Digitalisatie en automatisatie kan je niet meer wegdenken uit onze samenleving. Ook binnen je bedrijf kan je er niet meer omheen. Het is een middel om slimmer te ondernemen, om meer omzet te draaien, om kostbare tijd te besparen en om je klantentevredenheid te verhogen.
Uit de digitale quickscan van Voka blijkt dat heel wat bedrijven vandaag al inzetten op digitalisatie, automatisatie en de introductie van nieuwe technologieën. Maar in datzelfde onderzoek zien we dat in 70% van die ondernemingen de medewerkers niet betrokken worden bij het aanreiken van verbeteringsvoorstellen of innovatieve ideeën. “Er is geen bottom- up instroom van initiatieven”, vertelt Donaat Dieryck. “Ook is er in 61% van de bedrijven geen opleiding voorzien om bij de introductie van nieuwe digitale processen de digitale vaardigheden van de medewerkers te versterken. Hierdoor zijn deze innovaties vaak onvoldoende gedragen binnen de organisatie, waardoor de impact beperkter is. We hebben daar een eenvoudige formule voor: T x M = S. Het technische aspect van de verandering x het menselijke aspect van de verandering bepaalt het succes van de verandering. Met ander woorden: wanneer je technische vooruitgang 10 is, maar er is 0 aandacht voor het menselijke aspect, dan is het resultaat ook nul.”
Testinfrastructuur
“Omdat testen, experimenteren en medewerkers betrekken in het proces dus zeer belangrijk is, starten we de Voka DigiHub op”, legt Donaat Dieryck uit. “Met dit project maakt Voka de verbinding tussen bedrijven en kennisinstellingen.
Bedrijven kunnen dan gebruik maken van het advies en de expertise van deze instellingen. Maar ook van de bestaande testinfrastructuur van die instellingen. Op die manier kan een bedrijf een (nieuw) product of een nieuwe digitale toepassing om hun bedrijfsprocessen of medewerkers te ondersteunen testen in realistische omstandigheden. En het mooiste is dat je via de Voka DigiHub als bedrijf slechts 30% van de kostprijs betaalt. De overige 70% worden gedragen door EFRO en de Vlaamse Overheid.”
Mobilab & Care
Een van de kennisinstellingen die in de provincie Antwerpen deelneemt aan het project is Thomas More hogeschool. Als bedrijf kan je er gebruik maken van de expertise van de onderzoeksgroep Mobilab & Care, die zich vooral inzet om de levenskwaliteit van personen met een zorg- of ondersteuningsnood te verbeteren. Ook de kennis en kunde van de onderzoeksgroep LiCalab, experten in user design research gericht op producten, diensten, toepassingen en processen binnen zorg- en welzijn, kan je inschakelen.
“Met Mobilab & Care verrichten we innovatief onderzoek zowel op fysisch, psychisch als sociaal vlak”, vertelt onderzoeker Tom Saey. “We willen ervoor zorgen dat ieders levenskwaliteit optimaal is. Door onze expertises op verschillende technologische gebieden zoals artificial intelligence, monitoringsystemen, 3D-scan en print, robotica, biomechanische testen… kunnen we samen met bedrijven praktisch toepasbare innovaties onderzoeken, ontwikkelen en testen die medewerkers – al dan niet met een fysieke beperking – toestaan om beter te functioneren binnen de bedrijfsomgeving. Zo kunnen we bijvoorbeeld exoskeletons ontwikkelen die zwaar en repetitief werk ontlasten. Maar ook een exoskeleton op maat om iemand met een zeer specifieke fysieke beperking toe te staan een bepaalde job toch uit te voeren.”
LiCalab
De onderzoeksgroep LiCalab kan je dan weer inschakelen wanneer je medewerkers met behulp van digitale toepassingen zowel fysiek als mentaal gezond wil houden. “In de ontwikkeling van onze innovaties betrekken we steeds echte eindgebruikers”, weet Vicky Van der Auwera, Operations Manager LiCalab.
“Tijdens co-creatiessessies, demosessies of testen in levensechte omstandigheden denken we mee na over het nieuwe product of de nieuwe dienst en geven we feedback. Hoe past deze in de bedrijfsprocessen? Hoe wordt de ontwikkeling nog beter? Zo hebben we bijvoorbeeld een sensor om lage rugpijn te verhelpen – ontwikkeld door Van Roey ICT Group – uitvoerig getest. De sensor detecteert verkeerde houdingen of onvoldoende beweging, zodat je preventief kan ingrijpen. Een zeer handige toepassing in heel wat economische sectoren. Een ander mooi voorbeeld is een VR-app om de re- integratie van mensen op de werkvloer te versnellen na een burn-out, waarvoor wij therapeuten en psychologen rond de tafel brengen om hun noden en verwachtingen in kaart te brengen voor de begeleiding van burn-out patiënten in hun praktijken.”
Meer nieuws
Buitenland pompt 1,5 miljard in economie Mechelen-Kempen
Vorig jaar hebben buitenlandse bedrijven 1,5 miljard euro aan investeringen gedaan in de Mechelse en Kempense economie. Dat is meer dan de voorbije vijf jaren samen. Dat blijkt uit cijfers die Voka Mechelen-Kempen heeft opgevraagd bij Flanders Investment & Trade (FIT).
400 ondernemers gaan vol voor sterker 2023 op NewYear@Voka
Vanavond zijn 400 ondernemers samengekomen op NewYear@Voka, de nieuwjaarsreceptie van Voka Mechelen-Kempen en de stad Mechelen. Na 3 jaar in crisismodus, gaan de ondernemers vol voor een sterker 2023.

Ondernemen in de Metaverse. Dat doe je zo.
Meta-wat? Steven Spielberg zag al langer een toekomst in een virtuele wereld met zijn film Ready Player One. Maar wie had ooit gedacht dat sciencefiction werkelijkheid zou worden? Web 3.0 brengt daar verandering in. Ondertussen springen verschillende bedrijven op de digitale boot.
Matthias Thijsen brengt verhalen van sporters in beeld
Matthias Thijsen is één van die gelukkige mensen die van zijn hobby zijn beroep kon maken. Sinds begin 2022 creëert hij met zijn bedrijf Vamos Studios content – foto’s en video’s – om voornamelijk sportprojecten in de spotlight te zetten.