Skip to main content
  • Nieuws
  • The Belgian Chocolate Group omarmt duurzaamheid

The Belgian Chocolate Group omarmt duurzaamheid

  • 03/12/2021

Familiebedrijf The Belgian Chocolate Group produceert en exporteert al sinds 1956 chocolade van hoge kwaliteit. Intussen vinden de producten van het bedrijf hun weg naar meer dan honderd landen, verspreid over de hele wereld. Uniek is dat bij The Belgian Chocolate Group groei hand in hand gaat met duurzaamheid. “We zijn een bedrijf en de bedoeling is uiteraard om winst te maken”, zegt Managing Director Marc Pauwels. “Alleen willen wij dat ieder lid van onze familie daar de vruchten van plukt. Van de cacaoteler in West-Afrika tot de consument die smult van onze producten.”

"We willen groeien, maar met voldoende aandacht voor onze omgeving”

Het verhaal van The Belgian Chocolate Group is klein gestart met een winkeltje met eigen
atelier in Antwerpen. In 1956 opende oprichter Walter Gartner een eigen kleine fabriek in Borsbeek onder de naam Gartner Pralines. Huidige eigenaar Marc Pauwels nam het bedrijf over in 1996, veranderde de naam naar The Belgian Chocolate Group en schakelde een versnelling hoger. Hij koos voor een strategie van organische groei in combinatie met een aantal overnames (bijvoorbeeld Koetjesreep en Starbrook Airlines). Het resultaat vandaag is een bedrijf met twee vestigingen in Olen en Herentals, 160 vaste medewerkers (aangevuld met uitzendkrachten tijdens de piekmomenten) en een breed gamma van voorverpakte producten dat gaat van het kleinste chocolaatje tot tabletten van twee kilo, chocoladefiguurtjes, pralines, zeevruchten, truffels en ander chocoladewerk. “We produceren chocolade in alle soorten en smaken”, vertelt Marc Pauwels. “Maar we kiezen er bewust voor om geen kleurstoffen te gebruiken. In ons assortiment vind je dus geen ingekleurde chocolades. Enkel pure, witte en melkchocolade. Ook kijken we kritisch naar al onze andere ingrediënten. Zo waren we de eerste chocoladeproducent die alle soja weerde en zijn al onze producten ook glutenvrij.”

Werken aan efficiëntie

Ook wat de productie betreft kiest The Belgian Chocolate Group volop voor duurzaamheid. “We koelen al een heel aantal jaren niet meer met freon”, zegt bestuurder en verantwoordelijke voor de duurzaamheidsinspanningen Adriaan Hoogmartens. “In de loop der jaren hebben we ons machinepark gemoderniseerd en zijn we waar mogelijk overgeschakeld op milieuvriendelijke systemen. We werken ook voortdurend aan onze efficiëntie door meer en meer in te zetten op artificiële intelligentie in onze productieprocessen en door onze supply chain permanent bij te sturen. Ook zijn we zeer innovatief op het vlak van onze verpakkingen. Deze zijn intussen bijna 100% recycleerbaar en voor het verpakken van onze producten werken we samen met maatwerkbedrijf Kaliber. Door deze samenwerking ondervinden we dagelijks dat de talenten van mensen met een arbeidsbeperking mee het verschil maken.”

VCDO-charter

Sinds twee jaar neemt het bedrijf ook deel aan het Voka Charter Duur- zaam Ondernemen. “We zetten met ons actieplan in op al de 17 duur-
zaamheidsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties”, legt Hoogmartens uit. “Dat wil zeggen dat we aandacht hebben voor het milieu, maar dat we ook inzetten op het welzijn van onze medewerkers en onze omgeving. Zo hebben we binnen onze sector het initiatief Gusto Sportivo opgezet, een programma dat mensen aanzet om meer te bewegen en gezonder te leven.”

Beyond Chocolate

The Belgian Chocolate Group wil daar echter niet stoppen. “We werken op dit moment al zoveel mogelijk met Fair Trade-chocolade”, vervolgt Marc Pauwels. “Dat wil zeggen dat we onze chocolade op een correcte manier aankopen en de telers een marktcomforme prijs betalen en hun ook ondersteunen waar nodig. Ook volgen we de afspraken van Beyond Chocolate, wat betekent dat we vanaf 2025 enkel nog met duurzaam geproduceerde chocolade zullen werken.”

Mercy Ships

Maar ook in het dagelijkse leven van de chocoladeboeren wil het bedrijf een wezenlijk verschil maken. “Die mensen hebben gewoonweg geen toegang tot medische zorg”, zegt Marc Pauwels. “Om op dat gebied een echt verschil te kunnen maken, zijn we als bedrijf zeer nauw betrokken bij de organisatie Mercy Ships. Zij maken medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmsten. Met hun ziekenhuis- schip gaan ze ter plaatse om mensen te verzorgen en lokale gezondheids- professionals op te leiden.”

De Drijvende Dokters

Op dit moment bouwt Mercy Ships een nieuw ziekenhuisschip in de haven van Antwerpen. “Dat is een hele investering en alle hulp die ze kunnen krijgen is welkom. Er is net een strip uit van Suske en Wiske ‘De drijvende dokters’, die helemaal in het teken staat van Mercy Ships. Naar aanleiding van die lancering brengen wij een unieke verzamelbox uit, met daarin de strip en onze heerlijke chocolades. De opbrengst van deze box – ideaal als relatiegeschenk of als bedankje voor medewerkers - gaat volledig naar Mercy Ships.”

Op www.thebelgian.com vind je meer informatie over de duurzame visie op ondernemen van The Belgian Chocolate Group en over de verzamelbox ten voordele van Mercy Ships. 

Wil jij net als The Belgian Chocolate  group werk maken van duurzaamheid in je bedrijf? Neem dan snel contact op met Guido Evens (guido.evens@voka.be) of Melissa Dubois (melissa.debois@voka.be)
 

Advertentie VanRoey- nov
IMU - vzw - Mediafin TTL
MK - Advertentie Van Dessel
AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan
Proximus
imu - vzw - Recupel

Artikel uit publicatie