Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Besparen op uw energieverbruik: zo doet u het

Besparen op uw energieverbruik: zo doet u het

  • 19/11/2020

Wist u dat bedrijfsgebouwen grootverbruikers van energie zijn? We doen het in België op dat vlak een pak slechter dan het Europese gemiddelde. Nochtans is energie besparen gemakkelijker dan u denkt! 

Waarom en hoe uw energie-efficiëntie aanpakken? Daarover vertelt Pieter Theuwis, Director B2B van Luminus, ons meer. Het bedrijf lanceerde onlangs een gratis online energiescan voor bedrijven.

De EU wil tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen – waaronder CO2 – met 55% verminderen ten opzichte van 1990. Ook de Belgische regering maakt van energie-efficiëntie een topprioriteit, onder meer door bedrijven energie-efficiënter te maken. Pieter Theuwis: “Vandaag verbruiken niet-residentiële gebouwen in ons land nog 20% kilowattuur per vierkante meter méér dan het Europees gemiddelde. En dat terwijl gebouwen nu al de grootste energieverbruiker van Europa zijn: ze verbruiken maar liefst 40 procent van de energie. Niet-residentiële gebouwen vormen een aandeel van 30 procent.” 

Vandaag verbruiken niet-residentiële gebouwen in ons land nog 20% kilowattuur per vierkante meter méér dan het Europees gemiddelde.

Pieter Theuwis, Luminus

Waarom energie-efficiënter worden?

Uit studies blijkt dat Vlaamse bedrijven gemiddeld tussen de 10% en 30% energie kunnen besparen. Ook voor ondernemingen met een hoog energieverbruik maar een relatief laag besparingspotentieel is energie-efficiëntie belangrijk, want zij kunnen in absolute termen significant besparen. Pieter zet de belangrijkste voordelen even op een rijtje:

  • U bespaart langdurig op uw energiekosten: door te investeren in energiezuinige infrastructuur en door zelf groene energie te produceren, wordt uw onderneming minder afhankelijk van de energiemarkt met schommelende prijzen, heffingen en nettarieven. 
  • Uw bedrijf is klaar voor de toekomst: de Europese, federale en regionale normen voor energie en klimaat worden strenger, en de termijnen korter. Met een slim, proactief energiebeleid zet u in op energie-efficiëntie én spreidt u uw investeringskosten.
  • Uw medewerkers zijn productiever: goede verlichting en een moderne verwarmingsinstallatie dragen bij tot een aangename en productieve werkruimte. Dat verhoogt het welzijn en de productiviteit van uw medewerkers. Een win-win-win voor het bedrijf, de werknemers én de planeet dus!

Zo kunt u energie besparen

Maar hoe begint u daar nu aan? “Wel, om minder energie te verbruiken moeten we vaak eerst ons gedrag aanpassen”, duidt Pieter Theuwis. “Het is belangrijk om alle medewerkers bewust te maken om minder elektriciteit en warmte te verbruiken. Daarnaast zijn ook structurele aanpassingen nodig.” 

1.    De bouwschil optimaliseren

De bouwschil – de grens tussen de binnen- en buitenkant van een gebouw – bestaat voornamelijk uit de muren en het dak, de ramen en de deuren. Vaak blijkt ze een grote energieverliezer, door de U-waarden (beglazing) en de R-waarden (isolatie van dak, vloer en muur). Wilt u de energie-efficiëntie van uw gebouw verbeteren? Dan moet u ervoor zorgen dat de U- en R-waarde van uw volledige bouwschil zo laag mogelijk is.

  • Uit de praktijk: Provincie Luik liet 10.000 m2 aan daken en 5.000 m2 aan façades isoleren en bijna 8.000 m2 aan ramen vervangen. Het energieverbruik en de CO2-uitstoot gingen met bijna 33% omlaag, goed voor een jaarlijkse besparing van ongeveer 300.000 euro

2.    Efficiënter verlichten

44% van de elektriciteit die wordt verbruikt in kantoren, gaat naar verlichting. In de industrie is dat 30%. Volgens het Laboratorium voor Lichttechnologie van de KU Leuven kunnen die sectoren 50% besparen op verlichting. Een aanpassingsproject voor verlichting betaalt zichzelf vaak na 1,5 tot 3 jaar terug.

  • Uit de praktijk: uit een energiestudie van Luminus bleek dat Syntra Hasselt het best gebaat was bij een relighting-project. Specialisten stelden uitgebreide verbeteringen voor. De nieuwe installaties creëren meer comfort, vragen lagere onderhouds- en energiekosten en voldoen aan de geldende EU-norm.

3.    HVAC intelligenter maken

HVAC staat voor verwarming, ventilatie en airconditioning en omvat de systemen die zorgen voor thermisch comfort en optimale luchtkwaliteit in een gebouw: van condensatieketels tot warmtepompen. Met een intelligent HVAC-systeem kunt u uw verbruik met 30% terugdringen.

  • Uit de praktijk: Gemeente Anderlecht vernieuwt op 33 sites 31 ketelhuizen, en plaatst 7 zonnepaneleninstallaties en 14 warmtekrachtkoppelingsinstallaties. Daardoor zal het elektriciteitsverbruik met 52,45% dalen, het gasverbruik met 9,58%. 

4.    Zelf hernieuwbare energie genereren

Een gebouw wordt niet onmiddellijk energie-efficiënter door autoproductie, maar eigen groene energie vermindert wel de uitstoot van broeikasgassen en zorgt dus voor een lagere EPC-score. Ondertussen betaalt u ook minder voor uw energie en bent u minder afhankelijk van de energiemarkt met schommelende prijzen, heffingen en nettarieven.

  • Uit de praktijk: de productievestiging van UCB in Eigenbrakel liet Luminus een WKK plaatsen, die zowel elektriciteit als warmte levert voor de gebouwen en productie-eenheden. De overtollige warmte wordt tijdelijk opgeslagen in een bufferreservoir. 

Vergelijk uw energieverbruik en bespaar op uw factuur

Om bedrijven bij te staan in hun energievraagstukken, ontwikkelde Luminus een gratis online energiescan. In enkele kliks komt u te weten hoeveel energie uw bedrijf verbruikt in vergelijking met gelijkaardige ondernemingen in uw sector. De tool geeft u energiebesparende oplossingen op maat van uw onderneming en zet de relevante steunmaatregelen op een rijtje.

Start hier uw energiescan 
 

imu - vzw - ovam