Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Andere tijden, nieuwe kansen: een getuigenis van Stijn Goethals – Plantrent Group

Andere tijden, nieuwe kansen: een getuigenis van Stijn Goethals – Plantrent Group

  • 04/11/2020

Bij Plantrent Group kregen ze in maart de hemel op hun hoofd. De verhuurder van planten en groenaccenten voor kantoren, beurzen, evenementen en festivals uit Beerse zag door de coronacrisis van de ene dag op de andere de omzet bijna naar nul terugvallen. Acht maanden leven ze intussen al in onzekerheid, acht maanden al weigeren ze bij de pakken neer te zitten.

Plantrent Group, het bedrijf van Stijn Goethals, is zeer zwaar getroffen door de coranacrisis. Stijn vertelt over de verschillende emoties en gevoelens die hem de voorbije maanden overvielen. ‘Het is allemaal heel vreemd’, zegt hij. ‘Heel veel willen, maar niets meer kunnen. Van alles naar niets en dat intussen al meer dan acht maanden.

Het enige wat we op dit moment kunnen doen is zorgen dat we er klaar voor zijn, wanneer onze markt opnieuw opstart. En in afwachting daarvan, zoeken we dagelijks naar nieuwe markten.’ 

stijn

Ontkenning

‘Dit kan niet’, is het eerste wat in mij opkwam. Eind februari was ik nog op weekend met vrienden in Nederland, toen hebben we nog volop gelachen met mondmaskers… stel je voor 😊

Een week later – begin maart -  werd ik met de voeten op de grond gezet, of liever gesmeten. De vrachtwagens die aan het leveren waren, moesten we terugroepen. We konden alleen maar machteloos toekijken hoe de ene bestelling na de andere geannuleerd werd. Toch bleven we ontkennen: het zal wel snel keren.  

Maar het keerde niet. April en mei waren verloren maanden. Dan maar alle hoop richten op de zomer. Spijtig genoeg bracht deze geen beterschap. Normaal zijn onze zomers volgeboekt en verhuizen we als een circus van festival naar festival. Festivals die dit jaar allemaal afgelast zijn. Intussen weten we dat ook het najaar verloren is en dat het voorjaar 2021 moeilijk zal zijn. Het autosalon - onze grootste klant bij de start van het jaar - en vele andere projecten slaan een jaartje over. 

Woede & Verdriet

Vechten tegen de bierkaai, kwaad op iedereen en op niemand. Met tranen in de ogen rondlopen en proberen er toch te zijn voor de mensen die het bedrijf mee rechthouden. 

We hadden grootse plannen: een nieuwbouw. In mei zouden de eerste graafwerken starten. Met een heel dubbel gevoel heb ik de architect gebeld om alles on hold te zetten. Maar dit paste niet, het klopte niet met mijn buikgevoel. Toch blijft het een opdoffer, het is niet leuk om je droom te moeten bevriezen. We hebben intussen wel een drastische verbouwing gedaan… dit was normaal voorzien in fase 2 maar dit hebben we zelf naar eigen goesting uitgevoerd. Hierdoor zal onze najaar productiviteit (in normale omstandigheden) toch aanzienlijk verhogen.

Verzoening & nieuwe dingen ontdekken

Ik heb dit laatste jaar meer nagedacht dan in de vorige 38 samen. Op een bepaald moment moet je je herpakken en moet je verzoenen met de situatie. Je omringt je met vrienden en familie. Ik heb ineens ook tijd om te gaan sporten, wandelen… iets wat ik al tien jaar niet meer gedaan heb. In mijn eigen dorp ontdek ik plekken waarvan ik niet wist dat ze er waren.

En je gaat nadenken over wat anders kan. Onze focus heeft te lang op het verlies gelegen. We kijken nu terug vooruit. Welke markt – die we vroeger links lieten liggen - kunnen we misschien wel benaderen?

Op die manier hebben we enkele nieuwe klanten kunnen verwelkomen. Lange termijn verhuur voor buiten (terrassen, openbare ruimtes …) is toch wel een nieuwe weg die we ingeslagen zijn. 

Heruitvinden

Van één ding zijn we intussen zeker, de evenementensector zal niet meer ‘deftig’ opstarten voor september 2021. Al hoop ik nog altijd dat ik ongelijk heb. Ik heb ondertussen gelukkig mijn personeel regelmatig aan het werk kunnen houden, met onze zomerterrassen en dankzij ons zusterbedrijf. De laatste 5 jaar hebben we daar een gezonde groei waargemaakt. Maandelijks voeren we een dienstverlening uit op 220 kantoren met vaste beplanting op huurbasis. We hebben daarvoor een instapklare formule dat bedrijven kunnen inzetten op groen zonder zorgen. Levende groene wanden en moswanden zijn hierbij ook een belangrijke rol aan het spelen bij de inrichting van bedrijfsruimtes.

Mensen willen graag groen op kantoor. Ecologie en gezondheid winnen aan belang en daarbij speelt groen op kantoor een zeer belangrijke rol. Dankzij deze tendens hebben wij het afgelopen jaar best wel wat nieuwe en mooie projecten mogen verwelkomen. We hebben sterk ingezet op interieurbeplanting en gaan dat de volgende jaren ook blijven doen. Ook hebben we nog iets in petto voor de kerstperiode. Ik kan daar nu nog niet meer over kwijt, maar meer nieuws volgt snel!

Plantrent Group & Plato

Ik ben intussen 18 jaar ondernemer en de jongste drie jaar actief binnen Plato. Voor mij is Plato het ideale platform om samen met andere ondernemers te reflecteren. Ik kan er mijn uitdagingen aankaarten en dagelijkse gewoontes doorprikken. Zaken van een andere kant bekijken is één van de dingen die mij het meest bijblijven van Plato. Dingen die ik als zaakvoerder niet belangrijk vond, zijn op die manier ondertussen wel prioriteit geworden. Dankzij Plato ken ik nu bijvoorbeeld het belang van KPI ‘s. 

Wens je meer info over Plantrent? Kijk op: https://www.plantrent.be/ 

bloemenplanten

Contactpersonen

Elien Vingerhoets

Plato coördinator & adviseur familiebedrijven

Filip Vandeweyer

Coördinator Ondernemerschap