Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Beter geen fiscale hervorming dan een slechte"

"Beter geen fiscale hervorming dan een slechte"

  • 14/06/2023

foto

Premier Alexander De Croo roept zijn kernkabinet bijeen voor een driedaags conclaaf over de eerste aanzet tot een fiscale hervorming, waarop minister van Financiën Vincent Van Peteghem (foto) jaren heeft gebroed. Maar het plan dat vandaag op tafel ligt haalt de centen voor de financiering ervan helaas opnieuw bij de bedrijven. "We willen minister Van Peteghem en de regering waarschuwen dat dat zwaar op de lever ligt bij ondernemend Vlaanderen. Het principe dat werken lonender moet worden dan niet werken, steunen we. Maar de manier waarop de lastenverlaging wordt gefinancierd, doet afbreuk aan de drie essentiële criteria waaraan wij elke maatregel toetsen: competitiviteit, talentontwikkeling en innovatie."

Het uitgangspunt van de fiscale hervormingsplannen is dat werken lonender wordt, in de eerste plaats voor de laagste lonen. Dat zal een activerend effect hebben op wie vandaag de stap naar de arbeidsmarkt nog niet heeft gezet. "Het zal zeker helpen om de werkzaamheidsgraad op te trekken richting 80%. Dat is een goed uitgangspunt dat Voka – KvK Limburg zeker onderschrijft", zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.

Uit een eerste raming van Voka blijkt dat de bedrijfswereld een groot deel van de financiering van de fiscale hervorming zou moeten betalen. Het gaat onder andere om een hervorming van het DBI-stelsel, het invoeren van een minimumbelasting, een aanpassing aan de optieplannen en de tweede pensioenpijler. Op die manier stijgt de fiscale druk voor ondernemingen in dit land aanzienlijk, met een negatief gevolg voor de concurrentiepositie van bedrijven en voor het vestigingsklimaat in ons land.

De voorgestelde hervorming maakt het ook moeilijker voor bedrijven om toptalent aan te trekken en marktconform te verlonen. De verminderde mogelijkheden in de optieplannen en de aanpassingen aan de tweede pensioenpijler maken het vergoeden van hooggewaardeerde kenniswerkers moeilijker. Dat kan de mogelijkheden van onze bedrijven fnuiken op het aantrekken van het juiste talent; zeker voor de start-ups en de scale-ups in de techsector die toptalent moeten aantrekken.

"Onze Limburgse economie kampt nog altijd met een loonhandicap van liefst 5,7 procent tegenover onze buurlanden, door de automatische koppeling van de lonen aan de index. Als exportland zullen we dat de komende maanden en jaren voelen op onze handelsbalans. Alles wat die concurrentiepositie kan verslechteren is bijgevolg schadelijk.Voor ons zijn er twee mogelijkheden. Ofwel komt er een minihervorming van 1 à 1,5 miljard euro, zonder te raken aan het regime voor onderzoek en ontwikkeling, de DBI-aftrek (een systeem van belastingvrijstelling, red.), de warrantplannen en de tweede pensioenpijler. Ofwel wacht men tot na de verkiezingen om een grondig debat op gang te brengen. Want wij hebben liever dat er nu geen hervorming komt dan een slechte", aldus Johann Leten.

Lees hier het interview met Hans Maertens (CEO Voka vzw) in De Tijd.

Contactpersonen

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging