Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Antwerps-Wase Kamer haalt banden met Oekraïense Kamers aan

Antwerps-Wase Kamer haalt banden met Oekraïense Kamers aan

  • 20/02/2023

De Antwerps-Wase Kamer heeft net twee weken een medewerker van de Kamer van Ivano-Frankivsk in Oekraïne op bezoek gehad. Dit en volgend jaar werkt ze intensief samen met het netwerk van regionale Kamers van Koophandel in Oekraïne. Hierdoor moeten Vlaamse en Oekraïense bedrijven elkaar makkelijker vinden voor samenwerkingen.

 

Sinds begin februari werkte Olha Nizola twee weken lang op de dienst internationaal ondernemen van de Kamer in Antwerpen. De medewerkster van de Kamer van Koophandel van Ivano-Frankivsk was onze eerste gast in het kader van het project ‘Supporting urgent needs of Ukrainian enterprises via B2B matchmaking between Ukrainian and Flemish enterprises’. Dit project wordt gefinancierd door de Vlaamse regering. Het is erop gericht om Vlaamse en Oekraïense bedrijven met een overeenstemmend handelsprofiel met elkaar in contact te brengen. Via de Kamer kunnen Vlaamse ondernemingen dan gemakkelijker Oekraïense bedrijven vinden die voor hen interessant zijn om eventueel zaken mee te doen, en vice versa. Dit initiatief moet Vlaamse bedrijven tegelijk wijzen op het economisch potentieel van Oekraïne, als het land verlost geraakt van de bezetter.

‘Ivano-Frankivsk bevindt zich in het westelijk deel van Oekraïne en ligt dus gelukkig ver weg van de frontlijn. Omdat het een meer toeristische regio is, spitst onze Kamer zich in haar werking deels toe op dat soort bedrijven. Ivano-Frankivsk is een zeer rijke regio die sterk staat qua productie van landbouwproducten. Daarnaast nemen ook de productie van elektriciteit, de houtverwerkende sector, de voedingsindustrie en de bouwsector, zowel naar productie van bouwmaterialen als lopende bouwwerven, er een belangrijke plaats in’, legt Olha Nizola uit. ‘Elke regionale kamer heeft een specifieke impact in het systeem van de Kamers in Oekraïne. Want de regio’s verschillen van elkaar, zowel door hun geografische locatie als door hun behoeften. Ze werken wel samen om onze bedrijven te laten samenwerken en de Oekraïense economie te helpen in deze moeilijke oorlogstijd.'
Ivano-Frankivsk is daarbij een Kamer met een eerder klein team. 'Daarom is het heel leerrijk om te zien hoe de Antwerps-Wase Kamer wordt gemanaged en de verschillende diensten functioneren. Met dit project zijn we trouwens heel blij. Het is belangrijk dat Vlaamse bedrijven de mogelijkheden in Oekraïne kennen als de oorlog voorbij is. Een goede uitwisseling van informatie is daarvoor nodig.’

Dit en volgend jaar zal de Antwerps-Wase Kamer nog op regelmatige tijdstippen telkens een medewerker van een andere Oekraïense Kamer van Koophandel te gast hebben.

olha nizola

Contactpersoon

Luc Van Looveren

Senior adviseur EU - relaties

Proximus
imu - vzw - Altez