Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Alles wat je moet weten over de nieuw regels afvalwater

Alles wat je moet weten over de nieuw regels afvalwater

  • 20/12/2023

De regels voor het meten van afvalwater wordt vanaf 1 januari 2024 aangepast zodat de heffing meer overeenkomt met de werkelijke vervuiling. 

De regels voor het meten van afvalwater wordt vanaf 1 januari 2024 aangepast zodat de heffing meer overeenkomt met de werkelijke vervuiling.

Nieuwe manier van meten: aanpassingen

  • ‘De maand met grootste bedrijvigheid van’ voor het nemen van stalen wordt niet meer van toepassing. Stalen moeten voortaan genomen worden op het moment van de lozing in de ‘periode van de grootste vervuiling’. Dit laat toe om meerdere meetcampagnes uit te voeren doorheen het jaar. De heffing komt op die manier ook beter overeen met de werkelijke vuilvracht. 
  • Om meer bedrijven aan te zetten tot het uitvoeren van meetcampagnes in plaats van te werken met de forfaitaire omzettingscoëfficiënten, verandert de meetfrequentie van de meetcampagnes voor bedrijven naar:

    VE (vervuilingseenheid) Meetfrequentie
                                    < 501-daagse meetcampagne
                              50 - 1002-daagse meetcampagne
                             100 -2503-daagse meetcampagne
                                  ≥ 250 5-daagse meetcampagne
  • De resultaten van de 1-daagse meet- en bemonsteringscampagne zullen kunnen gebruikt worden voor het betreffende heffingsjaar én voor de twee daaropvolgende heffingsjaren (vrije keuze). De resultaten van de 2-daagse meet- en bemonsteringscampagne voor het betreffende heffingsjaar en het daaropvolgende (vrije keuze). Nieuwe bemonstering zal wel nodig zijn bij nieuwe ingrijpende wijzigingen. 
  • De VMM mag het hele jaar schepstalen nemen ter vervanging of ter aanvulling van de debiet- of tijdgebonden monsternemingen en heeft de keuze die al dan niet toe te passen voor de berekening van de heffing. Ook schepmonsters door de toezichthouder bevoegd voor milieuhandhaving kunnen gebruikt worden voor de heffingsberekening. De overheid zal hier weliswaar omzichtig mee omspringen. Ook de exploitant kan vragen om deze schepmonsters in rekening te brengen voor de heffing.
  • Kennisgeving van de resultaten moet binnen de 2 maanden gebeuren (in plaats van nu 30 werkdagen na de eerste bemonsteringsdag via aangetekend schrijven) en zal via het labo verlopen die een XML-file met de resultaten aan de VMM ter beschikking stelt. Via de website van de VMM kunnen de resultaten geraadpleegd worden.

Uitwisselen van afvalwater

Aanpassingen voor heffingen van afvalwater bij uitwisseling van het afvalwater met derden.

Bedrijven die hun afvalwater of een deel ervan ter beschikking stellen aan derden voor een nuttige toepassing zullen niet langer een heffing moeten betaling op deze fractie. Hierdoor komt men tegemoet aan al een lange bestaande vraag van Voka om een financiële incentive te geven om bedrijfsafvalwater uit te wisselen. Om aan de vrijstelling te voldoen, moet men wel voldoen aan volgende voorwaarden:

  • Er moet een schriftelijke overeenkomst zijn tussen aanbieder en ontvanger van het afvalwater. De overeenkomst wordt opgesteld conform het model dat VMM ter beschikking stelt.
  • Er is een vaste constructie dat toelaat afvalwater aan te bieden aan de ontvanger.
  • Voorwaarden aanbieder:
    o    Het debiet wordt continue gemeten via verzegelde debietmeter
    o    Minstens eenmaal per jaar moet de samenstelling gemeten worden
  • Voorwaarden ontvanger
    o    De bepaling van heffingen van het afvalwater moet verplicht gebeuren via meet- en bemonsteringscampagne. Het gebruik van omzettingscoëfficiënten wordt niet toegestaan. 
    o    De meetfrequentie is afhankelijk van de vervuilingseenheid:
VE (vervuilingseenheid)  Meetfrequentie
                                 < 501-daagse meetcampagne
                           50 - 100 2-daagse meetcampagne
                         100 - 2503-daagse meetcampagne
                               ≥ 2505-daagse meetcampagne

 

Contactpersoon

Katelijne Haspeslagh

Adviseur Milieu & Klimaat

imu - vzw - Altez
imu - vzw - Uzbrussel