Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bedrijven uit Mechelen-Kempen schreeuwen om 55.000 mensen

Bedrijven uit Mechelen-Kempen schreeuwen om 55.000 mensen

  • 26/09/2021

Bedrijven uit Mechelen en Kempen schreeuwen om extra personeel. Uit een nieuwe studie van Voka Mechelen-Kempen blijkt dat er 55.000 mensen extra nodig zijn tegen 2030. Om de openstaande vacatures in te vullen, maar ook om de gevolgen van de vergrijzing en de aangroei van jobs door digitalisering op te vangen. "Om al die extra handen te vinden, zijn er nú hervormingen nodig", stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

55000extremensennodig

In de regio Mechelen-Kempen staan er op dit moment 6.975 vacatures open. Dat is ongezien, de voorbije 20 jaar. Het gaat om jobs die enkel via de VDAB zijn geregistreerd. De vacatures zijn netjes opgedeeld: 3.427 in het arrondissement Mechelen, 3.548 in het arrondissement Turnhout.  “Het tekort aan handen is nu al een probleem. Maar het gaat nog groter worden in de komende jaren. Dat hebben we met een nieuwe studie becijferd", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Om 80 procent van de bevolking - tussen 18 en 64 - aan de slag te krijgen, zijn er tegen 2030 zo'n 29.000 mensen extra nodig in de regio Mechelen en Kempen. Dat blijkt uit een analyse van Voka Mechelen-Kempen. Die 80 procent is een doelstelling uit het regeerakkoord. Om onder meer de pensioenen betaalbaar te houden.

Nu hervormen

Maar daarmee zijn nog niet alle jobs ingevuld. Door de vergrijzing stoppen ook nog veel medewerkers. En je hebt de digitalisering en automatisering die de komende jaren ook nog voor meer jobs gaan zorgen. "Volgens onze berekeningen zijn hier nog eens 26.000 extra arbeidskrachten voor nodig. 15.000 voor het arrondissement Turnhout, 11.000 voor het arrondissement Mechelen."

mkresultaat

"Zo kom je in totaal op 55.000 mensen, dat zijn 110.000 handen extra die we aan de slag moeten krijgen. Dat gaan we niet doen met de recente voorstellen die we hebben gehoord: 'Na tien jaar recht op een pensioen'. Of ook bij 'vrijwillig ontslag een uitkering'. We moeten meer mensen activeren. Te beginnen bij de inactieven, mensen die niet op zoek zijn naar werk. Die handen hebben we écht nodig. Het gaat om een heel diverse groep, maar een heel deel van die mensen zijn niet ver verwijderd van de arbeidsmarkt en hebben een stimulans nodig", zegt Laveren.

Dit weekend heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt over de begroting. De jobbonus zal worden ingevoerd. "Voka is heel tevreden, want we hebben hier lang voor geijverd. De jobbonus is nodig om het verschil tussen werken en niet-werken groter te maken, voor de lagere inkomens", aldus Laveren.

Tot slot vraagt Voka dat Vlaanderen zelf volledige verantwoordelijkheid krijgt voor het arbeidsmarktbeleid.

 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder