We interviewen elke maand een Vlaming die in het buitenland woont. We peilen naar het hoe, wat en waarom om een inzicht te krijgen in de cultuur, de ambitie en de beweegredenen om te verhuizen. Tot slot komen we te weten wat de voordelen zijn van het zakendoen in de regio. Deze maand: Kim François in Vietnam.
Waarom ben je vertrokken uit België?
“De microbe om in het buitenland te gaan wonen heeft me al op jonge leeftijd gevonden: mijn vader moest voor zijn werk een aantal keer per jaar naar China op zakenreis en bracht fantastische verhalen over zijn reizen mee naar huis. Sinds mijn jeugd ben ik dus geïnteresseerd en vooral geïntrigeerd door de Chinese cultuur en de taal, en was het een logische stap om sinologie te gaan studeren aan de universiteit. In 2009 ben ik voor Materialise beginnen werken en heb ik meer dan tien jaar gewerkt als Managing Director van het kantoor in Shanghai. Industry 4.0 en dus ook 3D-printing waren belangrijk voor China. Het waren ongelooflijke rollercoaster jaren. Na iets meer dan tien jaar wilde ik voor een volledig Chinees bedrijf werken. Ik verhuisde naar Guangzhou en begon bij HeyGears: een snelgroeiende, uit zijn voegen gebarsten start-up die gespecialiseerd is in 3D-printing in de dentale en orthopedische industrie."
Hoe ben je van China in Vietnam terechtgekomen?
“Leven met de omicron COVID-19 variant in China was alles behalve ideaal. Daarom zijn mijn man en ik een nieuw avontuur begonnen in Ho Chi Minh City, Vietnam, waar ik werk als Executive Director van BeLuxCham, actief ben als board member in EuroCham en in de WIB sector committee, die streeft voor policies die gelijkheid tussen man en vrouw en diversiteit en inclusie nastreven in Vietnam. Daarnaast houd ik mijn contacten met China door te zetelen in de raad van bestuur van een Chinees bedrijf en werk ik freelance met een aantal internationale SME's in China.”
Wat trekt je vooral aan in jouw nieuwe werk- en woonomgeving?
“Door bij de Kamer van Koophandel actief te zijn, ben ik in een bad gegooid van informatie over de Vietnamese economie: op welke industrieën er gefocust wordt, waarom, welke de bedrijven zijn die daarin actief zijn, wat de doelstellingen zijn van Vietnam als land, de huidige economische situatie met zijn ups and downs. Ik ben dagelijks in contact met onze leden, met andere Kamers van Koophandel actief in Vietnam en probeer zo bruggen te bouwen om als kamer meerwaarde te brengen voor onze leden.”
"Sinds 2017 gebruikten we in China geen cash meer. Een supermarktbezoek was ook niet meer nodig, want twintig minuten na de bestelling via een app stond er een levering in mijn keuken.”
Wat was voor jou de grootste uitdaging?
“Na China was het best wel een aanpassing om te aarden in Vietnam, waar alles toch net iets trager gaat en minder gestroomlijnd. De mensen zijn ongelooflijk vriendelijk en de community hier is heel open en verwelkomend, maar de efficiëntie die ik gewoon was van het Chinese systeem is hier nog niet ingeburgerd. Een voorbeeld: sinds 2017 gebruikten we in China geen cash meer. Een supermarktbezoek was ook niet meer nodig, want twintig minuten na de bestelling via een app stond er een levering in mijn keuken. In Vietnam is dit nog niet ingeburgerd.”
Hoe is de zakencultuur?
“In Azië worden zaken heel flexibel en ad hoc geregeld. In korte tijd kan je heel veel verwezenlijken, maar maanden vooruit plannen is niet altijd even makkelijk. Ook is de work-life balans zeer fluïde. Het wordt verwacht dat je’s avonds en in het weekend of tijdens je vakantie antwoordt op telefoons, berichtjes en emails. Het vakantiesysteem zoals we dat kennen in Europa bestaat hier niet en off grid gaan en dus onbereikbaar zijn, is iets dat weinig Aziaten begrijpen."
Wat zijn de troeven van jouw regio voor onze ondernemers?
“Door haar ligging is Vietnam een ideale handelspartner om zowel de Zuid-Oost-Aziatische markt te bedienen als die daarbuiten. Daarnaast heeft Vietnam ook goed onderwijs een degelijk niveau Engels dat gesproken wordt door de bevolking, de aantrekkelijke voorwaarden voor buitenlandse investeerders en de opmars die ESG (environment, social, governance) aan het maken. Het is een deel van Vietnams ontwikkelingsplan. Bedrijven zoeken naar suppliers en klanten die ESG-policies volgen.”
Heb je tips voor professionals die ook willen verhuizen?
“Ik kan het enkel aanmoedigen. Het is een verrijking voor jezelf: je leert hoe anders zaken bekeken en behandeld worden in andere culturen, hoe perceptie alles is en er geen one fits all-manier van leven en werken is. Voor mensen die naar Vietnam willen verhuizen of een uitbreiding van hun business overwegen, één adres: BeLuxCham Vietnam."
Hoe heeft deze beslissing je leven verrijkt?
“Persoonlijk heb ik een ongelooflijke drang naar nieuwe zaken en informatie. Ik ben er dus op gebrand om de cultuur te begrijpen, met de mensen te praten, de economische situatie te begrijpen, en een gevarieerd netwerk op te bouwen. Door in Azië te wonen, krijg ik een meer genuanceerd beeld over langs de ene kant de beauty of Belgium, langs de andere kant de beauty of Asia.”