Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Allics zorgt voor een foutloze productieplanning

Allics zorgt voor een foutloze productieplanning

  • 09/01/2023

Steeds meer mensen kiezen ervoor om op latere leeftijd met een eigen onderneming te starten. Miek Weverbergh en haar echtgenoot Tim Janssens – twee gemotiveerde veertigers uit Mechelen – bewijzen dat je dit met veel succes kan doen.

Twee jaar geleden richtte Miek Allics op, een bedrijf gespecialiseerd in het verbeteren van supply planning processen binnen productiebedrijven. “Met Allics bieden we bedrijven geïntegreerde oplossingen om hun supply chain te verbeteren”, zegt Miek Weverbergh. “Want slechte planningen zorgen voor heel wat problemen op de werkvloer, waardoor bedrijven veel tijd en geld verliezen.”

In 2020 sloot het bedrijf waar Miek aan de slag was de deuren. Met twintig jaar ervaring op de teller – in verschillende planningsfuncties bij meerdere bedrijven – had ze geen zin om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging in dienstverband. “Ik wilde meer flexibiliteit en de kans om mijn eigen ding te doen”, vertelt Miek. “In overleg met mijn partner besloot ik om de stap te zetten naar een eigen bedrijf. Ik was er vast van overtuigd dat ik met mijn expertise en ervaring bedrijven kon helpen met het efficiënter organiseren van hun productieplanning.”

Wanneer er een goed plan is, is er geen chaos

Miek Weverbergh

Impact van de planning

En die overtuiging kreeg snel bevestiging. “Vanaf het ogenblik dat binnen mijn netwerk bekend raakte dat ik met een dienstverlenend bedrijf rond planning gestart was, liepen de vragen binnen”, blikt Miek terug. “Ik ben opgestart in volle coronacrisis, maar dat was blijkbaar geen belemmering. Productieplanning en de opvolging ervan is een uitdagende taak. In heel wat bedrijven loopt het om diverse redenen mis. Het eerste dat we met Allics daarom altijd doen is de bestaande situatie grondig onder de loep nemen. We gaan praten met de planners, met operators en andere mensen op de werkvloer. Daarnaast bestuderen we de processen en de gebruikte systemen. Uit dat assessment blijkt vaak dat de aanwezige middelen – zowel mensen, als infrastructuur, evenals de planningssystemen – niet goed gebruikt worden.

Mensen beseffen vaak niet voldoende welke impact planningsbeslissingen op de productie, op de kosten of op de voorraden hebben. En dat probleem verhelp je niet met enkel een planningssoftware. Onze taak is dus vooral de planningsprocessen naar een hoger niveau tillen. Dat begint altijd met de mensen beter te laten samenwerken. Er is een goed team nodig om een goed plan te maken. En wanneer er een goed plan is, is er geen chaos, krijg je kortere doorlooptijden en worden klanten sneller geholpen. Want een productie die ongewild stilvalt omdat er slecht gepland is, dat is de nachtmerrie van een planningsverantwoordelijke.”
 

Planning as a service

Omdat heel veel bedrijven die nachtmerries willen vermijden, groeide Allics razendsnel. Hierdoor besloot ook echtgenoot Tim Janssens om zijn vaste job op te geven en fulltime mee in het avontuur te stappen. “We zijn intussen met vijf medewerkers”, zegt Tim. “Iedereen heeft zijn eigen specifieke expertise, waardoor we een zeer brede dienstverlening aanbieden. Naast de assessments en het aanpakken van de planningsprocessen, nemen we bedrijven ook het operationele plannen uit handen. Veel productiebedrijven hebben niet genoeg eigen mensen met de juiste expertise om alle aspecten van een goede productieplanning te verzorgen. Met ons pakket ‘planning as a service’ nemen we de supply chain planning voor onze rekening. Dankzij deze service verlagen bedrijven onmiddellijk hun planningskosten en kunnen ze voor de langere termijn beslissingen nemen gebaseerd op goede info en data.”
 

allics team

Stabiel plan voor de toekomst

De stap naar een eigen bedrijf is voor Miek en Tim dus zeer goed verlopen, al was het toch ook wel best spannend. “We zijn geen jonge geweldenaren die zonder zorgen in een avontuur kunnen springen”, vertelt Tim. “We hebben drie kinderen en een huishouden te runnen. De zekerheid van een vaste job opgeven was dus niet zo vanzelfsprekend. We geloofden rotsvast in onze capaciteiten, maar starten doe je toch met een klein hartje.” Gelukkig voor het koppel was het een vliegende start, maar nu mag het even wat stabiliseren. “We zijn heel snel gegroeid”, weet Miek. “Nu moeten we – net zoals we onze klanten aanraden – een goed en stabiel plan maken voor de toekomst. Rustig verder groeien, kwaliteit blijven bieden aan onze klanten en onze dienstverlening verder uitbouwen. Ik volgde intussen bij Voka de Bryo-trajecten start-up en scale-up. Uit die sessies en coaching hebben we als bedrijfsleiders veel geleerd. Ik ben er dan ook zeker van dat we goed gewapend zijn voor de toekomst.” 

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier

Artikel uit publicatie