Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Als je echt iets wil, is alles haalbaar"

"Als je echt iets wil, is alles haalbaar"

  • 24/10/2017

Birte Kooken (reBoot)Aan de Leuvense Vaart is een oud vrachtschip terug te vinden dat volledig omgebouwd werd tot inspirerende coachingruimte. De eigenaars? Plato-deelnemer Birte Kooken en haar man Kris Vallons, oprichters van coaching/trainingbedrijf reBoot. Sinds april 2017 begeleidt Birte op deze unieke locatie teams en hun leidinggevenden om hen tot betere prestaties te drijven. De manier waarop ze haar verhaal vertelt, zegt veel over wie ze is: energiek en gepassioneerd.

“Tijdens de begeleidingssessies van reBoot proberen we echt te kijken naar de persoonlijkheden van de deelnemers en laten we hen daarover nadenken”, vertelt Birte. “Op die manier leren ze elkaar niet alleen beter kennen, maar snappen ze ook beter hoe de anderen in elkaar zitten. Daardoor kan het team beter communiceren, betere resultaten halen, maar ook gewoon meer fun beleven.”

Birte is lang niet de enige die teams op deze manier begeleidt, maar haar aanpak heeft wel een aantal unieke elementen. “Dat onze locatie uniek is, dat spreekt voor zich. Maar daarnaast hebben we een ervaringsgerichte en no-nonsense aanpak. En we vinden bijvoorbeeld ook het interieur, de koffie en de catering erg belangrijk. Als je een hele dag een workshop volgt met je team, moet ook het kader tot in de puntjes in orde zijn. Voor ons is dat geen bijzaak.”

“Daarnaast werken wij zeer klantgericht. Ik vind het belangrijk dat mensen hier meer krijgen dan wat ze verwacht hadden, en dat het toch volledig aansluit bij wat ze nodig hebben. We proberen ons daarom flexibel op te stellen en op specifieke vragen in te gaan.”

Coachen is een stiel

Ook loopbaancoaching, het afnemen van assessments en ontwikkeltrajecten behoort tot de activiteiten van reBoot. Kortom, Birte heeft haar handen vol. Hoe ze op het idee kwam om dit te doen? “Ik denk dat was op het moment dat ik rond mijn 40ste een reflectieperiode had”, vertelt ze glimlachend. “Ik vroeg me op dat moment af waar ik goed in was en wat ik echt graag deed. Als ik het op mijn veertigste nog niet wist, zou ik het dan ooit wél weten?” “Ik had net een mooi hr-traject achter de rug bij mijn toenmalige job. Dat project was niet eenvoudig, maar na afloop stond er een geweldig team als resultaat. Toen dacht ik: ‘Dit wil ik nog doen’. Ik ben dan een uitgebreide opleiding ‘coach’ gaan volgen, met een basis- en mastertraject. Want als ik coach zou worden, wilde ik daarvoor de nodige skills en theoretische bagage hebben.”

“Er komt zoveel kijken bij ondernemerschap, ik was blij dat ik een coach had die met mij de zaken kon bekijken.”

“Coaching is echt aan het boomen. Ik denk dat dit komt doordat de samenleving op alle vlakken complexer wordt, zowel in je professioneel als in je privé-leven. Het kan soms handig zijn om daar met iemand over te praten aan de hand van een bepaalde techniek, waardoor je meer inzicht krijgt in jezelf.”

“Logischerwijs neemt dus ook het aantal coaches toe. Een deel daarvan beroept zich op eigen ervaring om zo anderen te gaan helpen”, aldus Birte. “Ik geloof dat daar veel goede coaches tussen zitten, maar voor mij heeft de opleiding toch een goed kader geboden. Je wordt daarin ook getriggerd om jezelf te leren kennen. Doordat je vaak oefent, weet je ook wat je stijl is en waar je op moet letten. Bovendien komen we nu nog regelmatig samen met de mensen van de opleiding en bespreken we samen moeilijke vragen. Zo blijven we bijleren.”

Ondernemen is springen

“In het begin combineerde ik mijn bedrijf met een deeltijdse job als hr-manager. Maar op een bepaald moment moet je toch volledig springen. Het is op dat moment dat de zaken bij mij echt een boost kregen. Uiteraard moet je wel wat strategisch denken en bij die beslissing voldoende gesteund worden door je omgeving.”

“Zonder de steun van mijn man Kris had ik het nooit gedurfd”, gaat Birte verder. “Hij heeft als ingenieur de coördinatie van de technische kant van de verbouwing op zich genomen. Toen ik met het idee thuiskwam om een oud vrachtschip te kopen was hij meteen enthousiast. Andere mensen zouden me wellicht zot verklaren.”

“In het begin vond ik het moeilijk om te focussen op wat ik precies zou doen. Er zijn zoveel leuke dingen en ik had zoveel ideeën, dat het eerder verlammend werkte. Wat moest ik als eerste doen? Ik heb toen uiteraard een coach gecontacteerd (lacht) en dat heeft me geholpen om te zien met welke aanpak ik kon beginnen. Er komt zoveel kijken bij ondernemerschap, ik was blij dat ik iemand had die met mij de zaken kon bekijken.”

Brunch op zondag

Stap voor stap dus, dat is haar plan. Of ze ons al kan vertellen wat de volgende stap zal zijn? "We bekijken het graag organisch, maar hebben nog heel wat ideeën. Het schip is een ideaal platform waar mensen kunnen samenkomen, weg van de wal, om na te denken over samenwerking, innovatie of het uitwerken van een toekomstvisie. Stilstaan is vooruitgaan, zo zeggen we het zelf. Concreet ben ik momenteel een opleiding coachend leiderschap aan het uitwerken samen met mijn collega Sophie."

Op korte termijn is Kris met een aantal mensen de restauratietak verder aan het uitwerken en denken we aan een brunch op zondag. Het zal een experiment zijn en dan zien we wel hoe dat loopt. We zouden hier toch graag dit najaar nog mee starten. En nu dat hier zwart op wit staat, moeten we dat ook doen he (lacht).”

"Toen ik met het idee thuiskwam om een oud vrachtschip te kopen was mijn man Kris meteen enthousiast. Andere mensen zouden me wellicht zot verklaren.”

“Ik ben in elk geval al blij met waar we nu staan”, gaat ze verder. “Het is fijn dat ons bedrijf zo snel goed draait en dat ons opzet aan het slagen is. Toen ik op deze boot voor het eerst met een team aan de slag was, besefte ik hoe fijn het was om dit te kunnen doen in deze setting. Het is echt zoals ik het me had voorgesteld. Ik geloof dat als je echt iets wil, dat dat haalbaar is. Zolang je je flexibel en creatief opstelt, én natuurlijk een goede support hebt van je omgeving.”

“Plato heeft me daarbij ook geholpen. Het is fijn dat je samen met je meter en peter de onderwerpen en sprekers van de sessies kan bepalen. ”Dankzij Plato krijg je ook toegang tot het netwerk van Voka, wat een grote meerwaarde is. Ik gaf bij Voka ook al een opleiding rond zelfsturende teams, en wil in de nabije toekomst meewerken aan de LAN-werking in Leuven."

Tekst: Nele Hiele - Foto: Fotostudio Leemans
Dit artikel verscheen in Ondernemers Vlaams-Brabant. Het volledige magazine lees je hier.

 

Meer info over Plato
 
Proximus