Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ambassadeurslunch Frankrijk: Koerswijziging onder Macron

Ambassadeurslunch Frankrijk: Koerswijziging onder Macron

  • 22/05/2018

Op woensdag 9 mei ontmoetten Vlaamse ondernemers de Franse Ambassadeur Claude-France Arnould. Met Emmanuel Macron heeft Frankrijk een President die de politieke moed aan de dag legt  om de nodige bedrijfsvriendelijke hervormingen door te voeren. Ook Vlaamse bedrijven kunnen hier de vruchten van plukken.

Frankrijk is van groot belang voor de Vlaamse economie: Vlaanderen exporteert net geen € 40 miljard naar Frankrijk en importeert ruwweg € 25 miljard uit Frankrijk. Het mag dan ook niet verbazen dat een mogelijke sluiting van de Frans-Belgische grens ons land € 17 miljoen per maand zou kosten. Een dergelijke sluiting zou bovendien niet enkel een impact hebben op handel. Ook grensarbeid zou daardoor een stuk moeilijker worden. Binnen dit kader benadrukte Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, nogmaals de nood aan het behoud van open grenzen tussen Frankrijk en België. Elke maatregel die dat beknot zou immers een onmiddellijke impact hebben op de portefeuille van Vlaamse ondernemers. 

Ambassadeurslunch Frankrijk

Ambassadeur Arnould schaarde zich achter die uitspraak en verwees daarbij naar de Franse President Emmanuel Macron die een sterke voorstander is van de EU. Zo lanceerde Macron al heel wat voorstellen om de EU daadkrachtiger te maken. De Ambassadeur stelde daarnaast dat de Franse President ook in eigen land actief hervormingen aan het doordrukken is die moeten bijdragen tot het versterken van een ondernemersvriendelijk klimaat. Die hervormingen omvatten verschillende domeinen, van fiscaliteit tot arbeidsmarkt. Daarmee lijkt Macron een trendbreuk in te zetten met het klassieke, meer protectionistische Frankrijk, waarbij hij streeft naar het in de markt zetten van een innovatief en progressief Frankrijk dat open staat voor bedrijven.

Ambassadeur Arnould nodigde alvast de Vlaamse bedrijfswereld uit om het beleid van Frankrijk goed te monitoren en ook actief de kansen te grijpen die gepaard zullen gaan met de golf aan hervormingen die doorgevoerd zullen worden in de komende maanden en jaren. 

Verslag: Gilles Suply – Foto’s: Studio Dann