Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Auto’s wassen met een hart voor het milieu

Auto’s wassen met een hart voor het milieu

  • 08/08/2023

De carwashsector associeer je niet meteen met duurzaam en ecologisch ondernemen. Toch schakelen steeds meer carwashbedrijven enkele versnellingen hoger om op een milieubewuste manier auto’s te wassen. De Wasstraat in Herent loopt al vele jaren voorop in deze strijd. We gingen op bezoek bij dit familiebedrijf, waar medezaakvoerder Stijn Scheys ons trots liet zien hoe innovatief auto’s wassen kan zijn.

Toen vader Herman Scheys in 1987 aan de Leuvense Vaartkom een carwash opstartte, had hij samen met echtgenote Gerd en hun zonen Stijn, Brecht en Maarten nooit kunnen vermoeden dat hun onderneming anno 2023 uitgegroeid zou zijn tot de ‘groenste carwash van België’. Vandaag runnen Stijn en Brecht de zaak, met pater familias Herman als strategisch adviseur. Aan de Brusselsesteenweg in Herent trekt het familiebedrijf resoluut de kaart van duurzaamheid en innovatie. En uiteraard ook van blinkende voertuigen!

Moderne carwash

De verhuis van de Vaartkom naar het moderne pand langs de Brusselsesteenweg was een grote uitdaging, omdat de nieu­we locatie afbetaald werd door de oudere, kleinere carwash. “We wisten dat ondernemen risicovol kan zijn en dat we moesten doorzetten”, blikt Stijn terug. “Ons doorzettings­vermogen werd beloond, want in 2006 konden we de eerste auto’s wassen in onze volledig geautomatiseerde, overdekte carwash. Vandaag verwelko­men we onze klanten in twee wasstraten, waar we elk voer­tuig tot in de puntjes reinigen.

90 procent waterrecyclage

Wie als buitenstaander de activiteiten in een carwash observeert, ziet hoe het perso­neel heel wat water en energie verbruikt om voertuigen te rei­nigen. “Maar  ‘what you see’ is niet altijd ‘what you get’”, aldus Stijn. “Uiteraard komt bij auto­wassen veel water kijken, maar dankzij doorgedreven investe­ringen in efficiënt water­ en energiebeheer blinken we uit in duurzaamheid. Zo vangen we het gebruikte spoel­ en zeepwater op, om het daarna te zuiveren en te hergebruiken. Momenteel klokken we af op 90 procent waterrecyclage, waar­bij we amper 34 liter regenwa­ter extra nodig hebben om een auto te wassen. En dankzij de installatie van een nieuw en nog performanter waterzui­veringssysteem in 2015 is het gerecycleerde water nu zo zui­ver dat we in onze zaak enkele aquariums met vissen hebben geplaatst, als bewijs van een uitstekende waterkwaliteit.”

90 procent waterrecyclage

Warm familiebedrijf

Als medezaakvoerder voelt Stijn zich zelf ook als een vis in het water in De Wasstraat. “Samen met mijn broer Brecht en vader Herman blijf ik kei­hard werken om onze zaak op een innovatieve manier uit te bouwen en een uitmuntende klantenservice te bieden. Op basis van een duidelijk afgeba­kend takenpakket per persoon vullen we elkaar mooi aan, waardoor de samenwerking gesmeerd loopt.”

Hoe is het om samen te wer­ken met familieleden? “In een familiebedrijf durf je elkaar sneller en directer aan te spre­ken. Een aandachtspunt hierbij is wel dat je oog moet blijven hebben voor nuance. Respect, elkaar motiveren en af en toe een compliment uitdelen vor­men voor mij de basis van een succesvol familieteam.”

“De echte sterren in onze car­wash zijn echter onze mede­werkers en klanten! Voor ons ‘CleanTeam’ willen we een zo veilig en aangenaam mogelijke werkomgeving creëren, terwijl we onze klanten en hun voer­tuig extra in de watten leggen via een uitstekende wasservice en ludieke klantenacties. Uit­blinken in blinkende wagens, daar is het ons om te doen!” 

Wat is ... 

De Wasstraat

Opgericht in: 1987

Zaakvoerders: Stijn en Brecht Scheys

Aantal medewerkers: 4

Activiteiten: Carwash en interieurreiniging voertuigen

www.dewasstraat.be

Proximus

Artikel uit publicatie