Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Australië klaar voor meer zaken met EU

Australië klaar voor meer zaken met EU

  • 19/11/2019

Australië hoopt tegen eind 2020 rond te zijn met een nieuw vrijhandelsakkoord met de EU. Het zal betere markttoegang bieden, investeringsstromen wederzijds bevorderen, en Australië beter positioneren als toegangspoort tot de Zuid-Oost-Aziatische markten. Zo bleek uit de toelichting van de Australische ambassadeur in Brussel, Justin Brown, op 18 november te gast bij Voka in Brussel.

Justin Brown is niet enkel ambassadeur voor België en Luxemburg, maar ook voor de EU en de NAVO. Anderhalf jaar geleden startten Australië en de EU overleg voor een vrijhandelsakkoord. Thans loopt de vijfde overlegronde. “Onze minister van buitenlandse handel sprak de hoop uit om tegen eind 2020 de onderhandelingen te kunnen afsluiten met een volledig akkoord”, aldus de ambassadeur. “We gaan voor meer handel door een betere markttoegang voor goederen en diensten, de promotie van investeringsstromen in beide richtingen, waarbij we consumenten meer keuze bieden en de Europese bedrijven een platform voor toegang tot markten en waardeketens in Azië.”

Het vrijhandelsakkoord kan de Belgische export naar Australië boosten, door een verlaging van de invoerrechten naar het niveau van de bevoorrechte partners in de Aziatische regio, bv. voor auto’s en componenten. Het akkoord zal ook een luik specifiek voor KMO’s bevatten, beklemtoonde de ambassadeur. KMO’s zullen kunnen profiteren van meer transparantie, vereenvoudiging van de regels van oorsprong en beperking van administratieve lasten.

De ambassadeur noemde verder nog enkele opportuniteiten voor Belgische bedrijven in Australië. Zo investeert het land de komende 10 jaar een 60 miljard euro in infrastructuur. Er is de bloeiende voedingsindustrie, en inzake ontwikkeling van geneesmiddelen staat het land aan de top. Australië is ook actief in de strijd tegen klimaatverandering, onder meer door te investeren in hernieuwbare energie. De ambassadeur zei alvast uit te kijken naar de Belgische economische missie geleid door  prinses Astrid die gepland is voor oktober 2020.
 

Herbeleef de Ambassadeurslunch

Herbeleef de Ambassadeurslunch

Artikel uit publicatie