Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Bescherming intellectuele eigendom: aan de kop van het peloton

Bescherming intellectuele eigendom: aan de kop van het peloton

  • 29/04/2022

Voor elke innovatieve onderneming is een goede bescherming van intellectuele eigendom (IE) essentieel. Het opzetten van een globale intellectuele-eigendomsstrategie is een verstandige zet, als extra ondersteuning voor onderzoek & ontwikkeling en (internationale) groei. Hoe verloopt dit in de praktijk? We gingen op bezoek bij Bram Dejan (Gevers) en Piet Renson (Bioracer). Zij werken nauw samen op dit vlak.

bram dejan

 

Wie is wie?

Bram Dejan is sinds 2018 Partner bij GEVERS. “Met ons kantoor, dat al sinds 1898 actief is, bieden we bedrijven strategisch en praktisch advies voor de identificatie, de bescherming, het beheer en de exploitatie van intellectuele eigendom bij innovatieve projecten”, zegt Bram. “We gaan voor een holistische aanpak in de bescherming van onder meer octrooien, merken, modellen en domeinnamen, tot en met bescherming tegen namaak en fiscale optimalisatietips. Bioracer is een van de Limburgse ondernemingen die al jaren op onze expertise een beroep doet.”

Die contacten verlopen via Piet Renson, Head Business Development bij Bioracer. “Binnen onze snelgroeiende onderneming ben ik verantwoordelijk voor export en internationale groei van het bedrijf. Het is mijn taak om solide buitenlandstructuren op poten te zetten, inclusief het uitbouwen van een globale marketing strategie samen met ons marketing team. Uiteraard is het waterdicht beschermen van onze merken hierbij een cruciaal aandachtspunt. De experts van GEVERS helpen ons hier uitstekend bij.”

Bioracer: internationale topspeler in sportkleding

In september 2021 kwam CEO Danny Segers van Bioracer in dit magazine aan het woord over zijn rol als Global Ambassadeur Roemenië. “Naast Roemenië hebben we ook buitenlandse productievestigingen in Roemenië, Tsjechië, Macedonië en Colombia”, bevestigt Piet. “Daarnaast zijn we wereldwijd commercieel actief in circa 25 landen, met een mix van vaste verkoopkantoren en agenten. In 2020 trok ik naar Canada om Bioracer verder uit te bouwen op de Noord-Amerikaanse markten. Als we een buitenlandse markt aanboren, doen we samen met Bram steeds de oefening hoe we onze merken en modellen het best kunnen beschermen.”

Inspirerende samenwerking

Als toonaangevend bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van kleding voor fietsers, triatleten, hardlopers en skaters/schaatsers, focust Bioracer maximaal op innovatie en internationale groei. “Een bedrijf als Bioracer, dat in de professionele sportwereld zeer hoog aangeschreven staat, is voor GEVERS een erg dankbare partij om mee samen te werken. We merken immers dat Piet en zijn collega’s niets aan het toeval overlaten wat de bescherming van Bioracer-merken en modellen betreft. Als advieskantoor kunnen we dan ook meegroeien in de uitbouw van hun portefeuille IP-rechten. Piet vult aan: “Met Bioracer zetten we hard in op bescherming We willen internationaal met de juiste partners in zee gaan om telkens te kunnen pionieren met nieuwe innovaties, zoals bijvoorbeeld de introductie van grafeen in professionele wieleroutfits. Koploper zijn in technische innovatie zet ons in polepositie bij commerciële partners.”

‘De laatste jaren hebben we samen hard gewerkt aan de bescherming van het merk Bioracer, om snel en kordaat in actie te kunnen treden bij eventuele namaak”, besluit Bram.

Blijf eigenaar van jouw intellectuele eigendom

Een goede IE-adviseur is goud waard voor elke innovatieve ondernemer. “Omdat we met GEVERS al zo lang aan de weg timmeren, hebben we alle expertise in huis om een klant als Bioracer wereldwijd bij te staan” zegt Bram. “Veel ondernemingen – met name kleinere kmo’s – onderschatten het belang van een globale en exportgerichte merkbescherming. Vaak weten ondernemers ook niet dat merken in een bepaalde afzetmarkt soms per land beschermd moeten worden, om zo mogelijke export- en andere problemen te vermijden. Als adviseur is het onze taak om in samenspraak met bedrijven te anticiperen op mogelijke knelpunten en zo onnodig omzetverlies te voorkomen. “Ondernemers die internationaal nieuwe markten aanboren, geven soms te veel macht aan agenten en lokale partners”, geeft Piet aan. “Hierdoor kan men te afhankelijk worden van derden, en dat is uiteraard te mijden. Daarom is het zeer belangrijk om zelf eigenaar te blijven van jouw intellectuele eigendom.” 

 

“Veel ondernemingen – met name kleinere kmo’s – onderschatten het belang van een globale en exportgerichte merkbescherming.” 

Bram Dejan

 

Naar een gecentraliseerd IE-beheer

Nog een tip van Bram en Piet: investering in een gecentraliseerd beheer van de bescherming van jouw merken, modellen, octrooien en andere eigendomsrechten. “Een kantoor als GEVERS is voor ons een onmisbare partner geworden”, zegt Piet. “Omdat we al jaren samenwerken bij de uitrol van onze internationale trajecten, kennen ze al onze producten en diensten zeer goed en denken ze proactief mee in het wegwerken van mogelijke dubbels op sommige continenten.” Bram bevestigt: “Bij start-ups zien we vaak al een kluwen van woord- en beeldmerken ontstaan. Omdat zaakvoerders vaak zo snel mogelijk zoveel mogelijk internationale omzet willen creëren, besteden ze onvoldoende aandacht aan IE in andere landen. Het gevolg? Een versnippering van agenten die elk een merk geregistreerd hebben. Door dit kluwen te ontwarren, komen er kostbare middelen vrij om te investeren in onder meer onderzoek en ontwikkeling.” 

Het belang van intellectuele eigendomsrechten

Een goede bescherming van intellectuele eigendom is dus geen overbodige luxe. Bram benadrukt nogmaals het belang van een professionele aanpak: “Intellectuele eigendomsrechten vertegenwoordigen waarde in bedrijven. Als immateriële activa liggen ze aan de basis van het behalen van een duurzaam en competitief voordeel. Via het aanbieden van licenties aan derden of het inzetten van intellectuele eigendomsrechten om schadevergoedingen te eisen van overtreders, zijn ze een zeer nuttig instrument om bedrijfswaarde te benutten.” 

 

“Koploper zijn in technische innovatie zet Bioracer in polepositie bij commerciële partners.” 

Piet Renson

 

piet renson

 

Contactpersoon

Sebastien Conings

Senior adviseur ondernemingen

Artikel uit publicatie