Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Alles op alles, zowel privé als op het werk"

"Alles op alles, zowel privé als op het werk"

  • 31/07/2020

Vandaag verscheen de wekelijkse rubriek van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen in De Krant van West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen is in 2020 trotse content partner van de krant. In de rubriek 'Waarom? Daarom!' geven wij een antwoord op de meest prangende vragen van onze leden, afgewisseld met opiniestukken van de hand van Bert Mons, algemeen directeur Voka West-Vlaanderen. Ditmaal gaat Bert dieper in op de veiligheidsmaatregelen omtrent het coronavirus en het belang hiervan om een tweede lockdown te vermijden.

Na de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen maandag is het duidelijk: we zijn er nog niet wat corona betreft. Indien we een tweede lockdown willen vermijden – en ja dat willen we koste wat kost – moeten we de maatregelen verscherpen. Zodoende werd onze sociale bubbel teruggeschroefd van 15 naar 5 contacten. Ditmaal niet per week, maar voor een vaste periode van 4 weken.

Doe daar de nieuwe beperkingen voor evenementen bovenop waarbij er maximum 100 personen binnen en 200 buiten aanwezig mogen zijn en dan mag België zich de koploper noemen inzake ‘strengste coronamaatregelen van Europa’. Gezien de nieuwe broeihaarden in ons land lijkt ons dit niet helemaal onterecht.

Bittere pil

Het grootste slachtoffer van de maatregelen is en blijft uiteraard de eventsector. Vorige week riep Voka - Kamer van Koophandel WestVlaanderen onze politici nog op om extra aandacht te besteden aan deze zwaar getroffen sector, die sinds het begin van de pandemie zware beperkingen te verduren kreeg. De nieuwe maatregelen zijn dan ook een bittere, maar noodzakelijke, pil om te slikken indien we de onrustwekkende coronacijfers willen indijken.

Het inperken van de tweede ‘coronagolf’ om zodoende een tweede lockdown te voorkomen, is nu primordiaal om de nakende catastrofe te vermijden die daaraan vasthangt. Een catastrofe waarbij 1 op 4 bedrijven in onze provincie, en bij uitbreiding in Vlaanderen, failliet dreigt te gaan en tienduizenden mensen niet tijdelijk maar permanent werkloos zou maken.

Veilig aan de slag (blijven)

Het welzijn van familie, vrienden en medewerkers staat dus voorop. Zoveel is duidelijk. Alleen door in de privésfeer alsook op de werkvloer de veiligheidsmaatregelen te blijven respecteren, geven we onszelf de grootst mogelijke kans op zege in de strijd tegen het coronavirus.

Aanpassingen in productie, de creatie van werkbubbels, het gebruik van beschermingsmateriaal, telewerk, …Het zijn slechts enkele voorbeelden (allemaal terug te vinden op www.veiligaandeslag.be) die bewijzen dat onze bedrijven zich de afgelopen maanden flexibel en veerkrachtig opgesteld hebben, waardoor mensen (veilig) aan de slag konden blijven.

Laat de reeds geleverde inspanningen niet voor niets geweest zijn. Laat ons de oude en nieuwe veiligheidsmaatregelen respecteren op het werk, maar zeker ook in de privésfeer. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat we allen gezond blijven. Want enkel met gezonde mensen krijg je een gezonde economie, en enkel met een gezonde economie is er een solide gezondheidszorg en welvaartsstaat.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag