Skip to main content
  • Nieuws
  • Bezoek de haven van Zeebrugge op de Vlaamse Havendag

Bezoek de haven van Zeebrugge op de Vlaamse Havendag

  • 14/09/2017

Op zondag 17 september zetten de Vlaamse havenbedrijven opnieuw hun deuren open. Het loont absoluut de moeite om de haven van Zeebrugge te bezoeken. Zeebrugge is in de laatste decennia uitgegroeid tot een economische motor voor de (West-)Vlaamse economie. Als belangrijk maritiem kruispunt heeft de haven een grote impact op de werkgelegenheid, toegevoegde waarde en investeringen in de regio.

In de Zeebrugse havenzone zijn ongeveer 400 bedrijven actief in transport, distributie en andere logistieke activiteiten. Jaarlijks lopen meer dan 8.400 schepen de haven aan wat in 2016 resulteerde in een totale omzet van 37,8 miljoen ton.

De Zeebrugse havensector versterkte doorheen de laatste jaren zijn koppositie van grootste autohub ter wereld met een omzetvolume van 2.776.113 behandelde wagens (2016). Ook in 2017 konden reeds groeicijfers genoteerd worden doorheen de eerste kwartalen. 

De voor Zeebrugge erg belangrijke RoRo-sector kan momenteel ook een sterke groei voorleggen (+6,7 procent in 2016). Op dit vlak doen voornamelijk de trafieken naar Scandinavië en Ierland het erg goed. Eveneens de trafiek op het Verenigd Koninkrijk, de voor Zeebrugge belangrijkste markt kent momenteel nog een lichte stijging, dit ondanks de Brexit-beslissing.

De groei in deze verschillende sectoren resulteerde in records op vlak van tewerkstelling in de Haven van Zeebrugge. In 2016 werden 342.712 shiften gepresteerd (+15,4%) door 1.695 havenarbeiders. Wat meteen het grootste aantal ooit is. De belangrijkste sectoren van tewerkstelling zijn de auto- en stukgoedsector.

In 2016 verwelkomde de haven van Zeebrugge 142 cruiseschepen, waarbij meer dan 1 miljoen reizigers in- of ontscheepten. Deze cijfers tonen aan dat Zeebrugge een belangrijke motor is voor de toeristische sector in Brugge.

Contactpersoon

Dieter Coussée

Belangenbehartiging Noord-West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk - Apzi-Voka West-Vlaanderen