Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Belgen in het buitenland: Sven De Wachter in India/Australië

Belgen in het buitenland: Sven De Wachter in India/Australië

  • 05/03/2023

Elke maand interviewen we een Vlaming die in het buitenland woont. We peilen naar het hoe, wat en waarom om een inzicht te krijgen in de cultuur, de ambitie en de beweegredenen om te verhuizen. Tot slot komen we te weten wat de voordelen zijn van het zakendoen in de regio. Deze maand: Sven De Wachter in India en Australië.

Wat is het verhaal achter jouw vertrekt uit België?

Tijdens het begin van het nieuwe millennium was de Westerse zakenwereld nogal gefascineerd door de opgang van China en de economische mogelijkheden die dit land te bieden had. India was toen de underdog. Het was de tijd dat er op seminaries vaak de vergelijking werd gemaakt tussen de snelheid waarmee de ‘draak’ en de ‘olifant’ ontwaakten. Tijdens mijn eerste zakenreis naar India in 2003 was het me echter opgevallen dat het subcontinent nog totaal onontgonnen gebied was voor veel westerse bedrijven en dat het land een enorm potentieel had om de wereld te voorzien van een steeds schaarser wordend aanbod aan talent. Mijn interesse was voorgoed gewekt. In 2008 ben ik vanuit Willebroek geëmigreerd naar India, waar ik een jaar later Wachter Oriental heb opgericht.

We ondersteunen vooral kleine en middelgrote Europese klanten met hun activiteiten in India en sinds 2014 ook in Australië. We hebben ons gespecialiseerd in ‘boots-on-the-ground’ handholding, business development en investeringsondersteuning voor klanten uit verschillende sectoren. Om de wereldwijde talent gap het hoofd te helpen bieden, hebben we geïnvesteerd in engineering, design en IT-talent waarmee we vanuit India wereldwijd klanten ondersteunen.

Belgen in het Buitenland - Sven De Wachter in India/Australië

Wat trekt je vooral aan in jouw nieuwe werk- en woonomgeving?

Vooral de variatie en de dagelijkse uitdagingen van het ondernemen in een andere cultuur trekken me aan, naast de voldoening en de mogelijkheden die de uitbouw van een globaal netwerk met zich meebrengen.

Wat was voor jou de grootste uitdaging?

Omgaan met veel onbekende factoren op hetzelfde moment, zowel op privéals op professioneel vlak. Daar waar een normale dag in België voor 90% voorspelbaar was en vaak enkel het weer de onbekende factor was, was een dag in India in het begin voor 90% onvoorspelbaar terwijl het goede weer een zekerheid was.”

Hoe ervaar je het verschil in zakencultuur met België?

Zowel in India als in Australië is de zakencultuur heel anders dan in België. In India ligt dit misschien voor de hand
maar in Australië had ik dit minder verwacht. Respect, een open geest en ons typisch Vlaams boerenverstand helpen je echter goed op weg om verschillen te overbruggen en deuren te openen.”

Trek je vooral op met locals of met andere expats?

Daar waar we de eerste maanden in India privé vaak afspraken hadden met andere Belgen verminderde dit snel naarmate we ons settelden. ‘When in Rome, do as the Romans do’, is vaak de beste leerschool. Om op professioneel vlak de Belgische expats te ondersteunen was ik destijds de grondlegger van een lokale afdeling van de Indo-Belgische Kamer van Koophandel in Pune.”

Hoe is de work-lifebalance in dit land?

Work-lifebalance is iets heel persoonlijks en hangt eerder van jezelf af dan van het land waarin je verblijft. Uiteraard spelen sociale controle en acceptatievermogen van de werkomgeving hierin een grote rol. Over het algemeen slaat de balans ten opzichte van België in India meer uit naar de ‘work’-zijde en in Australië naar de ‘life’-zijde.

Heb je tips voor professionals die ook naar deze bestemming willen verhuizen?

Zowel in India als in Australië zijn afstanden groot en markten divers om allerhande redenen. Location is key!
Focus op je prioriteiten want zeker in India kunnen situaties nogal eens wijzigen met het gevolg dat plannen moeten worden bijgesteld. Een open geest is daarbij een mooie deugd.

Hoe heeft deze beslissing jouw leven verrijkt?

Het leven als expat heeft mijn respect en interesse voor andere culturen alleen maar doen toenemen. Daarnaast
heeft het mijn ondernemersgeest op verschillende vlakken gecultiveerd.

Zou je het opnieuw doen mocht je kunnen herbeginnen?

Zeker en vast.

Meer informatie

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Full bio of Petra Van Bouwelen

Internationaal ondernemen

Advies of vragen over ondernemen over de grenzen?

Ontdek meer

Artikel uit publicatie