Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Alles wat u moet weten over het relanceplan 'Vlaamse Veerkracht'

Alles wat u moet weten over het relanceplan 'Vlaamse Veerkracht'

  • 11/12/2020

Kan ik als ondernemer een dossier of project indienen om aanspraak te maken op het Vlaamse relanceplan 'Vlaamse Veerkracht'? Ja, maar nu nog niet. Dat was de boodschap van Vlaams minister-president Jan Jambon op de voorstelling van het Vlaams relanceplan. Alle vakministers hebben er hun plannen bekendgemaakt. Voka - KvK Mechelen-Kempen heeft voor u een selectie gemaakt van de speerpunten die de Vlaamse regering de komende weken en maanden wil waarmaken.

De Vlaamse Regering maakt 4,3 miljard euro vrij voor haar relanceplan. Dat plan moet de Vlaamse welvaart en het welzijn van de Vlamingen helpen versterken na corona. 

Het plan bevat zeven ambities en speerpunten:  

- versterken van het Vlaamse zorg- en welzijnssysteem
- het efficiënter maken van de overheid 
- digitale transformatie
- verduurzamen van de economie 
- overheidsinvesteringen 
- het beheren van de coronacrisis
- investeren in mensen en talenten

"Er is wat verwarring ontstaan bij ondernemers. De indruk is ontstaan dat er nu al dossiers en projecten moeten ingediend. Dat kan nu nog niet. De komende weken en maanden zullen we u laten weten wanneer het wél mogelijk is", zei Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens een webinar, opgezet in samenwerking met VLEVA.

Ook Voka - KvK Mechelen-Kempen zal u als ondernemer tijdig informeren over de juiste data en mogelijkheden.

Sneller een vergunning

Bedrijven en burgers moeten sneller aan een vergunning geraken. Ook de beroepsprocedures moeten korter. Daarom gaat de Vlaamse regering investeren in extra rechters bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. "Uit gesprekken met ondernemers hoor ik dat de beroepsprocedures veel te lang duren. Een investering wacht geen 18 maanden. Dat is gewoon veel te lang is. Nu zijn er al extra rechters aangeworven om die beroepstermijnen van 18 maanden naar 6 tot 9 maanden te brengen. Dat is al een flinke stap vooruit", liet bevoegd minister Zuhal Demir weten.

Echt werk maken van 5G

Vlaanderen moet digitaal transformeren op een vlotte, veilige en privacybestendige manier. Tijdens deze coronacrisis heeft technologie ons leven beter en draaglijker gemaakt. Daarom is het de ambitie om in deze bestuursperiode een Vlaams data-nutsbedrijf op te richten met die specifieke missie. Vlaanderen moet opklimmen tot de wereldtop van naties die technologieën als artificiële intelligentie, robotica en internet-of-things inzetten om de samenleving beter te maken. Om die datastroom op gang te brengen, moet er echt werk gemaakt worden van 5G.

100 miljoen voor onderzoeksinfrastructuur

Vlaanderen moet ook groener en vernieuwender zijn. Concreet wil de overheid dit doen met toekomstgerichte investeringen in innovatie, digitalisering en onderzoek en ontwikkeling. De investeringen in het al besliste groeipad van 250 miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling wordt versneld, met bijzondere aandacht voor O&O-projecten bij bedrijven. Met 100 miljoen aan investeringen in infrastructuur voor onderzoeksprojecten. "De miljoenen die we de voorbije jaren geïnvesteerd hebben in onderzoek, leiden nu tot baanbrekende ontdekkingen. Zeker in deze coronacrisis. Daar willen we als Vlaamse regering een extra duw aan geven", zei bevoegd minister Hilde Crevits.

1 miljard voor achtergestelde leningen

Met het investeringsvehikel Participatie Maatschappij Vlaanderen wil de regering bedrijven blijven helpen om hun solvabiliteit op peil te houden. Er wordt 1 miljard euro voorzien aan kapitaal voor goedkope achtergestelde leningen en kapitaalparticipaties. Net als 3,4 miljard euro aan waarborgcapaciteit. 

Betere mobiliteit

Ook het departement Mobiliteit & Infrastructuur kwam aan bod. Ook hier zijn veel investeringen gepland. Zoals grote mobiliteitswerken rond groener openbaar vervoer, nieuwe sluizen en het verhogen van bruggen. Om Oosterweel niet te vergeten, het grootste infrastructuurproject van West-Europa.

En wat met de Europese steun?

"Vorige week heeft commissie voorzitster Ursula von der Leyen gezegd dat België een eerste schijf van 2 miljard euro krijgt", zeiJulie Bynens, secretaris-generaal van het Departement Buitenlandse Zaken. "Voor België gaat het in totaal om 5,15 miljard euro. Dit bedrag is niet verworven. Hiervoor moet elke lidstaat plannen voor herstel en veerkracht indienen. Investeringen en hervormingen moeten een centrale plaats krijgen. De commissie verwacht uiterlijk eind april 2021 de plannen voor herstel en veerkracht. De middelen kunnen worden vastgelegd tot eind 2023."

Onze Voka-Kamer zal u de komende weken en maanden op de hoogte houden van de Vlaamse en Europese relanceplannen.

U kan het webinar zelf nog opnieuw bekijken op: Vlaamse veerkracht - YouTube

 

 

 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder