Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

BelOrta wint Prijs Ondernemen 2020

  • 24/09/2020

BelOrta, de groenten- en fruitveiling uit Sint-Katelijne-Waver, is door een expertenjury gekozen tot winnaar van de Prijs Ondernemen 2020. De prijs is een erkenning van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Ook Q-Lite, ODTH en PFL zijn op het gala in de prijzen gevallen. “Veel bedrijven hebben door corona klappen gekregen. Sommige winnende bedrijven hebben zich helemaal moeten heruitvinden in een paar weken tijd. Daarom is dit een heel bijzondere editie én verdienen onze bedrijven het om een erkenning te krijgen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.  

Bekijk de aftermovie

Voor de 34e keer heeft de Voka-Kamer Mechelen-Kempen de Prijs Ondernemen uitgereikt. Op dit event wordt het beste, wat de ondernemersregio te bieden heeft, bekroond. Honderd ondernemers konden het event live bijwonen vanuit het Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Voor de allereerste keer was het gala ook online - van thuis of op kantoor – te volgen.

De hoofdprijs - de Prijs Ondernemen 2020 – ging naar groeten- en fruitveiling BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver. Zij hebben de meeste punten gekregen van de expertenjury. “Een heel wijze keuze van de jury. Ik sta hier niet alleen. Ik spreek uit naam van onze 400 medewerkers. Maar ook in naam van de 1.050 groenten– en fruittelers. Het zijn allemaal foodheroes. Stuk voor stuk hebben ook zij deze prijs verdiend”, zei Philippe Appeltans, CEO van BelOrta. “We verdelen intussen al meer dan 170 verschillende soorten groenten en fruit in meer dan 75 landen. Dat Voka onze efforts erkent, doet veel deugd.”

The next step
Ook Q-lite, producent van slimme displays uit Baarle-Hertog, viel in de prijzen. Zij kregen de Prijs Innovatief Ondernemen. Volgens de jury zijn ze “inventief met innovatie”. 
“Zij zetten ‘the next step’. Ze gaan verder dan productinnovatie. Ze koppelen er ook een maatschappelijke innovatie aan vast. Zo maken ze digitale verkeersborden die – als je te snel rijdt – geen boete registreren, maar net goede chauffeurs beloont. Wie zich aan de snelheid houdt, schenkt een kleine donatie aan het goede doel. Dát is ondernemen”, liet de jury weten.  

Op het gala werd ook ODTH bekroond, met de Prijs Duurzaam Ondernemen. ODTH is een specialist in opslag en distributie. Zij hebben van duurzaamheid hun corebusiness gemaakt en de hele organisatie daarvoor ingeschakeld om op die manier te ondernemen.

Veerkracht
Door het coronajaar heeft Voka – KvK Mechelen-Kempen voor het eerst ook de Prijs Veerkrachtig Ondernemen uitgereikt. Die ging naar PFL uit Beerse. “Bij PFL, dat instaat voor de audiovisuele ondersteuning van events, hebben ze in amper drie weken tijd hun hele bedrijf heruitgevonden. Ze tonen in deze onzekere tijd, een heel positieve mindset. We vinden het bij Voka belangrijk om dat in de spotlights te zetten”, zei Tine Horsten, directeur Ondernemingsrelaties van Voka – KvK Mechelen-Kempen.    

Tom Laveren: “Vivaldi of Avanti? Wij vragen garantie”

Op het event sprak ook Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen, de ondernemers toe. Met ook een duidelijke boodschap naar de politiek. “Deze editie van de Prijs Ondernemen is uniek. Sommige winnende bedrijven hebben zich écht moeten heruitvinden. Ze hebben net extra moeten investeren en dat tijdens de grootste economische crisis ooit in vredestijd. Op zo’n moment moet je kunnen rekenen op een sterke overheid. De onderhandelingen over een federale regering zijn net terug opgestart. Wat het ook mag zijn: Vivaldi of Avanti? Wij vragen garantie. Zorg voor een toekomstplan. Zorg voor een visie. Zorg voor zekerheid. Zorg ervoor dat het werkt. Voka heeft de bouwstenen klaargelegd, met ons ‘Plan Samen Groeien’. Het is uitkijken naar een betrouwbare aannemer die het huis kan verbouwen en met alle ondernemers in de regio wil klaarmaken voor de toekomst.” 

Contactpersoon

Christine Vos

Coördinator events