Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Als externe ceo de familiale cultuur bewaren? Stel jezelf in functie van je team”

“Als externe ceo de familiale cultuur bewaren? Stel jezelf in functie van je team”

  • 02/07/2021

In 2020 vervoegde Karel Luyckx het bestuur van VDS Vanderstraeten (VDS Group) als eerste externe CEO. Hij deelt graag met ons hoe hij invulling geeft aan die rol en hoe de familiale sfeer binnen het bedrijf behouden blijft.

Karel LuyckxHet Lummense bedrijf VDS Vanderstraeten is al sinds 1935 actief in de bouwsector en staat in voor bouwprojecten op grote schaal. Eigenaar Michel Vanderstraeten besloot als derde generatie in 2019 dat het tijd was om zijn werk naar het groepsniveau te verschuiven en het dagelijkse bestuur door te geven. Toeval of niet, Karel Luyckx was op zijn beurt ook klaar voor een nieuwe uitdaging. “Toen onze paden kruisten, hadden we weinig woorden nodig om te concluderen dat we perfect de krachten konden bundelen,” vertelt Karel. 

“Sociaal gericht ondernemen blijft het kernprincipe, zowel naar de maatschappij als naar onze mensen.”

En zo werd Karel in 2020 de eerste externe CEO van familiebedrijf VDS Vanderstraeten. Er was meteen een klik. “Ik kon mij prima vinden in de familiale sfeer”, zegt Karel. “Ik heb de dagelijkse leiding in handen, maar sta ook frequent in contact met Michel. We ontdekten al snel dat onze talenten en visies elkaar goed aanvullen. Die synergie vertaalt zich nu, ondanks de coronacrisis, naar een verdriedubbeling van de productiviteit. Onze agenda staat tot 2023 volgepland.” 

Coaching 

Michel VanderstraetenMaar commercieel succes is voor Karel niet de enige meetlat. “We richten ons sterk op onze bedrijfscultuur, want familieleden dragen zorg voor elkaar. Zo hebben we de laatste tijd flink geïnvesteerd in coaching voor onze medewerkers en in een ondersteunend peter- en meterschap. Onze pasgebouwde kantoren zijn state-of-the-art en bieden de beste werkomgeving. En we hebben dit jaar meer dan 25 extra medewerkers aangenomen en heel wat mensen intern helpen doorgroeien. Daarnaast bouwen we verder aan krachtige partnerschappen met opdrachtgevers, architecten en collega-ondernemingen.” 

Karel gelooft dan ook sterk in persoonlijke begeleiding. “Ik ben zelf aangesloten bij CEO Forum, een nieuw initiatief van Voka – KvK Limburg voor CEO’s. Een heel fijne samenkomst, waar ik altijd naar uitkijk.” Die nieuwe perspectieven neemt Karel weer mee naar zijn eigen positie. “Als CEO ben je de olie in de machine. Die mag bij ons op volle toeren draaien, want we hebben nog een heel scala aan initiatieven en groeiplannen paraat”, lacht hij. “Sociaal gericht ondernemen blijft daarbij het kernprincipe, zowel naar de maatschappij als naar onze mensen. Ons motto is immers ‘Let’s build together’.”  

In contact komen met andere externe CEO’s?

www.voka.be/limburg/ceo-forum

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers