Skip to main content
Map

Als herinneringen vervagen…

  • 24/10/2018

Marlies & Sus
Bij neurodegeneratieve ziekten zoals zoals Multiple Sclerose, de ziekte van Alzheimer en Parkinson zijn vaak intensieve verzorging en ziekenhuisopnames nodig. Door de ziekte vroeg op te sporen, kan je de kosten voor de gezondheidszorg verminderen en de levenskwaliteit van patiënten en hun familie verbeteren. En net daar zorgt de software van icometrix voor.

Tekst: Sus Bergmans & Marlies Vanthuyne - Foto’s: Studio Dann

Van het universiteitslabo naar klinische toepassingen

Annemie Ribbens is vice-president clinical trials van icometrix en maakt ons wegwijs in de wereld van diagnoses, MRI-scans en hersenvolume.
“Icometrix is opgericht in 2011 als spin-off van de KU Leuven, UZ Leuven, Universiteit Antwerpen en UZ Antwerpen door onder meer Wim Van Hecke. Die unieke samenwerking kwam tot stand omdat we aan de universiteit zoveel tools maken maar die niet gebruiken in de klinische praktijk. We zijn begonnen met de MRI’s van MS-patiënten te analyseren, want radiologische rapporten alleen zijn te vaag. Ze beschrijven meestal wel dat er nieuwe letsels zijn maar geven geen informatie over de grootte van die letsels. Met onze software meten we exact wat er gebeurt. We weten hoeveel het hersenvolume krimpt en zien hoeveel het nieuwe letselvolume is. Zo heeft de neuroloog een vollediger beeld om te beslissen wat er met de patiënt moet gebeuren. Nadat het product voor MS op punt stond, ontwikkelden we nog twee nieuwe producten voor dementie en traumatic brain injury”, vertelt Annemie Ribbens.

"Met onze software meten we exact wat er gebeurt. We weten hoeveel het hersenvolume krimpt en zien hoeveel het nieuwe letselvolume is."

Diagnose van dementie

Om een diagnose van dementie te kunnen stellen, is een MRI-scan van de hersenen nodig. De software van icometrix vertaalt die scans in cijfers zodat een preciezere diagnose mogelijk is. Ze kregen daarvoor de Europese (CE) en Amerikaanse (FDA) toelating. “Het is heel moeilijk om het krimpen van specifieke delen van de hersenen op een scan waar te nemen. Net daarom ontwikkelden we een softwareprogramma dat op artificiële intelligentie gebaseerd is. Het analyseert de resultaten van de hersenscans en geeft aan welke delen van de hersenen mogelijk aangetast zijn. Daardoor is een tijdige en juistere diagnose mogelijk. Dat is belangrijk voor patiënten. Zo weten ze welke ziekte ze hebben en kunnen ze zich ook beter voorbereiden op de gevolgen ervan.”

Software van wereldklasse

Sus & Marlies“We zijn dan wel een spin-off, we werken onafhankelijk van de universiteit. Er is op researchvlak wel kennisuitwisseling en netwerkuitwisseling. Zo zijn er mensen die zowel aan de universiteit als hier werken. De link met de universiteit en universitair ziekenhuis is belangrijk om te zorgen dat onze software de beste van de wereld is en blijft”, gaat Annemie verder.

“Op de wereldmarkt is ons product nog altijd uniek. Er zijn wel concurrenten maar niemand heeft een totaalproduct zoals dat van ons. We hebben een goed netwerk, een goede samenwerking met andere bedrijven, het product is van hoge kwaliteit en de software is makkelijk te gebruiken. Dat laatste is enorm belangrijk. Wij krijgen de medische beelden toegestuurd, voeren de metingen uit en bezorgen de resultaten terug aan de behandelende arts. Het ziekenhuis in kwestie hoeft haar werkmethode niet aan te passen.” 

“Vorig jaar hebben we ons gefocust op de VS. Daar is er een terugbetalingsysteem voor onze rapporten, wat ons product aantrekkelijker maakt. Maar ook in Europa, Australië en Brazilië zijn er ziekenhuizen die onze software gebruiken. Het is heel interessant om met zo veel verschillende ziekenhuizen te kunnen samenwerken”, vervolgt een enthousiaste Annemie Ribbens. 

"Op de wereldmarkt is ons product nog altijd uniek. Er zijn wel concurrenten maar niemand heeft een totaalproduct zoals dat van ons."

“Onze uitvalbasis is Leuven. Hier zijn veel jonge en innovatieve bedrijven zowel vanuit biotech als medtech. Door de universiteit en vele bedrijfjes is er ook veel te doen op vlak van innovatie en samenwerking. Dat maakt het een leuke omgeving. Vlaanderen is één van de vruchtbaarste regio’s op vlak van fase 1 en 2 van klinische trials. We hebben een hele goede samenwerking met de ziekenhuizen in heel België. En dat blijft dan ook onze thuismarkt”, aldus Annemie Ribbens.

Alzheimer is niet alleen erfelijk

Icometrix is betrokken in het Interregproject ‘Herinneringen’. In dat project zoeken Nederlandse en Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen naar betere opsporings- en opvolgingsmethoden voor Alzheimer.

“We zijn uitgegaan van het probleem dat er geen medicijn is voor Alzheimer. Het doel van de studie is om meer inzichten te krijgen in de oorzaak van de ziekte van Alzheimer. De genetische vorm van Alzheimer die we nu kennen, waarbij duidelijk genetisch materiaal verantwoordelijk is, neemt slechts een heel klein deel van het totaal aantal van de patiënten in. Het grootste aandeel van de patiënten heeft een sporadische Alzheimer. Daar is er mogelijk een genetisch component maar dat is niet zeker. We vermoeden dat nog ongekende genen en/of externe factoren een rol spelen. We nemen aan dat hier sprake is van een accumulatie van veranderingen in het genetisch materiaal door ouderdom en beïnvloedbare risicofactoren zoals chemische stoffen (bv. zware metalen, pesticiden en anesthetica) en levensstijl (bv. zwaarlijvigheid). De mechanismen waarmee die risicofactoren de verdere ontwikkeling van de ziekte drijven, onderzoeken we in ‘Herinneringen’ en trachten we toe te passen in nieuwe diagnostische methoden en therapieën. Door onze software kan men de data verder evalueren om de diagnose, opvolging en prognose van Alzheimer te optimaliseren.”

“De bal is aan het rollen gegaan toen Nederlandse bedrijven ons contacteerden over dit project. Ze zochten nog een bedrijf dat biomarkers kon voorzien. Zelf focussen we ons op imaging biomarkers, maar we werken vaak samen met Dr. Sebastiaan Engelborghs van de Universiteit Antwerpen rond CSF biomarkers. Zo is de samenwerking met partners uit Vlaanderen en Nederland verder gegroeid. Voor ons is dit een kans om ons product te versterken en uit te breiden.”, besluit Annemie Ribbens.


BUSINESS OVER DE GRENS

Elke maand zet Ondernemers een Vlaams-Brabants bedrijf in de kijker dat betrokken is in een samenwerkingsproject met Nederland. Zo’n project verruimt niet alleen je kijk op zaken doen maar opent ook deuren naar nieuwe klanten. Dat blijkt duidelijk uit alle getuigenissen. Tientallen Vlaams-Brabantse bedrijven ontvangen steun van Europa via deze Interregprojecten en brengen zo grensoverschrijdende zakenrelaties tot stand. Dat geeft echt een boost aan de economie in onze provincie. Om die reden investeert ook de Provincie Vlaams-Brabant in die projecten door extra subsidies toe te kennen.

Meer info over dit programma

www.grensregio.eu

www.herinneringen.eu

banner Interreg


Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie oktober 2018.

Proximus