 

Eén zaak is volledig duidelijk voor ons: Inclusie, duurzaamheid en diversiteit zijn een continu proces

Ellen Vanlerberghe, Gilbert De Clercq

Groeien met de GDC-school

Ellen benadrukt de diversiteitsinitiatieven bij Gilbert De Clercq: "We nemen verschillende stappen om diversiteit binnen ons bedrijf te bevorderen, waaronder het implementeren van duaal leren om jongeren praktijkervaring mee te geven," legt ze uit. "Daarnaast verwelkomen we stagiairs om hen waardevolle ervaringen te bieden en blijvend te leren, wat in elke sector een absolute noodzaak is." Ze vertelt verder over de interne ondersteuning: "Om onze medewerkers optimaal te ondersteunen, hebben we onze eigen GDC-school opgericht. Dit interne trainingsprogramma bevat korte leermomenten die kennisdeling tussen de verschillende afdelingen bevorderen en elke medewerker trainen om hun potentieel optimaal te benutten."
Robby voegt toe over de taalondersteuning binnen het bedrijf: "We bieden ook Nederlandse lessen aan voor onze anderstalige medewerkers. Onlangs zijn er nog tien medewerkers afgestudeerd," zegt hij met een glimlach. "Dit helpt hen niet alleen in hun werk, maar ook in hun dagelijkse interacties en integratie."

Een duurzame toekomst

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. “We hebben momenteel enkele LZV’s, HVO en LNG-voertuigen in gebruik,” vertelt Ellen. “Nu kijken we verder naar elektrificatie en testen we elektrische vrachtwagens om zo ervaring op te doen over rijbereik, ladingsgewicht, laadinfrastructuur etc.”
“Eén zaak is volledig duidelijk voor ons: Inclusie, duurzaamheid en diversiteit zijn een continu proces,” zegt Ellen vol overtuiging. “Als HR-team willen we de markt continu aanvoelen en ons blijven heruitvinden. Luisteren naar mensen is voor ons het aller-belangrijkste.”

Samen bouwen aan inclusieve werkvloeren

Ontdek Welt!

Logo ESF

Contactpersoon

Eugenia Cuyt

Projectmanager Arbeidsmarkt

Samen bouwen aan inclusieve werkvloeren

Maak vandaag nog het verschil voor jouw onderneming

Ontdek Welt
Proximus
imu - vzw - Altez