Skip to main content
  • Nieuws
  • APK Group: "Ik ben blij dat we een echt familiebedrijf blijven"

APK Group: "Ik ben blij dat we een echt familiebedrijf blijven"

  • 27/01/2020

De activiteiten van APK Group vallen bijna niet samen te vatten in één zin. Ze leggen wegen aan, maar installeren ook nutsvoorzieningen, netwerken en databekabeling. Het bedrijf is de afgelopen jaren flink gegroeid onder leiding van Paul Kerkhofs. En nu staan ook zijn kinderen klaar om verder te schrijven aan dit succesverhaal.

Paul Kerkhofs Stef Kerkhofs APK

Het begon allemaal met de zaak van je vader. Was je voorbestemd om daarin te stappen? 

Paul Kerkhofs: “Helemaal niet. Mijn broer en ik hadden elk onze eigen zelfstandige activiteit opgezet. Toen mijn vader aankondigde dat hij wilde stoppen met zijn zaak, hebben we toch beslist om het van hem over te nemen. We zagen de zaak niet graag verkocht worden. Vanaf 1998-1999 ben ik alleen verder gegaan. Sindsdien zijn het bedrijf en de activiteiten ook serieus veranderd.”

Bij jou was de overgang van vader op zoon redelijk abrupt. Hoe is dat voor jouw kinderen?

Paul: “Voor hen verloopt het heel anders. Zij groeien op hun eigen tempo in het bedrijf. Zo kunnen we ook een geleidelijke overdracht doen. Nu werkt een van mijn zonen voltijds in het bedrijf, mijn andere zoon en mijn plusdochter werken er deeltijds. Ik merk wel dat ik hun interesse voor het familiebedrijf zelf wat heb moeten stimuleren. Dat deed ik deels ook omdat ik wilde weten hoe de toekomst van het bedrijf eruitzag. Maakten zij daar deel van uit of niet? Natuurlijk ben ik nu heel blij dat zij het zullen overnemen. Zo blijft APK Group toch een echt familiebedrijf.”

"Ik vind het heel belangrijk om objectief te blijven"

Hoe verloopt de samenwerking tussen je kinderen en jou?

Paul: “Omdat APK Group zo’n groot bedrijf is, komen we elkaar niet zoveel tegen. Maar omdat ze ‘kind zijn van’ is het voor hen soms wat moeilijker natuurlijk. En voor mij ook. Want ik moet me af en toe onthouden. Ik ga niet zomaar tussenkomen in situaties waarbij zij betrokken zijn. Ik vind het namelijk heel belangrijk om objectief te blijven. Daarom zal ik ook nooit hun prestaties evalueren. Ik zou ofwel te streng ofwel niet streng genoeg zijn. Maar als ik de feedback hoor van collega’s, dan zijn ze goed bezig. En dat maakt me trots.”

Wat is het geheim van jullie succes?

Paul: “Zoals ik al zei, moet je steeds maximaal objectiveren. Alle kinderen zijn gelijk. Ook ten opzichte van de andere medewerkers. Ze worden niet bevoordeeld of benadeeld. We hebben ook een duidelijke afspraak: willen ze aandeelhouder worden, dan moeten ze eerst slagen voor een functie als directielid. Daarom hebben we ook een groeitraject voor hen opgezet, in samenwerking met een externe begeleider. Zo krijgen zij – en ik – een goed vooruitzicht op hun toekomst en hun potentieel.”

Hoe kunnen we jou helpen?

  • Ons Family Business Center tracht een klankbord te zijn voor familiale ondernemingen. Benieuwd wat we voor jou in petto hebben? Bekijk hier ons aanbod!
  • Of neem rechtstreeks contact op met onze collega Carolien Houbrechts.

Contactpersoon

Carolien Houbrechts

Adviseur eigenaars-ondernemers