Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Beerselse ondernemers vragen herziening gemeentebelastingen

Beerselse ondernemers vragen herziening gemeentebelastingen

  • 08/06/2021

De verhoogde gemeentebelastingen voor economische bedrijvigheid in de gemeente Beersel zijn niet in goede aarde gevallen bij de lokale ondernemers. Zij betreuren niet alleen de verhoging maar ook het gebrek aan transparantie van het gemeentebestuur in dit dossier. Voka Vlaams-Brabant steunt de vraag naar meer openheid en wil samen met de ondernemers, UNIZO Vlaams-Brabant en Alsembergse Handelaars (AHa!) in overleg gaan met de gemeente om tot een oplossing te komen die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar is.

In september vorig jaar ging de zogenaamde “pestbelasting” in de gemeente Beersel op de schop. Die belasting hield in dat Beerselse zelfstandigen en ondernemingen die voor hun economische activiteit een oppervlakte van 100 m² of minder nodig hebben, vanaf aanslagjaar 2020 geen belasting op economische bedrijvigheid meer verschuldigd zijn. Daar tegenover stond dan weer een verhoging met de helft van diezelfde belasting voor de iets grotere bedrijven – het  gros van de lokale kmo’s – terwijl de grootste ondernemers hun zelfde laag tarief behielden.

Bovendien voerde het gemeentebestuur een belasting op publiciteit en lichtreclame in en zullen ook parking en groenzones van bedrijven belast worden. Onaanvaardbaar vinden de lokale ondernemers die hierdoor vrezen voor het economische en sociale weefsel in Beersel. Overleg met het gemeentebestuur leverde niets op en ook een daaropvolgend gezamenlijk schrijven van de bedrijven wierp geen vruchten af.

De lokale ondernemers betreuren, samen met Voka Vlaams-Brabant, UNIZO Vlaams-Brabant en AHa! de houding van het Beerselse bestuur en dringen niet alleen aan op een herziening van de belastingen maar pleiten ook voor meer transparantie in het opstellen van het belastingsreglement. Voka Vlaams-Brabant en UNIZO Vlaams-Brabant wijzen er daarbij op dat het aanwenden van dergelijke thematische taxen, die tegen het gelijkheidsprincipe indruisen en verschillende bedrijven op een andere manier gaan belasten, leiden tot een daling van het concurrentievermogen en dus ook op tewerkstelling.

Actiemoment in Alsemberg op 10 juni

Tijdens een actiemoment op 10 juni om 20 uur op het Winderickxplein in Alsemberg willen de lokale ondernemers hun vraag voor een constructieve houding van het Beerselse gemeentebestuur kracht bij zetten.

Contactpersonen

Peter Van Biesbroeck

Algemeen Directeur

Yves Vermeerbergen

Relatiebeheerder

Proximus