Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Bedrijven uitgeput na 8 maanden corona

Bedrijven uitgeput na 8 maanden corona

  • 02/11/2020

Bedrijven kunnen tijdens deze tweede lockdown wel voortwerken, maar hun buffers zijn uitgeput na 8 maanden corona. Om bedrijven en jobs te redden zijn dan ook dringend bijkomende steunmaatregelen nodig en dit op langere termijn.

Sinds maandag is een tweede lockdown ingegaan tot half december. Gezien het dramatisch hoge aantal besmettingen en ziekenhuisopnames moeten we een instorting van ons zorgsysteem ook absoluut voorkomen. Iedereen beseft dat de aanpak van de gezondheidscrisis primeert. Maar we moeten ook de economie vrijwaren en onze waardeketen en bevoorrading intact zien te houden.

Die economie zal in de komende periode opnieuw door zwaar weer gaan. De niet-essentiële winkels worden gesloten en dat zal zware gevolgen hebben voor onze economie. Er zal in de komende weken veel minder geconsumeerd worden, wat voor onze winkels en bedrijven opnieuw een groot omzetverlies zal betekenen. Daar komt nog bij dat de vraag naar onze exportproducten al maanden zeer laag blijft. 
 

We dringen erop aan dat de testprocedure op punt gezet wordt en dat onze bedrijven, met voorrang voor de zorg, gebruik kunnen maken van sneltesten.

Niko Demeester

Onze bedrijven kunnen, mits strikte opvolging van alle veiligheidsvoorschriften en telewerk, wel voortwerken. Telewerk wordt verplicht indien mogelijk. In vele bedrijven en functies is dit evenwel niet mogelijk, maar zullen we toch de veiligheid garanderen. We dringen erop aan dat in deze periode de testprocedure op punt gezet wordt en dat onze bedrijven, met voorrang voor de zorg, gebruik kunnen maken van sneltesten om besmettingen op de werkvloer snel te detecteren en onnodige quarantaines te vermijden.

Economische motor sputtert

Maar na 8 maanden corona zijn de buffers van onze bedrijven wel uitgeput. De economische motor zal de komende weken serieus sputteren en in sommige sectoren volledig stilvallen. Daarom dringen bijkomende steunmaatregelen zich op. Zonder extra steun zullen heel wat bedrijven deze tweede lockdown niet overleven, met fors jobverlies tot gevolg. Zeker nu het er naar uit ziet dat deze situatie nog vele weken kan duren. 

Bestaande steunmaatregelen zoals de tijdelijke werkloosheid wegens corona, het bankenplan, de ondersteuning door PMV, de ondersteuning van zwaar getroffen bedrijven en ondernemers, en het uitstel van betalingen van bijdragen en belastingen moeten verlengd en versterkt worden tot eind juni 2021. Daar moet nu werk van gemaakt worden.
 

imu - vzw - obd
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice