Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ateliers Vlassenroot NV gaat staalhard voor duurzaamheid

Ateliers Vlassenroot NV gaat staalhard voor duurzaamheid

  • 14/06/2019

Ateliers Vlassenroot NV uit Groot-Bijgaarden, gekend van de productie van zware staalconstructies zoals onder andere telescopische kraanarmen, gaat voor de tweede keer een hele reeks doelstellingen van het Voka Duurzaamheidscharter (VCDO) uitvoeren. Het bedrijf wil zo op termijn het VCDO-kwaliteitslabel in de wacht slepen. Het familiebedrijf dat deel uitmaakt van de JC Wibo Group, investeert daarmee in de lange termijn. Nicolas Wibo en Olivier Blontrock, die als tweede generatie in de JC Wibo-group actief zijn, geloven immers rotsvast in duurzame toegevoegde waardecreatie, “want dat komt niet alleen het milieu, maar ook onze omgeving en eigen mensen ten goede. Uiteindelijk resulteert deze visie in een efficiënter en duurzamer productieproces. Daarom gaan we staalhard voor meer duurzaamheid.”

Tekst: Joris Herpol – Foto’s: Studio Dann

Even wat historiek: de familiale holding en investeringsgroep JC Wibo nam in 1996 Ateliers Vlassenroot NV uit Groot-Bijgaarden (Dilbeek) over. Het staalverwerkend bedrijf kende daarna een opmerkelijke groei. Plant-manager Olivier Blontrock: “We verwerken hier stalen platen via gespecialiseerd snij- en plooiwerk tot onderdelen voor telescopische kraanarmen. In 1999 breidde het bedrijf uit met een vestiging in het Duitse Schwerte waar er lasactiviteiten zijn ondergebracht. Daar worden profielen samen gelast tot volledig afgewerkte telescopische kraanarmen. Dat gebeurt aan de hand van een zelf ontwikkeld laser-hybrid lassysteem. Die methode is duurzamer dan het traditioneel ‘conventioneel’ lassen aangezien er minder energie en lasdraad nodig is. In 2007 kwam de vestiging Gliwice nabij Krakau in Polen erbij. Daar gebeurt de productie van de kleinere onderdelen voor de kraanarmen en de productie van draaiplatformen en onderstellen voor mobiele kranen, treinen- en metrostellen.”

Langetermijnrelaties

"Ateliers Vlassenroot NV telt vandaag 750 werknemers, waarvan er een 50-tal in ons land zijn tewerkgesteld. “Het gaat vooral om een 25-tal snij- en plooioperatoren op de site in Groot-Bijgaarden”, gaat Aankoopmanager Nicolas Wibo verder. “In Duitsland zijn een 150-tal medewerkers tewerkgesteld en in Polen 550. Die productie-activiteiten samen stellen ons in staat om sinds jaren kritische onderdelen aan te leveren voor de vier grote wereldspelers van kranenbouwers, met name Liebherr, Manitowoc, Tadano en Terex. Het gaat om telescopische kraanarmen, onderstellen en zijsteunen voor grote kranen. Die grote kranenbouwers leveren dan weer de kranen voor onder andere de Sarens Group uit Wolvertem.” Inmiddels heeft Tadano Terex overgenomen, maar de afzet blijft voor Vlassenroot naar alle verwachtigen wel ongewijzigd. Nicolas Wibo: “We kiezen met de JC Wibo Group en Ateliers Vlassenroot NV dan ook voor langetermijnrelaties met onze klanten en leveranciers. Dat is het typische aan een familiebedrijf: je investeert samen met andere stakeholders in een langetermijnvisie. Daar horen ook duurzame acties bij waar wij op inzetten doorheen de hele groep.”

Vlassenroot

Dat is het typische aan een familiebedrijf: je investeert samen met andere stakeholders in een langetermijnvisie. Daarom zetten we ook in op duurzaamheid doorheen de hele groep.

Nicolas Wibo

Duurzaamheidscharter

Zo ondertekende Ateliers Vlassenroot NV voor het tweede jaar op rij het Voka Duurzaamheidscharter. Dat is een traject waarbij een bedrijf werkt aan concrete duurzame acties aan de hand van 17 doelstellingen –de zogenaamde ‘Sustainable Development Goals’- die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. Voor 2018 werkte het bedrijf al een hele reeks concrete acties uit. Plantmanager Olivier Blontrock van Ateliers Vlassenroot NV: “We zijn begonnen met het verbeteren van de dialoog tussen werkgever en werknemer. Op dat vlak is er steeds ruimte voor verbetering. Wij streven naar gelukkige en gepassioneerde werknemers. Een medewerker die zich goed voelt, zal immers ook beter presteren. Zo hebben we een actieplan opgezet voor training, evaluatie en betere ondersteuning van onze mensen, daarbij staat een open en eerlijke dialoog centraal. Zo’n beleid draagt bij tot minder personeelsverloop en dat is belangrijk in een sector waar je moeilijk goede gemotiveerde medewerkers kan vinden. Er is immers een soort ‘war for talent’ aan de gang: bedrijven zoeken de meest talentvolle mensen, maar die zijn niet gemakkelijk te vinden. Hier in Groot-Bijgaarden werken 25 snij- en plooioperatoren. Het werk is zo specifiek, dat we mensen vaak alleen kunnen aanwerven op basis van attitude. Daarna volgen ze een opleidingstraject en na 6 tot 12 maanden kunnen ze meedraaien in de basisproductie. Maar voor het echt gespecialiseerde plooiwerk van staal, heb je jaren ervaring en voldoende ondersteuning nodig. Daarin investeren is ook investeren in duurzaamheid. Want een plooier die zijn ‘metier’ door en door kent, maakt minder fouten. Die kan ook de nodige correcties op staalplaten sneller uitvoeren om die binnen tolerantie te plooien. Dat resulteert in minder afval en een lager verbruik van energie. Het zoeken naar afval en verspilling in onze bedrijfsprocessen gaat hand in hand met de duurzaamheidscriteria.”

Talentenjacht

“In Groot-Bijgaarden is er relatief minder verloop van onze medewerkers dan in Polen, waar de talentenjacht nog groter is”, gaat Nicolas Wibo verder. “Daar zoeken we getalenteerde lassers. En die zijn zeer moeilijk te vinden in onze niche van de staalverwerkende sector. Het aan mekaar lassen van de componenten uit hoogsterktestaal is zowat het moeilijkste wat we doen. Je wil met een telescopische kraan zo veel mogelijk gewicht heffen. Die kranen moeten evenwel beantwoorden aan de maximale belastingscriteria van de wielassen. Om het gewicht per as conform de wegcodes te houden, werken
kranenbouwers met zeer elastische staalsoorten. Dat laat hen toe met dunnere staalplaten te werken en zo gewicht te besparen. Een 500-ton-kraan bijvoorbeeld heeft een telescopische kraanarm waarvan de dikte van het staal maximaal 12 millimeter is. Het bewerken van die staalsoorten vergt veel vakmanschap. Het aantrekken, opleiden en behouden van medewerkers om met die uitzonderlijke staalsoorten te werken zorgt voor minder verspilling. Ook dat is duurzaam en efficiënter werken.”

Vlassenroot

“Medewerkers trots maken: dat is nog zo één van die doelstellingen van het charter die Ateliers Vlassenroot NV in 2018 al aanpakte. Nicolas: “En dan gaat het vooral over de passie die onze medewerkers als vakman hebben. We willen dat ze trots zijn op wat ze doen. Daarom ook dat we hen nu regelmatig laten weten wat ze precies hebben geproduceerd en waaraan ze hebben bijgedragen. Ze hebben niet zomaar een stalen plaat geplooid. Neen: toon hen een foto van een kraan die wij produceerden en die heeft gewerkt aan de opbouw van de Sagrada Familia en dan zeggen: "kijk die komt van bij ons" daar draait het om. Over duurzaamheid gesproken: een werknemer die trots is, werkt met veel meer passie, maakt daardoor minder fouten en werkt optimaler. Een ander voorbeeld: in Polen zijn de onderstellen voor de metro van Toronto en Ottawa in Canada, en van Lyon in Frankrijk geproduceerd. Wij laten onze medewerkers ginds via website, sociale media en via andere interne en externe communicatiekanalen weten dat door hun vakwerk, elke dag opnieuw duizenden mensen met de metro veilig naar hun werk geraken. Die ‘trotsheid’ aanwakkeren maakt onderdeel uit van ons hr-beleid.”

Het werk in onze vestigingen is zo specifiek dat we mensen vaak alleen kunnen aanwerven op basis van attitude. Na een opleidingstraject kunnen ze mee in de basisproductie, maar voor het gespecialiseerde plooiwerk is jaren ervaring en voldoende ondersteuning nodig.

Olivier Blontrock

'Samenaankoop op industrieel vlak'

Een ander actiepunt waarop steeds verder wordt gewerkt, is veiligheid. “Dat is een van onze belangrijkste taken”, zegt Olivier Blontrock. “We hebben dankzij oog voor veiligheid en preventie minder werkongevallen. En dat draagt bij tot het succes van het bedrijf.” Even verderop in de lijst van actiepunten rond duurzaam ondernemen, vinden we een cluster van vier doelstellingen rond energieverbruik. Olivier: “Dat gaat over een heel pakket van maatregelen op verschillende vlakken. Iedereen weet dat je kosten bespaart als je je energieverbruik zo laag mogelijk houdt. Wij moeten bijdragen aan het in stand houden van het milieu en dit veilig stellen voor de komende generaties. Ledverlichting, zonnepanelen, slim energiegebruik door machines uit te schakelen: we doen het allemaal. Daarbij draait het niet alleen om investeringen maar vooral om het investeren in de mentaliteitswijziging rond verspilling bij onze medewerkers. Voor zijn energieaankoop, laat Ateliers Vlassenroot NV zich bijstaan door energie-expert ODOT.

Minder plastiek

Ook op vlak van de keuze voor staalleveranciers werkt Ateliers Vlassenroot NV aan duurzaamheid. Nicolas: “Zowat 85 procent van ons staal komt van het Zweedse SSAB. Dat wil de eerste staalproducent ter wereld zijn die tegen 2045 volledig CO₂-vrij staal zal produceren. Daarom nemen ze dit jaar als eerste staalproducent een hybride staaloven in gebruik en vervangen daarbij steenkool door waterstof. Wij vragen van hen eveneens dat ze minder plastiek als bescherming over de staalplaten trekken. Plastiek is een kost en biedt buiten bescherming, geen toegevoegde waarde. Alleen vinden wij één laag plastiek voldoende en hoeven er geen meerdere lagen rond staalplaten te worden gewikkeld. Daarnaast kijken we erop toe dat alle vrachtwagens volledig vol worden geladen. Dat betekent minder transport en minder brandstof- en CO₂-uitstoot. Ons staal uit Zweden komt overigens per schip naar hier. We gaan kijken of dat transport en het transport tussen onze vestigingen nog duurzamer kan.”

Ateliers Vlassenroot NV gaat steeds verder in het niet verspillen van grondstoffen. Nicolas Wibo: “Neem nu onze tap met water voor de medewerkers. Tot vóór 2018 stond hier een kraantje dat gevoed werd met grote plastieken bidons. Je kon dan ook telkens een plastiek wegwerpbekertje nemen als je water wilde drinken. Dat is niet duurzaam. Nu hebben we een watertap met een filter, die is aangesloten op het stadswater. Elke werknemer heeft zijn eigen herbruikbaar flesje. Dat is minder plastiek en ook minder transport voor die grote waterbidons. Hetzelfde bij de koffie: die geven we in kopjes in plaats van bekertjes. En voor 2019 komt daar nog bij dat we lokaal fruit gaan aanbieden en dat we de koekjes bij de koffie niet in afzonderlijke plastieken verpakkingen zullen aanbieden. Het lijken details maar deze acties vergroten de gewaarwording rond verspilling van onze medewerkers.”

Vlassenroot

Investeren in opleidingen is ook investeren in duurzaamheid. Een staalplooier die zijn 'metier' kent, maakt minder fouten en kan correcties sneller uitvoeren. Dat resulteert in minder afval en een lager energieverbruik.

Olivier Blontrock

Leasingfietsen

Ook voor 2019 zit Ateliers Vlassenroot NV al op schema voor de realisatie van duurzaamheidsacties. Olivier Blontrock: “Elke duurzaamheidsactie heeft een positieve impact op de werking van je bedrijf. Zo gaan we delen van onze buitenomgeving van onze vestiging in Groot-Bijgaarden heraanleggen. Daar zal in plaats van de uitheemse soorten zoals buxussen – die ook nog lijden onder de buxusmot – gekozen worden voor streekeigen groen. Bij de heraanleg van de buitentuin zal er plaats komen voor een groene ruimte waar onze medewerkers een pauze kunnen nemen. Dat is ook positief voor hun welzijn. Een andere actie voor dit jaar is de promotie van het fietsen van en naar het werk. Daarvoor stellen we via een leasingformule fietsen ter beschikking aan medewerkers die met de fiets naar het werk willen komen. Ze engageren zich dan om regelmatig met de fiets het woon-werk-traject af te leggen. Liefst 11 van de 50 medewerkers in Groot-Bijgaarden tekenden daarop in. Dat is zowat 20 procent. En zo draagt Ateliers Vlassenroot NV ook een beetje bij in de strijd voor de vermindering van de CO₂-uitstoot en de files. We moeten absoluut op zoek naar alternatieven, als onderneming in de Brusselse Rand vinden we dat wij daarin een voortrekkersrol mogen spelen. Bovendien: wie met de fiets komt, is fitter, want die heeft al gesport. Dat is gezonder en die start de dag met een frisse geest want hij of zij kon al letterlijk en figuurlijk uitwaaien tijdens de rit naar het werk.”

Onze medewerkers oefenen hun vakmanschap met passie uit. Ons hr-beleid wakkert die trots ook aan door te laten zien waarvoor het staal bewerkt wordt. Laatst was dat voor de kranen voor de opbouw van de Sagrada Familia en voor de onderstellen van de metro in Toronto of Lyon.

Nicolas Wibo

En Nicolas Wibo en Olivier Blontrock hebben voor dit jaar ook een ander verrassend actiepunt geïmplementeerd bij Vlassenroot. “Zo bieden we heel concreet een inclusieve werkplaats aan voor een andersvalide. We bekijken concreet een stageplaats in te vullen door een lasser met een auditieve beperking. Onder begeleiding willen we zo’n mensen kansen bieden en we gaan kijken hoe we die man optimaal kunnen inzetten”, klinkt het. Volgend jaar zal Ateliers Vlassenroot NV voor de derde keer op rij nieuwe doelstellingen van het Vokaduurzaamheidscharter uitvoeren. Dan volgt een erkenningslabel. “Maar we willen ook daarna blijven werken rond duurzaamheid, want dat is investeren in een langetermijnvisie voor ons bedrijf waarin mens en omgeving een prominente rol spelen,” beseffen beide ondernemers.

Vlassenroot

Heel traject afgelegd

Ateliers Vlassenroot NV is één onderneming van de investeringsmaatschappij JC Wibo Group. Die is ook mede-eigenaar van verschillende industriële wasserijen zoals Dekeukelaere Laundry Solutions (Deinze), Romi Laundry Solutions (Wetteren) en sinds 2018 ook HorecaServe Laundry Solutions (Zedelgem). Die drie bedrijven zijn actief in de verhuur en het onderhoud van voornamelijk hotel- en restaurantlinnen, beroepskledij en antivuilmatten in België en Noord-Frankrijk. Romi LS doet inmiddels al jaren inspanningen op vlak van duurzaamheid en kreeg daarvoor vorig jaar al het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Ook voor de cyclus 2019 hebben we ons zowel met Romi LS als met HorecaServe LS reeds succesvol ingeschreven. Nicolas Wibo: “Romi LS staat naast het verwerken van horecalinnen in voor de dagelijkse reiniging van vliegtuigdekens voor verschillende grote luchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport. Ook daar legden we een heel traject af. Onder andere: het water- en energieverbruik verminderen, het optimaliseren van onze transporten van en naar de klant, het opleiden van mensen met een fysieke en mentale beperking, beschikbaarheid van vers fruit en het verminderen van verpakkingsmateriaal .” De familieholding JC Wibo is eveneens actief in de verpakkingssector met Allbox (karton), de distributie-sector met Deschacht Platics, en de plastieksector met Delta Plastics en Sitomeca (vormplaten voor de vezelcementindustrie). “Bij Delta Plastics uit Jumet, dat onder andere lichtschakelaars produceert, dragen we duurzaamheid eveneens hoog in het vaandel. Daar investeren we in nieuwe technieken voor warmterecuperatie in de plastiek spuitgieterij. De warmte die we gebruiken om plastiek te smelten, wordt in de winter gerecupereerd om het volledige bedrijfsgebouw te verwarmen”, besluit Nicolas Wibo.

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie juni 2019.

Contactpersoon

Cathy Van Kerckhoven

Relatiebeheerder - Coördinator Plato

Proximus