Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bedrijfscase Innovatiesubsidies: Sterke start voor toestel dat allergieën meet

Bedrijfscase Innovatiesubsidies: Sterke start voor toestel dat allergieën meet

  • 10/03/2022

“De innovatiesubsidie gaf ons project meer geloofwaardigheid”

Heb je last van een allergie? En om welke allergie gaat het dan? Een innovatief meettoestel geeft je binnenkort snel en accuraat een antwoord. Het toestel wordt het eerste marktklare product van Hippo DX, een start-up uit Aarschot die krachtige diagnosetools ontwikkelt om allergieën op te sporen. Senne Gorris, halftijds nko-arts, ingenieur Wim Hofkens en software specialist Peter De Roovere stampten het bedrijf twee jaar geleden uit de grond. Voor hun innovatieve project SPAT (Skin Prick Automated Test) ontvingen ze in 2021 een subsidie van de provincie Vlaams-Brabant. Daarbij konden ze rekenen op hulp en expertise van gerenommeerde partners zoals UZ Leuven, imec en Comate. Tussen twee consultaties door, geeft dokter Senne Gorris een stand van zaken.

Jullie werken aan een volledig nieuw toestel dat een revolutie kan betekenen voor het bepalen van allergieën. Wat was de aanleiding?

Senne Gorris: “Allergieën kennen een serieuze opmars. Zo kampen één op de drie Vlamingen en Europeanen met één of andere vorm van allergie. In 2025 zullen er dat zelfs één op de twee zijn. De oorzaak ligt in de toenemende hygiëne in onze kindertijd, het hoge verbruik aan antibiotica en de blootstelling aan stoffen van uitheemse planten. En dan is er de testmethode. Een allergie kan je nu op twee manieren opsporen: met de bloedtest of de ‘krasjestest’. Geen van beiden is ideaal: een bloedafname is niet zo aangenaam en het bloed moet naar een labo voor dure en vaak niet zo’n specifieke testen. De gekende krasjestest is de ‘gouden standaard’, maar arbeidsintensief en afhankelijk van de persoon die de test afneemt. Dat kan beter, dachten we.”

Wat zijn de grote voordelen van het nieuwe toestel?

“Het toestel werkt snel: in 10 seconden zet het liefst 12 krasjes uit een keuze van 30 verschillende allergieveroorzakende stoffen op de arm. Elk krasje wordt met dezelfde druk aangebracht. Na 15 minuten kan je het resultaat door het toestel laten aflezen, onafhankelijk van huidkleur, en volgt een interpretatie door een AI-systeem. De test is bovendien makkelijk te reproduceren en kan de graad van de allergie heel accuraat bepalen. Daardoor kan de test ook ingezet worden bij de opvolging van een allergiebehandeling.”

Waren er veel uitdagingen die jullie pad kruisten bij de ontwikkeling? 

“Er kroop veel energie in de ontwikkeling van een snel werkend, compact en mooi uitziend toestel. Ook ergonomie was altijd een belangrijk aandachtspunt. Zo moest bij ons eerste prototype de arm van de patiënt nog worden vastgeriemd, maar dat zorgde voor een vervelend ‘beklemmend’ gevoel. 
Dat werd aangepast en een riem hoeft ondertussen niet meer. De test is drastisch versneld naar 10 seconden. Er kroop wel veel tijd in de ontwikkeling van de software en de voorbereiding van de klinische testen. Het toestel is nu volledig technisch gekeurd en draagt, na de klinische testen, normaal gezien volgend jaar een CE-label. Aan de verbetering van het toestel blijven we werken, het ziet er nog wat groot en te ‘technisch’ uit.”

Foto: Senne Gorris, halftijds nko-arts, ingenieur Wim Hofkens en software specialist Peter De Roovere stampten twee jaar geleden Hippo DX uit de grond.

foto

Kan je al wat vertellen over de validatiefase, hoe loopt het ondertussen met de proeven? Welke hordes verwachten jullie nog?

“Het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) gaat nu toestemming verlenen om in april aan de klinische testen te beginnen in één ziekenhuis, het UZ Leuven. Dan volgt nog de zware en dure certificering (het CE-label) als medisch toestel volgens Europese procedures. Door de covidcrisis werd onze testfase vertraagd: snel veel vrijwilligers vinden voor de ergonomische testen was bijvoorbeeld een probleem. Ook de onzekerheid op vlak van leveringen van onderdelen, speelde ons parten. Tenslotte was, en is, cocreatie vanuit je huis met onze nu 10-koppige ploeg, niet evident voor de ontwikkeling van zo’n innovatie.”

Wanneer hopen jullie op de markt te komen met het nieuwe toestel?

“Bij onze maakpartner Verhaert rollen binnenkort de eerste twee toestellen van de ‘band’. En in 2023 hopen we de eerste state of the art toestellen te kunnen afleveren. Idealiter wordt één van die toestellen in een Europees ziekenhuis gebruikt, zoals Heidelberg bijvoorbeeld.”

Hoe zien jullie de groei van jullie bedrijf in Vlaams-Brabant? Mikken jullie op een internationale afzetmarkt of samenwerkingen?

“Internationaal zien we het grootste potentieel. FIT (Flanders Investment & Trade) gaf ons daarbij al nuttig advies. We kijken ook uit naar de ondersteuning die Smart Hub Vlaams-Brabant kan bieden met haar contacten met experten in de Europese focusregio’s Noord-Brabant, Heidelberg-Mannheim, Kopenhagen en Zuid-Zweden. Voor Europese subsidies is hulp echt welkom vanuit de provincie.”

Dat de jury ons uitriep tot topproject en de provincie met 150.000 euro innovatiesubsidie over de brug kwam, was een groot compliment.

Senne Gorris - founder Hippo DX

Waarom kozen jullie voor Vlaams-Brabant als vestigingsplaats?

“Vlaams-Brabant is onze uitvalsbasis. Ikzelf volgde mijn opleiding in Leuven maar ons team komt uit heel Vlaanderen. Puur op basis van woonplaats had ons bedrijf best voor een vestiging in Gent gekozen. Maar het blijvend geloof in ons verhaal vanuit UZ Leuven en imec - de lokale community als het ware - sterkte ons om een stek te vinden in Vlaams-Brabant. Door de goede bereikbaarheid met openbaar vervoer, de goede ontsluiting en mogelijkheden van de bedrijfssite, was de keuze snel gemaakt om in Vlaams-Brabant te blijven.”

Waar hebben startende bedrijven zoals jullie het meest nood aan? Hebben jullie daarvoor hulp gekregen?

“Natuurlijk kent een startend bedrijf vele noden. Maar het meest hebben we nood aan tijd om onze ideeën tot een succes te ontwikkelen, een blijvend geloof in ons kunnen en het nodige geld om dat allemaal in een preproductiefase zonder inkomsten te kunnen doen. Van deze drie is toch het blijvend geloof vanuit UZ Leuven, imec, Defensie en Smart Hub Vlaams-Brabant de echte sleutel.”

Wat betekende de provinciale innovatiesubsidie voor jullie?

“Dat de jury ons uitriep tot topproject en de provincie met 150.000 euro innovatiesubsidie over de brug kwam, was een groot compliment. Het gaf ons echt een boost én de nodige geloofwaardigheid. 
Tja, sommigen vinden het vreemd dat een arts een toestel helpt ontwikkelen. Maar omdat je als arts met je twee benen in de praktijk staat, krijg je een bredere kijk op de dingen. Ook al is het niet het grote geld, zo’n statement van de provincie helpt enorm om verder te ontwikkelen en bijkomend geld op te halen. Zo hebben heel wat collega-artsen enthousiast ingetekend op de recente kapitaalsronde.”

Een innovatiesubsidie voor jouw project? 

Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech. De subsidie bedraagt maximum 50% van de projectkosten met een maximum ondersteuning van 150.000 euro.

Dien je project in voor 15 oktober 2022! Alle informatie vind je op: www.smarthubvlaamsbrabant.be/innovatiesubsidie

smarthub

Contactpersoon

Pascal Caroyer

Adviseur Belangenbehartiging regio Hageland - Coördinatie Smart Hub Vlaams-Brabant, Community Voka Fietst

Proximus