Skip to main content
  • Home
  • Nieuws
  • Bayer Antwerpen recycleert afvalwater voor processen
bayer antwerpen
  • 22/03/2021

Bayer Antwerpen recycleert afvalwater voor processen

Dankzij een nieuwe waterrecyclage-eenheid kan farma- en chemiegroep Bayer in zijn Antwerpse vestiging gezuiverd afvalwater opwaarderen tot kwalitatief proceswater. Het bedrijf toonde de installatie, die jaarlijks het equivalent van het drinkwaterverbruik van drieduizend gezinnen kan besparen, naar aanleiding van Wereldwaterdag.

Het industrieel afvalwater is afkomstig van zeven productie-eenheden voor diverse chemicaliƫn. Eerst passeert het via de centrale biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie, waar bacteriƫn ongeveer 98 procent van de opgeloste organische verontreinigingen verwijderen. Het meeste water wordt naar de Schelde geleid, maar sinds eind 2020 gaat 25 procent naar de waterterugwinningsinstallatie. Daar wordt het in twee extra stappen gezuiverd.
Het gezuiverd afvalwater wordt na behandeling in de nieuwe installatie verdeeld naar verschillende eenheden van de fabriek waar gewasbeschermingsmiddelen geproduceerd worden. Daar kan het worden gebruikt als drinkwater, als gedemineraliseerd water dat nodig is voor bepaalde processen en als stoom voor bijvoorbeeld het opwarmen van reactors. De nieuwe installatie produceert wekelijks zesduizend kubieke meter water van hoge kwaliteit en vermindert het gebruik van vers water op de site met ongeveer tien procent. Op jaarbasis komt deze reductie overeen met het drinkwaterverbruik van ongeveer drieduizend gezinnen van vier.

www.bayer.be

Contactpersoon

Jan Van de Poel

Communicatiemedewerker

Welt white paper
Gosselin
IMU_Altez_1/04
Proximus