Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Begeleiding van pre-starters cruciaal om ondernemersdroom te verwezenlijken” 

“Begeleiding van pre-starters cruciaal om ondernemersdroom te verwezenlijken” 

  • 24/11/2020

Het Belang van Limburg komt samen met UHasselt in haar 'Grootste Limburgonderzoek Ooit' tot de vaststelling dat een kwart van de Limburgers wil ondernemen. Een grote meerderheid bergt die plannen spijtig genoeg snel op. "Dat is jammer, want met de juiste begeleiding kan je die intenties omzetten in een veelbelovend business plan", zegt Joeri Stoop, senior adviseur starterswerking van Voka - Kamer van Koophandel  Limburg. "Binnen Bryo StandUp helpen we deze pre-starters om de stap naar het ondernemerschap te zetten of alleszins grondig te overwegen."

hbvl

"Met de juiste begeleiding kan je je intenties om te ondernemen omzetten in een business plan."
 

De cijfers van de laatste conjunctuurbarometer bevestigen wat het onderzoek van Het Belang van Limburg blootlegt. Nooit eerder waren er zo veel Limburgse starters. Ondanks de coronacrisis is 2020 goed op weg om het vorige recordjaar (2019) naar de kroon te steken. "Tot en met oktober ligt het aantal starters bijna 2 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar", licht Joeri Stoop toe.

+40% starters 

De stijging van het aantal starters is bovendien een stijging die al langer plaatsvindt. "Als je de starters in 2019 vergelijkt met die van 2015, dan zie je een stijging van meer dan 40%. Die toename is er geleidelijk aan gekomen”, zegt Joeri Stoop.

“Veel mensen starten naast hun huidige job een eigen onderneming en hopen daar op termijn hun hoofdberoep van te maken. Ten opzichte van 2015 is er nu een veel beter netwerk en ecosysteem om starters te helpen. Ook werkzoekenden kunnen de transitie maken naar een zelfstandige activiteit met de steun van de overheid en een partner als Voka – KvK Limburg.” 

Ondernemersdroom 

Omwille van die sterke stijging breidde Voka - KvK Limburg de afgelopen jaren ook haar begeleiding voor starters uit. Joeri Stoop: "Onze Bryo-trajecten spelen in op de verschillende fases van een start-up, maar de meest cruciale is misschien wel die voor de pre-starter.”

"Iedere potentiële ondernemer heeft andere sterktes en werkpunten. Het is de kunst om die op de juiste manier te vertalen naar een businessplan.”

Joeri
   Joeri Stoop.

Hij waarschuwt ook dat het is niet eenvoudig is om een goed idee te vertalen naar een eigen onderneming. “Daarom is het cruciaal dat wij begeleiding bieden. Dat doen we in groep, maar evenzeer via één-op-één-gesprekken. Iedere potentiële ondernemer heeft andere sterktes en werkpunten. Het is de kunst om die op de juiste manier te vertalen naar een businessplan.”

"Op het einde van het traject evalueren we het project op de sterktes en zwaktes en kan de pre-starter zich de grote vraag stellen: doe ik het of doe ik het niet?"

In dat opzicht is het Bryo StandUp-traject een belangrijke eerste stap om de ondernemersdroom van velen toch werkelijkheid te maken. “We brainstormen samen en verfijnen de ideeën door middel van verschillende tools. Op het einde van het traject evalueren we het project op de sterktes en zwaktes en kan de pre-starter zich de grote vraag stellen: doe ik het of doe ik het niet? Het onderzoek van Het Belang van Limburg toont alvast dat er nog veel potentieel is, dat stemt ons gelukkig en hoopvol”, besluit de adviseur. 
 

Hoe kunnen we jou helpen?    

Contactpersoon

Joeri Stoop

Senior adviseur eigenaars-ondernemers