Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Belgen in het buitenland: David Jordens in Burundi

Belgen in het buitenland: David Jordens in Burundi

  • 03/04/2023

We interviewen elke maand een Vlaming die in het buitenland woont. We peilen naar het hoe, wat en waarom om een inzicht te krijgen in de cultuur, de ambitie en de beweegredenen om te verhuizen. Tot slot komen we te weten wat de voordelen zijn van het zakendoen in de regio. Deze maand: David Jordens (Bujumbura).

Wat is het verhaal achter jouw vertrek uit België?

Als diplomaat dien je om de drie à vier jaar te verhuizen, naar een volgende post of naar Brussel. Ik ben met mijn gezin in 2012 naar Australië vertrokken, gevolgd door China in 2016 en Burundi in 2020. Deze zomer keren we terug naar België.

Voka Belgen in het buitenland - David Jordens

Wat trekt je vooral aan in jouw werken woonomgeving?

Ik vind het vooral steeds fascinerend en aangenaam om elke drie-vier jaar in een nieuwe omgeving terecht te komen: een nieuwe cultuur, nieuwe gewoonten, een nieuwe taal, klimaat en ga zo maar door. Wat me specifiek in Bujumbura aantrekt, is op professioneel vlak de dossiers die ik hier behandel, de interessante mensen die ik dagelijks ontmoet en de uitdagende tijden waarin we leven. Op persoonlijk vlak vind ik vooral het klimaat en de mooie omgeving pluspunten.

Wat was voor jou de grootste uitdaging?

De aanpassing aan het tragere ritme, de gebrekkige infrastructuur en de regelmatige tekorten in het land (zoals
benzine, elektriciteit en sommige levensmiddelen). Het vroege opstaan was ook wennen: om zes uur is de stad al springlevend. Ondertussen ben ik op dat uur ook al op en geniet ik volop van de ochtenden.

Hoe ervaar je het verschil in zakencultuur met België?

Persoonlijke connecties zijn hier nog belangrijker dan in België. Om echt zaken te kunnen doen, moet je een kwalitatief en uitgebreid netwerk hebben.

Trek je vooral op met locals of met andere expats?

Een mooie mengeling van de twee. Maar ik kom graag in de volkswijken van Bujumbura waar je niet veel expats tegenkomt.

Hoe is de work-life balance in dit land?

Dat is heel afwisselend. Over het algemeen een erg drukke agenda en dikwijls lange dagen, maar ook een uitgebreid sociaal en familieleven. In feite lopen professionele en persoonlijke contacten veelal door elkaar. Bujumbura is als een dorp, met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

Persoonlijke connecties zijn hier nog belangrijker dan in België. Om echt zaken te kunnen doen, moet je een kwalitatief en uitgebreid netwerk hebben.

David Jordens

Hoe heeft deze beslissing jouw leven verrijkt?

Ik ben met mijn gezin verhuisd van een stad met één van de hoogste aantallen miljardairs ter wereld (Beijing) naar één van de armste landen ter wereld. Het heeft – zeker voor de kinderen – de ogen geopend en heel wat levenslessen bijgebracht. Ik heb zo mogelijk nog meer leren relativeren.

Waarom loont het zeker de moeite om een reisje naar Burundi te maken?

Het is een zeer mooi land qua natuur, de mensen zijn ongelooflijk vriendelijk, het klimaat is perfect. Een weekje Burundi kan deugd doen, lijkt me.

Meer informatie

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Full bio of Petra Van Bouwelen

Internationaal ondernemen

Advies of vragen over ondernemen over de grenzen?

Ontdek meer

Artikel uit publicatie