Skip to main content
  • Nieuws
  • Barbara Creemers (Groen) op Voka-Zomerstage bij WZC Orelia Katharinadal

Barbara Creemers (Groen) op Voka-Zomerstage bij WZC Orelia Katharinadal

  • 28/08/2019

Ik ben nog maar net verkozen en me aan het inwerken in de werking van het parlement, de commissies en mijn thema’s: gezondheidszorg, leefmilieu en duurzame ontwikkeling. Veel nieuwe zaken om te leren en te verkennen. Zo ook een zomerstage bij Voka. Van collega’s in het parlement hoorde ik al dat het echt de moeite is om tijdens de zomer een dag mee te draaien in het echte leven waarvoor je in de commissies zo goed mogelijk werk wil leveren. En omdat gezondheidszorg het thema is waar ik nog het minste ervaring in heb, trok ik naar een woonzorgcentrum.

Woonzorgcentrum Katharinadal zorgde voor een super programma, waarin ik kon proeven van de werkvloer én er ruimte was om al mijn vragen te stellen. ’s Morgens vroeg mocht ik helpen met het ontbijt: omkadering voor de bewoners die samen in een zaaltje eten en het afruimen van de plateaus van bewoners die op hun kamer eten. Daarna mocht ik met een verzorgende mee naar Josée om haar te wassen, aan te kleren en op te maken voor de dag. De persoonlijke aanpak, de rust en het respect waarmee Josée verzorgd werd, maakte me stil. Want voor de verzorgenden tikt de klok: nog zoveel mensen te gaan. En toch merkte je daar niets van. In een gesprek met de (financieel) directeur wisselden we daarna van gedachten over medicatiebeleid, betaalbaarheid van de zorg, wettelijke kaders die beter of anders kunnen, een blik op de toekomst.

Met een zakje ervaring, maar bakken respect voor de mensen die dag in dag uit werken met en voor bewoners van een woonzorgcentrum, spoorde ik daarna terug naar Brussel. Vastberaden om aan de slag te gaan met wat ik leerde en niet te vergeten dat het hier maat- en mensenwerk is, elke dag opnieuw.

Barbara Creemers

Contactpersoon

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez