Skip to main content
  • Nieuws
  • Ambassadeurslunch: Marokko, brug tussen Afrika en Europa

Ambassadeurslunch: Marokko, brug tussen Afrika en Europa

  • 02/10/2017

Marokko is een oase van stabiliteit en groei die de brug legt tussen Afrika en Europa. Voor bedrijven die er zaken willen doen, biedt het veel potentieel. Dat was de conclusie van het lunchgesprek tussen Voka-leden en de ambassadeur van Marokko op het Voka-kantoor te Brussel.

AmbassadeurslunchVoka Metropolitan organiseert in samenwerking met Voka Vlaams-Brabant en de Brussels Diplomatic Academy (VUB) Ambassadeurslunches. Op 27 september j.l. had  Voka CEO Hans Maertens de eer om de Marokkaanse Ambassadeur Mohammed Ameur te mogen ontvangen. De boodschap van Ambassadeur Ameur was duidelijk: de economische opportuniteiten liggen voor het rapen in Marokko. Het is aan de Vlaamse ondernemers om ze te grijpen.

De afgelopen 15 jaar zijn er enorme hervormingen doorgevoerd in Marokko op verschillende vlakken. Ambassadeur Ameur stelde dat er op politiek, economisch en cultureel vlak de afgelopen 15 jaar meer veranderd is dan voordien sinds de uitroeping van de onafhankelijke Marokkaanse staat in 1956. Dankzij de doorvoering van deze doortastende hervormingen geldt Marokko ook als een oase van stabiliteit. Her land kan daarvan de vruchten plukken. Zo kon het de voorbije jaren consistent gezonde groeicijfers voorleggen. Dit jaar voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een groei van 4,4%. Deze groei zal zich de komende jaren doorzetten.

Tal van sectoren bieden enorm potentieel. De Marokkaanse overheid wil bijvoorbeeld dat de energiemix voor 50% uit hernieuwbare energie bestaat in 2030, wat enorme infrastructuurinvesteringen vereist. Een stijgende middenklasse is ook steeds meer geïnteresseerd in luxueuze westerse producten, wat heel wat opportuniteiten voor de voedingsindustrie impliceert.  Logistieke infrastructuur, afvalverwerking en de automobielindustrie zijn daarnaast nog andere sectoren die momenteel sterk aan het groeien zijn.

Ambassadeur Ameur wees er verder op dat er 700.000 Belgen zijn van Marokkaanse origine. Hierdoor bestaat er een sterke verwevenheid tussen beide landen, die kunnen aangewend worden om de economische banden te versterken.

Voka CEO Hans Maertens benadrukte dat Marokko vanuit geografisch oogpunt heel interessant is. Zo is Marokko een interessante locatie om productiesites te bouwen die de Europese markt bedienen gezien de relatieve proximiteit. Maertens merkte ook op dat Marokko kan dienen als uitvalsbasis voor onze bedrijven om de Afrikaanse markt te bedienen.

Ambassadeur Ameur riep op tot een structurele partnership tussen Vlaanderen en Marokko om zo de Vlaamse ondernemers beter te ondersteunen in het bespeuren van economische opportuniteiten. Hans Maertens geloofde sterk in deze aanpak aangezien Marokko voldoet aan drie belangrijke randvoorwaarden om zaken te doen: stabiliteit, opportuniteit en nabijheid.

Verslag: Gilles Suplly - Foto: Studio Dann

Bekijk hier het fotoverslag.

 

Proximus