Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Beheersovereenkomst afsluiten met budgetgarantie”

“Beheersovereenkomst afsluiten met budgetgarantie”

  • 13/09/2019

Ons zorgsysteem menswaardig, duurzaam en toegankelijk houden? Dan moet het kwalitatiever, veiliger en efficiënter worden. Nu veranderen en verbeteren is dus de boodschap. Hoe? Dat ontdekt u op 24 september tijdens het congres van Voka Health Community. In de aanloop geven enkele toekomstdenkers hun visie op zorg en welzijn. Deze week aan het woord: Rudy Maertens

Rudy Maertens is CEO van AZ Alma in Eeklo. Maar zijn engagement reikt verder dan het nieuwe ziekenhuis, want daarnaast is hij o.m. ook voorzitter van In4care, een innovatieplatform voor de zorg- en welzijnssector. Hij is voorstander en voortrekker van innovatie in de sector. “Maar daarvoor mis ik een masterplan”, vertelt hij.

Rudy Maertens

“Er is een big bang nodig om te evolueren van de typisch Vlaamse koterijen en verkavelingen naar geïntegreerde zorgcircuits.”

Rudy Maertens

AZ Alma is in 2006 ontstaan uit de fusie van de Heilig Hartkliniek (Eeklo) en het Elisabeth Ziekenhuis (Sijsele). In 2017 verhuisden de oude campussen naar een gloednieuw gebouw in Eeklo. AZ Alma is een middelgroot streekziekenhuis dat zorg levert aan zowat 220 tot 250 duizend inwoners in de ruime regio van het Meetjesland. Het telt zo’n 1.250 medewerkers, 135 zelfstandige artsen en een 150-tal vrijwilligers.

“Onze schaalgrootte zorgt ervoor dat we groot genoeg zijn om innovatief en creatief te zijn en om te kunnen investeren in nieuwe medische apparatuur, zonder een fabriek te worden. We vinden het belangrijk om een warme, menselijke organisatie te zijn, voor onze patiënten, bezoekers en iedereen die hier werkt. We creëerden bijvoorbeeld een oncolounge voor mensen die met kanker geconfronteerd worden. Ze kunnen er in een huiselijke omgeving bekomen, praten met artsen en andere zorgverstrekkers, maar ook gewoon met hun gezinsleden. We hebben ook een schoonheidssalon en -opleidingen voor kankerpatiënten. Zaken die je niet meteen verwacht in een acuut ziekenhuis, maar die we toch doen, want het zijn initiatieven die evenzeer genezend werken als de zorg die aan alle wetenschappelijke protocollen beantwoordt.”

Kwaliteit, lean en innovatie
Zijn grote visie, daar is Maertens duidelijk over. Ze bestaat uit drie cruciale elementen. “De diensten die we leveren moeten van topkwaliteit zijn en de manier waarop we processen organiseren moet lean zijn. Door die twee zaken te combineren hopen we tijd en resources vrij te maken om aan innovatie te doen.”

Kwaliteit, lean en innovatie: het zijn elementen waarmee elke actor in de sector aan de slag kan, maar er is zeker meer mogelijk, vindt Maertens. Daar kan en moet de overheid een grote rol in spelen. “We zouden er moeten in slagen om zowel met de Vlaamse als met de federale overheid een soort beheersovereenkomst te sluiten. Denk maar aan de beheersovereenkomst met de VRT: ook de openbare omroep krijgt een budget waaraan bepaalde voorwaarden gekoppeld worden. Ik ben ervan overtuigd dat we door processen te optimaliseren tijdswinst kunnen boeken en middelen kunnen vrij krijgen. Wel, geef ons volgens het VRT-model vijf jaar de garantie op behoud van budget en koppel daar de opdracht aan om door innovatie de kwaliteit te verhogen en de kosten te verlagen. Na die vijf jaar kunnen we verantwoording afleggen. Maar als we dan de kosten kunnen verlagen, laat dan de helft van dat geld binnen de sector en room dan pas de andere helft af. Laat ons dus de helft van de centen behouden als motivatie en incentive om verder te werken op die manier. We hebben te veel de ervaring dat er bij elke optimalisatie in onze dienstverlening meteen budgetten door de overheid worden afgeroomd. Met het mes op de keel creëer je geen regelluw stabiel beleid met ruimte om te experimenteren. Het resultaat van de huidige manier van werken is dat de totale marge van de ziekenhuissector maar 0,2 procent is. Geen enkel bedrijf neemt elke dag zoveel risico voor amper 0,2 procent winstmarge. Dat businessmodel zit echt niet goed meer.”

Versnippering
Het is duidelijk: voor Maertens moet het anders. “Maar keer op keer beseffen we dat er heel veel belemmeringen zijn”, klinkt het. “De versnippering van bevoegdheden, wetgeving en financiering is daar een belangrijk element in. In welk bedrijf is eenzelfde bevoegdheid nu over acht verschillende personen verspreid? Dan weet je dat dat miserie oplevert. De patiënt wil nochtans maar één ding: kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare zorg zo dicht mogelijk bij huis.” 

En daarvoor ontbreekt nu een masterplan, vindt hij. “Er is een big bang nodig om te kunnen evolueren van de typisch Vlaamse koterijen en verkavelingen naar geïntegreerde zorgcircuits, waarin verschillende partijen samen verantwoordelijkheid nemen voor een bepaalde populatie in een afgebakende geografische zone. Laat ons de weg verder bewandelen van de eerstelijnszones en de ziekenhuisnetwerken in Vlaanderen. Hopelijk evolueren Brussel en Wallonië mee. Vervolgens  kunnen we deze zorgzones dan connecteren, geografisch goed afbakenen en daar één geheel van maken. Dat is echter alleen mogelijk als er een eenheid ontstaat: eenheid van visie, van leiding en van vermogen. Het is de enige manier om te komen tot een naadloze zorg voor de burger. Het wordt een enorme opdracht met veel partijen die allemaal hun eigen belangen hebben, maar het is een transitie waaraan we nu moeten werken, als we over tien tot twintig jaar écht resultaat willen.”

Om de zorg- en welzijnssector te veranderen en te verbeteren, hebben we nood aan durvers, dromers en doeners. Hoort u daar ook bij? Wil u graag inspiratie van andere toekomstdenkers? Schrijf dan nu in voor het congres van Voka Health Community op 24 september in Londerzeel! 

Ontdek hier de visie van onze andere toekomstdenkers.

Contactpersoon

Ria Binst

Projectmanager Health Community

Ontdek de visie van onze toekomstdenkers!

Ontdek hier de visie van onze toekomstdenkers in het kader van de betaalbaarheid van ons zorgsysteem.

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice