Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Arbeidsmigratie buiten EU maar beperkt mogelijk: Voka-KvK Vlaams-Brabant reageert teleurgesteld

Arbeidsmigratie buiten EU maar beperkt mogelijk: Voka-KvK Vlaams-Brabant reageert teleurgesteld

  • 31/08/2023

De lijst aan knelpuntberoepen wordt niet uitgebreid, waardoor arbeidsmigratie buiten de EU voor veel beroepen niet mogelijk is. Nochtans had de Adviescommissie Economische Migratie gevraagd om de lijst uit te breiden naar meer dan 50 beroepen. Een gemiste kans vindt Voka-KvK Vlaams-Brabant, want bedrijven uit de regio vinden steeds minder gemakkelijk personeel.

“Economische migratie is noodzakelijk voor onze Vlaams-Brabantse ondernemingen”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant. In Vlaams-Brabant stonden volgens Arvastat in juli 7.500 vacatures open. “Die krijg je niet ingevuld door enkel inactieven te activeren of in te zetten op loopbaanontwikkeling en interregionale mobiliteit. Economische migratie is nodig, zeker op korte termijn. De mismatch tussen de vraag op de arbeidsmarkt en het aanbod van VDAB is te groot.”

11 verschillende nationaliteiten samen

Dat merken ze ook bij Jodima in Kampenhout, een van de meest moderne en performante bedrijven van West-Europe op het vlak van ontwikkeling en productie van chemische vloeistoffen voor o.a. de auto-industrie, constructie en landbouw en dit onder eigen label en onder private label. 

“We werken momenteel met 11 verschillende nationaliteiten samen. Integratie en inburgering van onze medewerkers is dan ook belangrijk voor ons.  Door de structurele krapte op onze huidige arbeidsmarkt realiseren we dat we enkele jobs, zeker knelpuntberoepen, moeilijk kunnen invullen.  Het potentieel is er gewoon niet. We staan open om buitenlandse talenten met het juiste profiel te verwelkomen om onze arbeidstekorten aan te vullen, want we willen groeien en blijven groeien”, zegt Chantal Moerkerke, HR & Admin Manager.

Industrie valt stil

TMS Industrial Services in Tienen zoekt 150 techniekers.

“We zullen deze profielen niet vinden door enkel mensen te zoeken in Vlaams-Brabant met de Belgische nationaliteit. Daarvoor is het aantal werkzoekenden met dat profiel te klein. Voor ons zou economische migratie dus zeker een goede zaak zijn. Zonder techniekers valt immers ons bedrijf, maar ook de hele industrie stil,” zegt Walter Kestens van TMS.

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Proximus