Is straks iedereen zelfstandig? En wat is nu echt de impact van nieuwe technologie op de arbeidsmarkt? Voka heeft voor u 4 feiten getoetst op hun waarachtigheid.
1. "We hebben een derde statuut nodig, tussen zelfstandige en werknemer"

Niet per se, maar het zou kunnen
Het reguliere werknemersstatuut is vaak te rigide om in te spelen op de noden van de moderne economie. We merken dan ook een toename van zelfstandige, vaak kleinschalige ondernemers. Is dat de oplossing, of is er een derde weg nodig? We moeten zoeken naar een statuut dat iedereen voldoende rechten biedt: minimumkosten, betaalde vakantie, rust en maximale werktijd, bescherming tegen discriminatie...Het is een weg die met de nodige zorg en voorzichtigheid moet worden onderzocht.
2. "Automatisering vernietigt jobs"

Correct, maar er komen er andere bij
Volgens een (alarmerende) Amerikaanse studie (Frey & Osborne, 2013) staat 47 procent van de jobs de volgende 20 jaar op de helling, als gevolg van de automatisering en robotisering. De OESO maakte de rekening opnieuw voor haar lidstaten, ze kwam uit op 9% bedreigde jobs. Het World Economic Forum bekeek de zaken op een andere, positievere manier: het concludeerde dat 65% van de kinderen in het lager onderwijs van vandaag zal terecht komen in jobs die nu nog niet bestaan.
3. "Straks is iedereen zelfstandig"
4. "De arbeidsmarkt is helemaal niet flexibel"

Correct, maar er zijn uitzonderingen
De uitzonderingen zijn altijd geregeld bij akkoord tussen de sociale partners. Ad hoc, dus. Een succesvolle vorm van gelegenheidsarbeid zijn bijvoorbeeld de flexijobs. Dat is een groeiend statuut, momenteel nog beperkt tot de horeca. Het telt intussen 25.000 mensen die bijklussen. En voortaan kunnen ook gepensioneerden ('ongelimiteerd') bijwerken, en wordt de toepassing van dit systeem ook verruimd naar de ruimere detailhandel
Meer informatie over de evoluties op de arbeidsmarkt kan u terugvinden in de Voka Paper 'Flexibiliteit op de arbeidsmarkt'.