Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Bedrijvenzone Hogenakkerhoek krijgt eindelijk verkeerslichten

Bedrijvenzone Hogenakkerhoek krijgt eindelijk verkeerslichten

  • 09/09/2020

Op 28 september wordt gestart met de aanleg van de lichtenregeling aan het kruispunt van de Zwaluwbeek en de Krijgsbaan. Daarmee wordt het bedrijventerrein Zwaluwbeek/Hogenakkerhoek, gelegen op de grens van Melsele en Kruibeke, eindelijk vlotter en veiliger bereikbaar. Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland zette drie jaar geleden het overlegproces hierover op en is blij dat het dossier nu effectief in uitvoering gaat.

De nood aan een verkeerslichtenregeling stond al een hele tijd op de agenda. In september 2017 organiseerde Voka Antwerpen-Waasland een enquête in de bedrijvenzones nadat ze heel wat bezorgde signalen over mobiliteitsproblemen had opgevangen. Een belangrijk knelpunt bleek de ontsluiting van het industrieterrein Hogenakkerhoek via de Zwaluwbeek op de gewestweg N419 en de onmiddellijke aantakking op de op- en afrit Kruibeke van de E17. De moeilijke ligging van dat kruispunt zorgt dagelijks voor onveilig en zelfs ronduit gevaarlijke situaties. Bovendien loopt de filevorming in de bedrijvenzone tijdens de spits hoog op wegens de moeilijke verkeersafwikkeling.

De Kamer startte een overlegproces met de bevoegde overheden en infrastructuurbeheerders voor de aanleg van verkeerslichten op dat kruispunt. Een complex overleg: het kruispunt bevindt zich immers in een zone waar de gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht aan elkaar grenzen en ligt bovendien op de provinciegrens tussen Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Op 27 februari 2019 kwam er een akkoord over de plaatsing van lichtenregeling uit de bus. Sinds dan was het wachten op de uitvoering. Op 28 september 2020 komt het er eindelijk van.

De lichtenregeling zal niet alleen voor een betere verkeersafwikkeling van het bedrijventerrein zorgen, maar ook voor een verhoogde fietsveiligheid. De oplossing komt niets te vroeg. “De ondernemingen worden geconfronteerd met de werken van Oosterweel op Linkeroever en met heel wat sluipverkeer. Dergelijke ingrepen verzachten de omstandigheden aanzienlijk.”, zegt Dirk Bulteel, directeur belangenbehartiging van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. “De ondernemingen hebben drie jaar gewacht op een oplossing. We zijn dan ook blij dat de oplossing een jaar na de beslissing er eindelijk echt komt. Dit is geen dag te vroeg. We bedanken Lantis, Agentschap Wegen en Verkeer en de betrokken gemeentebesturen voor de geleverde inspanningen.” Tegen eind oktober moet de lichtenregeling functioneren.

 

Contactpersonen

Dirk Bulteel

Directeur Belangenbehartiging

Steven Roeland

Mobiliteitsmanager

Blijf op de hoogte van de mobiliteit in uw regio

Lees hier al het mobiliteitsnieuws
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende