Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Bedrijfsleiders en managers wordt een confronterende spiegel voorgehouden tijdens Real Leaders”

“Bedrijfsleiders en managers wordt een confronterende spiegel voorgehouden tijdens Real Leaders”

  • 31/01/2022

Als bedrijfsleider of CEO draag je vaak diverse petten: coach, probleemoplosser, communicator, innovator en inspirator. Dat zorgt voor veel uitdagingen en soms ook voor de nodige kopzorgen. Zes jaar geleden ontwikkelde Voka – Kamer van Koophandel Limburg een ambitieus leertraject voor bedrijfsleiders. Deze langlopende opleiding van 15 dagen wordt in goede banen geleid door James Bampfield, een ervaren en gedreven coach en auteur in onder meer persoonlijk leiderschap, organisatieontwikkeling en veranderingstrajecten.

james bampfield
James Bampfield van Quinx

 

Wie is James Bampfield?

“Als facilitator, trainer, coach en auteur begeleid ik individuen, teams en organisaties in persoonlijke ontwikkeling en inspirerend leiderschap. Samen met mijn collega’s bij Quinx maak ik werk van uitdagende programma’s. Daarnaast heb ik ook mijn eigen website ‘Spirituality for Today’. Sinds 2016 werk ik samen met Voka voor het Real Leaders-traject. Dit partnership verloopt uitstekend, omdat ik als trainer in alle autonomie kan focussen op de inhoud van dit traject. Ik kijk steeds opnieuw uit naar de start van een nieuwe sessie.”

Verbinding maken met ‘peers’

Real Leaders is een 15-daagse beleving, gespreid over een periode van meerdere maanden. En ook belangrijk: dit traject vindt plaats buiten de bedrijfsmuren. Volgens James is dit zeer waardevol: “Omdat we de tijd en ruimte nemen om ontwikkelingsvraagstukken uit te spitten, krijgen de deelnemers de kans om echt te groeien tijdens dit traject. Ze kunnen zich kwetsbaar opstellen en verbinding maken met ‘peers’. Die uitwisseling van kennis, ervaringen en gevoelens over leiderschap levert een schat aan werkmateriaal op voor een eigen persoonlijk ontwikkelingsplan.”

“Tijdens deze ontdekkingstocht merk ik dat deelnemers soms een echte ‘identity shift’ ondergaan.”

Mix van boeiende praktijkmodules

Voor dit traject heeft James een uitgekiende mix van praktijkmodules samengesteld. “In een eerste module ‘personal dynamics’ staat zelfonderzoek centraal. We verzamelen kennis en bewustzijn van diepgewortelde patronen die de leiderschapsstijl van een deelnemer vorm geven. Waar liggen zijn of haar sterktes en zwaktes, en waar zien we blinde vlekken? Waarom neemt iemand als leider te veel ruimte in tijdens vergaderingen, of waarom mijdt hij of zij conflict?”

“In een tweede module ‘group dynamics’ staan we stil bij de verschillende dimensies van groepsdynamica. Deelnemers ontdekken hoe ze zelf in verschillende groepen en teams staan, en welke invloed ze hierop uitoefenen. Sommige CEO’s creëren harmonie, terwijl anderen als een ‘provocateur’ te werk gaan. Tijdens de afsluitende module ‘change dynamics’ gaan we met de opgedane kennis aan het werk om echte verandering door te voeren in de organisatie.”

Naar een echte ‘identity shift’

Het resultaat van dit traject is vaak verbluffend. James legt uit: “Tijdens deze ontdekkingstocht merk ik dat deelnemers soms een echte ‘identity shift’ ondergaan. Ze krijgen handvatten aangereikt om op een authentiekere en flexibelere manier leiding te geven aan collega’s. Deelnemers geven ook dikwijls aan dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en met een ruimere blik hun leiderschapsverantwoordelijkheden opnemen. Deze resultaten zijn op zich al de moeite waard. Maar daarnaast legt Real Leaders ook het fundament van hechte connecties – en vaak zelfs vriendschappen – tussen deelnemers. En dat is toch wel de kers op de taart.” 

Met het leertraject Real Leaders biedt Voka – KvK Limburg ondernemers een intensief programma aan om authentiek en impactvol leiderschap te ontwikkelen. Dit programma speelt zich af buiten de bedrijfsmuren en bevat een mix van boeiende leervormen.

Meer informatie?

Klik hier

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers

Artikel uit publicatie