Skip to main content
  • Nieuws
  • Autodelen: alternatief voor de toekomst?

Autodelen: alternatief voor de toekomst?

  • 17/09/2018

Met dagelijks bijna 370.000 wagens in Brussel, is mobiliteit een van de belangrijkste werkpunten voor onze hoofdstad. Carsharing kan een alternatief bieden. Maar wat houdt het in? De vijf in de hoofdstad actieve autodeelsystemen Cambio, DriveNow, Ubeeqo, Zen Car en Zipcar geven met de campagne 'Carsharing Summer Experience' Brusselaars deze zomer de kans om kennis te maken met de voordelen van autodelen.

Cambio
© Photonews​

Van 25 juni tot 22 september kunnen Brusselaars op www.carsharingexperience.brussels autodelen, het gebruik van een gedeelde wagen voor verplaatsingen waar en wanneer je wilt, testen. "De indruk leeft dat er een overaanbod van dienstverleners is in Brussel. Maar dat idee is fout. De vijf actieve autodeelsystemen in Brussel bieden elk totaal verschillende producten en diensten aan. Tijdens 'Carsharing Summer Experience' kan de gebruiker op de website op van zijn/haar behoeften vergelijken welk autodeelsysteem het beste bij hem/haar past.", legt Yves Rigole, Customer Relations Manager bij Cambio Brussels, uit.

Momenteel maken zo'n 25.987 klanten in Brussel gebruik van de 1.250 beschikbare wagens. Hiervan zijn er 13.688 actieve gebruikers bij station-based deelsystemen (Cambio, Zen Car, Ubeeqo) en 12.299 actieve gebruikers bij free floating deelsystemen (Zip Car, DriveNow). Het verschil? Bij station-based moet je de wagen na gebruik terugbrengen naar een vaste standplaats, bij free floating kan je voertuig achterlaten op eender welke openbare parkeerplaats in een door de operator vastgestelde zone. "Station-based wordt vaak voor lange ritten gebruikt, met een gemiddeld gebruik van 7 uur en 45 km. Free floating daarentegen is eerder voor korte ritten, waarbij gebruikers gemiddeld 30 minuten in de auto zitten voor een maximale afstand van 9km", duidt Yves.

Bedrijfswagen of carsharing?

Mobiliteit is een belangrijke uitdaging voor Brussel. Studies tonen aan dat een deelwagen tot vijftien personenwagens kan vervangen. Een goed alternatief, maar nog niet bekend genoeg. Toch ziet Yves Rigole een positieve tendens. "Cambio België wordt de laatste jaren steeds populairder. En daarvoor moeten we de jongere generaties bedanken. Zo zien we vaak dat pasafgestudeerden een bedrijfswagen aangeboden krijgen. In plaats van deze te accepteren, kiezen zij liever voor alternatieven, waaronder carsharing in combinatie met het openbaar vervoer."

Meer interesse?

Ook geïnteresseerd om carsharing te proberen? Tot en met de Week van de Mobiliteit (16 - 22 september) kan je via www.carsharingexperience.brussels je gratis inschrijven en gelden er speciale tarieven voor gebruik.

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant