Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Atlas Copco blaast 150 kaarsjes uit

  • 05/07/2023

Innovatieve wereldspeler in persluchttechnologie blaast industrie nieuw leven in
Dit jaar viert Atlas Copco zijn 150-jarige bestaan. Al anderhalve eeuw ontwikkelt het Zweedse bedrijf baanbrekende innovaties voor klanten in diverse industrieën. Ook de Belgische vestigingen in Overijse, Boom, Wilrijk en Hoeselt vieren mee. We vroegen Kurt Andries, General Manager van Power Tools Distribution, en Alex Bongaerts, Benelux Holding Manager, hoe het bedrijf terugblikt op de voorbije decennia en vol vertrouwen aan een duurzame toekomst bouwt.

Hoe het allemaal begon...

Atlas Copco werd in 1873 opgericht in het Zweedse Stockholm. “Aanvankelijk leverde het bedrijf materiaal voor de bouw van het Zweedse spoorwegnet”, vertelt Alex Bongaerts. “Al snel breidde de groep haar activiteiten uit, met focus op persluchttechnologie. Vandaag is Atlas Copco uitgegroeid tot een referentie in de sector, waarbij we de toon zetten voor de productie van gereedschappen, compressoren, vacuümpompen en bouwmateriaal. Anno 2023 telt de groep zo’n 51.000 werknemers in ruim 70 landen, met klanten in meer dan 180 landen.”

Verankerd in Vlaanderen

“In 1955 vestigde Atlas Copco zich in België”, vult Kurt Andries aan. “In Overijse werd een verkoops- en onderhoudsfirma opgericht die tot op vandaag klanten in heel België bijstaat. Een jaar later, in 1956, nam de Zweedse groepArpic in Wilrijk over. Onder de naam Atlas Copco Airpower groeit de Wilrijkse vestiging uit tot een wereldspeler op vlak van perslucht en tot een belangrijke werkgever met meer dan 3.300 werknemers. In 2017 verhuisde het globale hoofdkantoor van de verhuuractiviteiten van de VS naar Vlaanderen, meer bepaald naar Boom. En last but not least vestigde de groep in 1992 haar interne logistieke distributiecentrum in Hoeselt. Wist je trouwens dat we 1 van de grootste en snelst-groeiende bedrijven in Limburg zijn?”
 

Kurt Andries (Atlas Copco)


Van vele markten thuis

De Belgische vestigingen van Atlas Copco blinken uit op diverse vlakken: R&D, design, productie, verkoop, verhuur, onderhoud en logistiek. “Momenteel hebben de bedrijven van de Atlas Copco Groep zo’n 3.900 mensen in dienst in België”, legt Alex uit. “We zoeken trouwens voortdurend nieuw talent om de toekomst van onze bedrijven – en van onze klanten – mee vorm te geven.”

Alex: “Met meer dan 850 ingenieurs aan boord wordt Atlas Copco Airpower in Wilrijk terecht de ‘universiteit van de perslucht’ genoemd. Twee van de vier business areas van de groep, net als de rental divisie in Boom, hebben hun wereldwijde hoofdkantoor in Wilrijk en maken wereldwijd bijna 60% van de groepsomzet uit. Maar ook op gebied van logistiek, vervullen we een cruciale rol hier in België – en dit zowel vanuit Wilrijk als hier in Hoeselt.”

Voorloper in innovatie

“Ons bedrijf is een fantastisch werkterrein voor ingenieurs, logistieke medewerkers, softwareontwikkelaars, data-analisten en andere talenten”, geeft Alex aan. “Vanuit Hoeselt proberen we echt te bouwen richting “world class logistics”, bevestigt Kurt. “Elk jaar investeren we fors in het vereenvoudigen maar vooral digitaliseren van onze processen. Doel is om onze klanten volledige transparantie te geven, en zo het werken met Atlas Copco een stuk te versnellen. En om dat mogelijk te maken investeren we continu in onze ‘Logistieke Universiteit’, om zo onze medewerkers op te leiden tot logistiek toptalent. ‘We make it happen’ is al meer dan 30 jaar het credo van onze vestiging in Limburg. “Dat is exact wat ze daar met hun 260 medewerkers al 30 jaar doen”, bevestigt Alex.

"We streven naar een open bedrijfscultuur waar iedereen inbreng en inspraak heeft."

Ambitieus investeringsprogramma

Om deze plannen in goede banen te leiden, worden binnen de Belgische vestigingen van Atlas Copco heel wat budgetten vrijgemaakt voor een ambitieus investeringsprogramma. Kurt en Alex sommen de belangrijkste speerpunten op: “Door digitalisering, het uitrollen van nieuwe technologieën en de invoering van oa 5G worden onze vestigingen steeds slimmer. Onze klanten kunnen we slimme producten en diensten aanbieden, dankzij de toepassing van onder meer artificiële intelligentie, machine learning, de ontwikkeling van softwareapplicaties en data-analyses op 250.000 geconnecteerde compressoren wereldwijd. En uiteraard sparen we kosten noch moeite in het up- en reskillen van zowel arbeiders als bedienden.” 

Innovatie meets ecologie

Bij een wereldspeler als Atlas Copco gaan innovatie en duurzaamheid hand in hand. Duurzaam ondernemen en ecologie vormen een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie. “Al onze vestigingen engageren zich om de ecologische voetafdruk – zowel intern als bij klanten – te verminderen”, signaleert Alex. “Door bijvoorbeeld ons assortiment te elektrificeren. Voor het assembleren van wagens of vliegtuigen, maken de traditionele persluchttechnologieën steeds meer plaats voor elektrische aandrijfsystemen. Eenzelfde transitie zien we nu bijvoorbeeld in de wegenbouw en de ontwikkeling van de eerste mobiele E-compressoren. En deze transitie is nog maar het begin… Het resultaat? Aanzienlijke energiebesparingen en milieuvriendelijke producten.”

Veilige en aangename werkomstandigheden

Een bedrijf als Atlas Copco hecht veel waarde aan het welzijn, de veiligheid en de werkomstandigheden van zijn medewerkers en klanten. “We zijn er trots op dat we de voorbije decennia actief hebben bijgedragen aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden, in verschillende industrieën, zoals de automobiel-industrie, waar we innovatieve oplossingen hebben ontwikkeld om de veiligheid te vergroten en het risico op ongevallen te verminderen”, aldus Alex. “Als ik kijk naar onze vestiging in Hoeselt, dan zetten we hard in op de leuze ‘freedom with accountability’”, zegt Kurt. “Elke schakel in de logistieke ketting is even belangrijk. We streven naar een open bedrijfscultuur waar iedereen inbreng en inspraak heeft, ook op het vlak van veiligheid en welzijn op het werk maar ook continu verbeteren. Iedereen heeft impact. Met onze roots in Zweden mag het geen verrassing zijn dat we een gezonde werk-privébalans hoog op de agenda zetten.”

Na 150 jaar is Atlas Copco uitgegroeid tot een wereldleider op het vlak van industriële productiviteit, innovatie en duurzaamheid. Op naar de volgende 150 jaar! 

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie