Skip to main content
  • Nieuws
  • BELT is dé Vlaams-Brabantse Mini-onderneming 2018

BELT is dé Vlaams-Brabantse Mini-onderneming 2018

  • 04/06/2018

Naar jaarlijkse gewoonte vond in maart de provinciale finale van de wedstrijd voor ‘dé Vlaams-Brabantse Mini-onderneming van 2018’ plaats. Uit maar liefst 131 Vlaams-Brabantse Vlajo Mini-ondernemingen werden 7 finalisten geselecteerd op basis van hun concept en businessplan. In de gebouwen van Eandis verdedigden zij hun onderneming voor een professionele jury met het oog op de felbegeerde provincietitel. Het enthousiaste team van BELT won de spannende strijd met hun stijlvolle broeksriem uit afgedankte autogordels.

Een eigen onderneming van a tot z

Leerlingen van de derde graad kiezen of maken zelf hun eigen producten of diensten en vervolgens beheren ze hun Vlajo Mini-onderneming volgens de regels van de kunst: van brainstormen naar missie en doelen, marktonderzoek doen en het product- of dienstenaanbod bepalen, startkapitaal verzamelen, hun eigen businessplan uitschrijven, verkoopmomenten organiseren, aandeelhoudersvergaderingen organiseren en zo meer. De nadruk ligt op het doen: eerst denken en dan effectief doen! 

Groepsfoto Belt

De weg naar de provinciale finale

Begin januari kregen de Miniondernemingen van Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) een uitnodiging om hun businessplan in te dienen en de titel van dé Vlajo Mini-onderneming van het jaar 2018 in de wacht te slepen. In Vlaams-Brabant gingen een dertigtal Mini-ondernemingen deze uitdaging aan. Een pre-jury selecteerde hieruit de 7 meest beloftevolle finalisten. Zij mochten tijdens de provinciale finale alles uit de kast halen om de jury te overtuigen van hun concept.

Dit jaar werden de Mini-ondernemingen op de rooster gelegd door een panel dat bestond uit volgende juryleden: Koen Vleminckx van BNP Paribas Fortis, Soetkin van Causbroeck van Voka Vlaams-Brabant, Caroline Soultan van Provincie Vlaams-Brabant, Hannelore Delange van Deloitte en Dominiek Baert van Euroclear.

Naast het businessplan hield de jury ook rekening met de presentatie van de minionderneming én hun antwoorden op de soms moeilijke vragen. Tenslotte werden ook heel wat punten uitgedeeld voor het totaalconcept van de jonge ondernemers, een duidelijke graadmeter voor de verdere toekomst van de minionderneming.

Trendy broeksriem uit gerecycleerde autogordels

Met veel enthousiasme legden de gedreven leerlingen uit het SintPieterscollege Leuven hun concept uit aan de jury, nl. het verwerken van oude autogordels tot stijlvolle riemen, en dit op een duurzame manier. Met hun riem wil BELT ook de bewustmaking van het dragen van de autogordel vergroten en ondersteunen ze met een deel van de opbrengst de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.
Het team trok zelfs naar Brussel richting Kabinet van Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn. Samen namen ze een clipje op en willen ze het probleem van het vastklikken in de auto aanpakken. “In België dragen veel te weinig mensen de gordel in de auto”, zegt Jonas Van Bladel, CEO van BELT. “Indien alle bestuurders en passagiers de gordel zouden dragen, zouden we jaarlijks vele tientallen doden en honderden gewonden kunnen vermijden. Met een gordel om ben je dus echt veiliger”, gaat hij verder.
Het team is alvast supertevreden met hun plaatsje in de Vlaamse Finale. “We hebben de spits mogen afbijten vandaag en zijn geëindigd als winnaar van deze finale”, aldus Jonas. “Het is tot nu reeds een heel leerrijke ervaring geweest en we zijn heel blij dat we Vlaams-Brabant mogen vertegenwoordigen op de Vlaamse Finale”.

Zeven sterke finalisten

Het was duidelijk een moeilijke klus voor de jury om een winnaar te kiezen. BELT nam het namelijk op tegen 6 andere ijzersterke finalisten. Hier een overzichtje van de 6 concepten:

De 4 gedreven dames uit het SintTheresiacollege Kapelle-op-den-Bos vankaarten een actueel thema aan. Zij willen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de maatschappij bespreekbaar maken. Zij hechten veel belang aan eerlijke productie en hun T-Shirts met eigen quotes zijn dan ook gemaakt in een goede werkomgeving, aan eerlijke lonen. Een deel van hun verkoop doneren zij aan het goed doel “Let Girls Learn”.

Decosy, 6 creatieve leerlingen uit het Koninklijk Atheneum Halle, brengen gezelligheid in iedere huiskamer met hun zelfgemaakte trendy decoratie. Uit gerecycleerde takjes en kurk maken zij onder andere vogelhuisjes, onderleggers en kaders. Op deze manier willen zij eenieder inspireren om duurzamer te leven, en dat er heel wat nuttige zaken kunnen gemaakt worden met gebruikte producten.

vogelhuisje

Het team Fabula uit het SintPieterscollege Leuven bestaat uit 5 enthousiaste leerlingen. Hun onderneming staat voor speels en educatief. Zij willen hun steentje bijdragen door een gezelschapsspel te ontwikkelen voor kinderen van de lagere school, met de bedoeling hun kennis van de wereldgeschiedenis op een ludieke en speelse manier te verruimen. Ook zij dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Voor hun spel werken ze met ecologische, herbruikbare en kwalitatieve materialen.

De teamleden van Vitae uit het SintTheresiacollege Kapelle-op-den-Bos wilden met hun mini zeker één maatschappelijk domein aankaarten. Uit hun onderzoek blijkt dat een ziekenhuis niet altijd zo een aangename omgeving is voor kinderen, en daar willen zij verandering in brengen. Voor hun project werken zij samen met het Sint-Maartensziekenhuis. Zij verkopen linnen zakken met een mooi ontwerp van een grafisch ontwerper. Met de winst willen ze uiteindelijk in een levensboom investeren voor de hele kinderafdeling.

Kubolux uit het Sint-Pieterscollege Leuven wil met hun onderneming een ecologisch verantwoord design product creëren. Zij produceren namelijk een zelfontworpen eco-designlamp in de vorm van een kleine kubus. Hun design sfeerlamp bestaat uit 3 hoofdcomponenten, nml hout, led-strips en plexiglas. Ook zij dragen hun steentje bij aan de maatschappij door een deel van hun opbrengst te schenken aan de vzw Natuurpunt.

De Vlaams-Brabants miniondernemingen dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. “We put the art in earth”: dit is de baseline van het team Uusi, bestaande uit 6 dames uit het Sint-Janscollege Meldert . Zij willen namelijk nieuwe jonge kunstenaars een kans geven en een nieuw leven in tweedehands kaders inblazen. Hun mini onderscheidt zich van de andere mini’s omdat zij een uniek assortiment aanbieden dat voortdurend verandert. Uusi kijkt alvast tevreden terug naar de provinciale finale: “De andere ondernemingen gepassioneerd horen vertellen over hun proces was erg inspirerend en het liet ons ook beseffen dat we allemaal best trots op onszelf mogen zijn”, geeft het team aan.

Ondernemers en werknemers van morgen

De jury was onder de indruk van het ondernemend talent uit Vlaams-Brabant. “Het is erg leuk om te zien hoe geëngageerd de 7 teams waren. Ze hebben van het ondernemerschap kunnen proeven en hopelijk zullen ze dit verder meedragen in hun leven. Bovendien hebben we vandaag wel echt 7 levensvatbare concepten aan het werk gezien” zegt Soetkin Van Causbroeck van Voka Vlaams-Brabant. “Elk team blonk uit in één aspect, elk team was uniek. De gehele jury was vandaag echt overtuigd van de verschillende concepten”, vult Dominiek Baert van Euroclear aan.

Groepsfoto coaches

Ook de aanwezige leercoaches waren enthousiast. “Het is fantastisch om te zien welk traject de leerlingen afleggen. Ze starten echt vanaf nul, en een aantal maanden later staan ze vol vertrouwen voor een vakjury om hun product te verdedigen. Op deze manier krijgt hun ondernemingszin een extra boost, iets wat niet alleen belangrijk is voor de ondernemers van morgen, maar ook toekomstige werknemers leren initiatief nemen en ideeën uitwerken. Dit is een bijzonder krachtig medium dat zijn plaats verdient op de schoolbanken “, aldus Pieter Van Den Bosch, leerkracht uit het Sint-Pieterscollege Leuven.

Europese finale in het verschiet?

BELT mag onze provincie vertegenwoordigen tijdens de Vlaamse Finale in Brussel op woensdag 25 april. Daar neemt de Vlaams-Brabantse laureaat het op tegen de finalisten uit WestVlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.

De winnaar wordt bekend gemaakt op de Vlajo Awards slotshow in Walibi op zaterdag 28 april en mag de Vlaamse eer hooghouden op de Europese finale in juli die dit jaar plaatsvindt in Belgrado, Servië.

Meer info over Belt?

www.beltspc.be of Instagram (beltleuven)

 

Dit artikel verscheen in het maandelijks magazine Ondernemers, editie april 2018.

Proximus